• Vaše dijete ne živi samo s Vama
  • mora naučiti da nije centar svijeta
  • Vi morate znati razliku između samosvjesnog i razmaženog djeteta
  • želje se ne ispunjavaju često u životu
  • obećanja se moraju poštivati
  • odrasli određuju sva pravila

Svi se mi sjećamo kako su nas roditelji vaspitavali nekada: imao si obaveze od malih nogu i nije bilo mogućnosti da nešto propustiš, jer su kazne bile stroge. Nikada nam nisu dopuštali da mislimo da smo savršeni, naročito ne da naša riječ bude važnija od njihove! Znale su se i sankcije za sve što djeca loše urade, bilo u kući ili u školi. Zato smo se sasvim lako uklapali u društvo djece i odraslih, slušali profesore i kasnije šefove jer smo znali da je svuda moguće da neko bude važniji i na višem položaju od nas.

Danas je sasvim suprotno: mlada generacija nema gotovo nikakvih obaveza u kući, odgajaju se većinom tako da misle da su najvažnije osobe na planetu i da je njihova želja gotovo zakon, ovisi samo od novčane sposobnosti roditelja! Čak i kada vidimo da to ponašanje nije najbolje, roditelji pravdaju djecu i pred sobom i pred drugima, znaju se i svađati sa vaspitačima ili profesorima, ako im ukažu na problem.
Jedna mama, Kimberly Valzania, je napisala prije par dana na svom blogu Scary Mommy odličan članak o tome, imenujući takve roditelje – helikopter roditeljima i savjetujući im šta treba da učine da to isprave. Ovo su sažeci njenog pisanja:

Vaše dijete je razmaženo i to je samo Vaša greška!

Možda vi mislite da svom djetetu morate pružiti baš sve što ono želi! Ali ne zaboravite da vaše dijete ne živi samo s vama, pa zato dobro razmislite, jer je jako velika razlika između samosvjesnog i razmaženog djeteta. Jako velika.

Ako neko treba biti taj ko će vam u lice reći da vam je dijete razmaženo derište, mogu to biti i ja. Uopće nemam problema s tim. Vaše dijete stalno cvili i čini se da uvijek dobije ono što hoće. Vjerujem da se trudite biti najbolji roditelj svom djetetu i vjerujem da sve što činite – činite samo zato da vaše dijete bude sretno. Vjerujem i da ste toliko angažirani oko svog djeteta jer želite biti važan dio njegovog života. Nikada ne kasnite, uvijek ste tu za njih, stalno im sugerirate kako da se igraju, što da rade, kako da sjede. Stalno ih ispitujete – kako su, kako im je bilo, koliko žele, što žele… Želite da njihovi životi budu savršeni. Ne želite ih nikada, baš nikada razočarati. Ne želite da pate, ikada!
I baš zato što sve to tako žarko želite svom djetetu, oni su postali razmažena derišta. A ako to još uvijek ne možete shvatiti, vaša će djeca postati još gora. Vama na dušu! A evo i zašto:

1.Stalno pregovarate s njima
Vi ste spremni pregovarati za svaku stvar. Ako želiš tu igračku, moraš pojesti cijeli ručak. Ali čak i kada dijete ne pojede sve s tanjira, vi ste i dalje spremni pregovarati dajući im još jednu šansu.
„Okej, pojedi još jedan zalogaj. Ali dijete na to kaže – ne mogu, pojest ću ga kasnije. Obećavam!”
Vi popuštate, dijete se smije u sebi, dobiva svoju igračku čak i nakon što ste vi taj hladan zalogaj već bacili u kantu za smeće.
Ako baš imate poriv toliko udovoljiti svom djetetu baš svaki put i spremni ste na pregovore, dajte da to barem bude samo s jednom šansom. Jer kada dijete jednom obeća, a ne napravi, to će vas čekati cijeli život. Samo pusta obećanja.

2.Vi spremate njihovu sobu
Jeste, brže je kada to mama napravi u dvije minute i manje je stresno od toga da im to sto puta morate ponoviti, a oni samo klimaju glavom. Ali zaista – zar baš nijedan zadatak nisu u stanju napraviti sami?

3. Vi im nosite školske torbe
Da, školske torbe jesu teške, ali ne toliko da bi ih vi morali nositi cijelim putem do škole. Ko će ih nositi umjesto njih onda kada u školu krenu sami, ako ćete ih ikada pustiti same do nje. Ili zar baš svaki izlazak iz trgovine mora rezultirati time da dijete pored vas mlatara rukama dok vi teglite 4 vrećice pune namirnica? Mislite li da dijete nije doraslo barem dijelu tog tereta?

4.Vrijeme obroka ovisi o njima
Umjesto ustaljene rutine, mnogi roditelji doslovno gladuju jer je njihovo dijete reklo da još uvijek ne želi večerati. Sjećate li se možda da su vas vaši roditelji tako čekali ili su jednostavno stavili jelo na stol i rekli: Večera! Kraj priče.

5.Za planove se prvo pita njih
Ko je od vas punoljetan, ima vozačku dozvolu, odgovoran je i ima puno više obaveza od vašeg djeteta? Vi, naravno. Pa zašto su onda djeca ta koja sustavno odlučuju gdje će se ići, kada će se ići i kada će se vratiti? Djeca moraju znati ko je stariji i da se odluke ne donose samo zato što neko nešto baš tako želi.

6.Vi samo želite da vaše dijete bude sretno
Tek toliko da se zna: djeca uopće ne moraju biti sretna cijelo vrijeme. Zašto bi? Jeste li i vi bili sretni svake sekunde svog života? Šta današnjoj djeci zapravo uopće znači sreća?
Djeca stvarno ne moraju uvijek dobiti ono što žele, ići samo tamo gdje žele i raditi samo ono što žele. To što će oni negodovati i okretati očima skroz je normalna stvar, jer znate šta, ni vaš svijet se ne bi trebao vrtjeti samo oko vaše djece. I zato djeca moraju znati da neće uvijek biti po njihovom. Pa zar ste vi njihov rob?

7.Niste ujedinjeni pa vas dijete iskorištava
Često se događa da jedan roditelj pokušava ostati strog dok drugi stalno popušta, pa to dijete koristi do maksimuma. Djeca su vrlo mudra kada je u pitanju manipulacija da dobiju ono što žele i, ako im to zaista dopustite u mladosti, nećete imati samo problema s djetetom, već ćete s vremenom osjećati i razdor u braku zbog takvih odluka. To je neminovno i zato shvatite – dvoje je roditelja i dvoje mora biti jače od jednog djeteta. Ne dozvolite da dijete upravlja vama jer to nije normalno.

8.Vi im dajete zadatke, ali vas oni i dalje ne slušaju.
Naravno – jer popuštate, jer vjerujete njihovim pustim obećanjima. Jer nemate strpljenja biti dosljedni. Ako vam sada to još uvijek ne smeta, shvatit ćete svoju pogrešku kasnije. Prekasno.

9.Opravdavate ih zbog lošeg ponašanja
Možete li reći svom šefu da nešto niste napravili jer ste bili gladni? Možete li reći svom kolegi da niste završili projekt jer ste sinoć bili preumorni za to, iako ste imali rok od sedam dana da ga dovršite? Loše ponašanje iznjedruje još lošija opravdanja i to zaista ne bi trebao biti primjer kojem ćete učiti svoje dijete.

10.Spremni ste na raspravu s učiteljima, tetama u vrtiću ili trenerima
Ako mislite da vi možete bolje od njih, zašto vaše dijete onda uopće ide u školu ili na nogomet. U redu je zauzeti se za svoje dijete, ali ne odmah, neka vaše dijete prvo pokuša samo riješiti problem. Ni učiteljima nije lako obavijestiti vas da je vaše dijete loše. To će vam vjerovatno reći onda kada neko od njih shvati da sam, kao prosvjetni radnik s dugogodišnjim iskustvom, ne može riješiti problem bez vaše pomoći, pa im stoga vjerujte. To je njihov posao, a ako vi niste spremni čuti nijednu lošu riječ na račun svoga djeteta, to je isključivo problem vas i vašeg djeteta koje će uvijek očekivati da ćete im štiti leđa, ma šta oni napravili.
A kada jednom naprave lošu stvar i prođu bez sankcija, sljedeći put će još i malo više pogurati granicu dozvoljenog. Mislite li da im to smijete dopustiti?

Pogledajte i ovo:  Studenti koji žive u staračkom domu sa starijima

Već smo spomenuli šefa. Ako imate na poslu nekog nadređenog, probajte sve ove primjere pretočiti u posao, ali na mjesto vlastitog djeteta stavite sebe, a na mjesto sebe svoga šefa i – probajte odgovoriti na pitanje:
„Bi li vama vaš šef/ica dozvolio ovakvo ponašanje?” I još bolje, bi li vaše kolege bile sretne kada bi vaš šef samo vama dozvolio ponašanje karakteristično za djecu koju ste razmazili? Kako bi na vas tada gledali vaše kolege? Jer u tome i jeste poanta.
Možda vi mislite da svom djetetu morate pružiti baš sve što ono želi, ali ne zaboravite da vaše dijete ne živi samo s vama. Ono je dio svijeta, dio društva koje neće trpjeti razmaženost. I kada takvo dijete to osjeti na svojoj koži, bit će sve samo ne i sretno.
A ako ponašanje svoga djeteta više volite opisati samosvjesnim, morate znati da postoji ogromna razlika između samosvjesnog i razmaženog djeteta. Ogromna!

Izvor: Kimberly Valzania/Scary Mommy
slike: Pixabay

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.