• Na tipkovnici imate mnoge prečace za sve programe i dosta olakšavaju život. Vjerovatno svi znaju one osnovne, poput toga da Ctrl + C kopira ( na Macu Cmd +C) i sličnih. Ali i kada koristite internet pretraživače, ima dosta skraćenica na tipkovnici. Evo nekih:
1. Pritisnite zajedno na tastaturi ”CTRL + SHIFT + T” i tako otvorite posljednji zatvoren Tab koji ste koristili i možda greškom zatvorili.

Ako imate Apple komjutere, koristite “Cmd + Shift + T” za ovo isto. Trik funkcionira na tražilicama Chrome i Firefox.

2. Ako istovremeno dok držite tipku ”S” napravite desni klik na neku sliku, to će vam otvoriti mogućnost i da potražite na internetu više sličnih slika. Ili naprosto i lakše: povucite bilo koju sliku u prostor za traženje, tamo gdje biste ukucali riječ koju tražite. Otvorit će vam slične slike.

3. Ako ukucate neku riječ i pritisnete ”CTRL + Enter”, automatski će se dodati ono .com na kraju.

Ako pritisnete “shift” dobit ćete .net nastavak neke stranice a “shift/ctrl” dodaje ono .org. Pokušajte i sami! Radi na tražilicama Chrome, Firefox i Opera.

4. Držite CTRL kad klikate na link i link će se otvorit u novom Tabu. Korisnici Mac uređaja treba da drže “Apple Key/Command”.

5. Držite CTRL + SHIFT + N da otvorite inkognito prozor u tražilici.
Ovaj inkognito prozor je odličan i ne pojavljuje se u historiji vašeg pretraživanja. Što je korisno za, hm, inkognito stvari…Ako dijelite kompjuter s nekim, ovo je odlična stvar.

Mac korisnici treba umjesto ovoga da koriste “Command + Shift + N”. Ovo važi i za tražilicu Opera. Na Firefoxu pritisnite “Ctrl/Command + Shift + P”.

izvor: Buzzfeed

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.

Pogledajte i ovo:  Kako besplatno nadograditi na Windows 10 i nakon isteka roka 29.07.