• Zabrinuti ste za svoju privatnost koja je tako izložena na Googleu? Ako ne želite koristite Google, postoji dosta alternativa, poput DuckDuCkGo, Startpage, MetaGer ili Qwant, ali i druge koje dobro štite Vašu privatnost na internetu. 

Svi koji koriste internet moraju koristi i pretraživače/tražilice tj browsere, kako smo već i svi mi udomaćili nazivati pretraživače interneta ovom engleskom riječju. Naravno da svi znamo za Google, najdominatniji u tom području, kao i mnoge loše stvari koje su vezane uz sigurnost uz Google, kada je u pitanju naša privatnost.

Znamo da Google želi znati sve o nama, da pamti pojedinosti i čuva ih upamćene, tako da smo prilično izloženi i da naši podaci nipošto nisu sigurni.

Internet pretraživači

Naravno, ima još puno internet pretraživača, ali je činjenica da se 97 posto svih korisnika fokusiraju na samo tri glavna provajdera, a tu su i Bing, dijete Microsofta i Yahoo search, koji je u vlasništvu gigantske komunikacije Verizon. Pa ipak, sa tržišnim udjelom od cijelih 91%, Google efektivno ima monopol i ima nevjerovatan uticaj na svijet pretraživanja zbog ogromne količine podataka koju sadrži.

Ipak smo svi svjesni da je Googleov način korištenja naših podataka prilično upitan i sumnjiv. Pa iako sa svakim sistemom dođe njihov originalan internet pretraživač (Safari za MacOS, Edge ili Internet Explorer za Windows sisteme, tu su još i Mozilla Firefox, koju mnogi preferiraju zbog obilja dodataka, kao i Vivaldi, Opera i drugi. I naravno, svaki od njih Vam pruža mogućnost da izaberete svoj omiljeni „search engine”, što je u 97 posto slučajeva Google.

Veoma lako je dodati drugi pretraživač, neki koji Vašu privatnost čuva puno bolje i koji pruža iste usluge kao i Google, a da ne pamti historiju niti IP adresu. Naprosto otvorite Vaš omiljeni internet pretraživač, dodajte jednu od donjih alternativa (ili neku drugu koju odaberete) i označite je kao odabranu.

Pogledajte i ovo:  Svjetski dana backupa: oprezno sa svojim Android uređajima!

Ako želite jednostavnu zaštitu Vašeg IP-a, umjesto Chromea, Mozilla Firefoxa i sličnih, koristite Operu. Opera se čini dobrim pretraživačem za čuvanje privatnosti. I od ranije je Opera poznata da ne čuva Vaše podatke, a sada ima i besplatan VPN, pa možete odabrati između servera koji su Vam najbliži pa sve do onih u Americi ili Aziji. Tako niko ne zna odakle surfate internetom jer je Vaša IP adresa potpuno drugačija.

Sem toga, svaki pretraživač koji koristite ima mogućnost da se prebacite sa Googlea na neke druge. A ako ste se nekada davno naučili i navikli koristiti Google, zašto bi bio problem i naviknuti sada na nešto sigurnije? Evo liste naših prijedloga za alternativne pretraživače:

Google alternative

1.DuckDuckGo je svakako najpoznatiji i najstariji od njih. A čim ga otvorite, shvatite da i ne želi znati šta radite na internetu. Tu nema pamćenja Vaše IP adrese, nema pamćenja historije Vaših pretraživanja, nema ni reklama koje samo ometaju pregled. A kad otvorite pretraživač, dobijete samo malu sliku sa izbornikom i patkicom (duck znači patka na engleskom) u koji ukucate ono što tražite. Dobar osjećaj za sve koji žele jednostavnost! A za one koji ga žele malo personalizirati, gore nenametljivo u desnom uglu imate prozorčić za postavke.

duckduckgoZnačajno je napomenuti i da oni surađuju sa čuvenom TOR mrežom, pa možete i proširiti svoju privatnost. A ne gubite na mogućnostima koje dobijete, jer DuckDuckGo koristi rezultate sa Yahoo search, nezavisnog pretraživača Search BOSS, Wikipedije i drugih. Samo malo je potrebno da se potpuno naviknete na DuckDuckGo i – kod kuće ste.

2.Startpage je nešto poput Googlea ali bez dijeljenja Vaših podataka. Sajt djeluje kao posrednik između vas i Googlea tako što uklanja sve što se može koristiti za vašu identifikaciju, prenosi Vaš zahtjev za pretraživanje na Google a onda Vam pokazuje rezultate. Opet, nema IP dijeljenja, nema „kolačića” i Vaša posjeta nije nigdje snimljena. To je kao da nikada i niste bili tamo gdje ste pregledali!

Pogledajte i ovo:  Kako izbjeći da budeš „hakiran”?

startpage-browserStartpage je zaista odlična alternativna tražilica jer nema filtriranja pa ni reklama, anonimnost je zagarantirana i zato sama pretraga traje par sekundi duže nego što traje na Googleu. To nije ništa ako uzmete u obzir da imate puno bolju privatnost i enkripciju.

3.MetaGer je također prisutan već dugo vremena i bio je jedan od prvih tražilica koje ste mogli naći, zajedno sa Altavistom. To je meta pretraživač koji paralelno koristi razne tražilice kako biste dobili najbolje rezultate. Kao što se može i pretpostaviti po nazivu, ono “Ger” je oznaka za Njemačku, od riječi Germany.

metager-searchKao i Startpage, i MetaGer anonimizira Vaše pretrage prenoseći ih na listu više pretraživača a onda Vam pokazuje tražene rezultate. Možete i prilagoditi Vaša traženja toj listi i rezultati se tada pojavljuju jako brzo.
MetaGer je odličan za one koji žele i da malo prilagode svoj pretraživač, a sam projekat je „open source”, što znači da ga možete pregledati i iznutra, ako ste haker ili geak ili Vas sve to naprosto zanima. Imaju i posebnu stranicu koja je posvećena informacijama iz nauke, pa je za akademike i istraživače ovo odlična alternativa.

4.Qwant je, s druge strane, i vizualni dragulj u odnosu na one iznad. Kao i drugi na ovoj listi, ne prati ni Vas niti Vaše pretrage. Ono što je zanimljivo u vezi Qwanta je da se ovaj servis izričito i otvoreno protivi „filter mjehurićima” tj pokušajima da pretraživač pogodi šta tražite i to na osnovu Vaših bivših pretraživanja. Naravno, kada ste u žurbi da nađete nešto što ste otvarali ranije, ovakvi filteri su korisni, ali tada pretraživanje i nije baš potpuno.

qwant-searchKao posebnu specijalnot, Qwant uključuje i „info bar” koji ima ne samo uobičajene kategorije pretraživanje (slika, video, vijesti, shopping), već prikazuje i rezultate muzičkih kanala i društvenih mreža. Ako trebate više mogućnosti, poput zabilješki, markera ili pojedinačnog sadržaja, morate se registrirati, ali i za to traže tek i samo osnovne podatke koje ne dijele s drugima.

Pogledajte i ovo:  Svaka laž je uvod u novu: laž koju kažemo olakšava mozgu podnošenje većih laži

Zaključak

Zaključak je veoma jednostavan: postoji život i bez Googlea! I nema nikavih loših strana: nema praznina u rezultatima pretrage s bilo kojim od gore navedenih sajtova, nećete izgubiti nešto iz pretrage i ne morate čekati primjetno duže da dobijete rezultate. A svi oni koriste HTTPS za sigurnu enkripciju.

Zašto se onda uopće i držati Googlea? Koristiti Google zbog bržeg pretraživanja jer mislite da jeste najbolji?! Ako koristite Google, onda budite i svjesni da on vjerojatno već sve zna o Vama, Vašim interesovanjima, Vašu kućnu adresu, hobije ili prijatelje. To i jeste razlog zbog kojeg odmah i najbrže dobijete tražene podatke od njega. Ali da li par sekundi koje čekate da dobijete rezultate čini ikakvu razliku, ako je Vaša privatnost ugrožena?

A ako ne hajete za privatnost (koja i jeste diskutabilna u današnje vrijeme), onda Google za sada i nema alternativu!

izvor: Ashampoo blog

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.