Microsoftova besplatna nadogradnja na Windows 10 i cijela ponuda za nadogradnju koja je trajala godinu dana, službeno je završila 29.07. Sada se Windows 10 plaća 119 USD za Home verziju ili 199 za Pro verziju, ako želite. I samo zahvaljujući ovako velikoj i dugoj promotivnoj kampanji, Windows 10 je postao najbrže postavljeni Microsoftov OS, mnogo popularniji od osmice, ali i iza najpopularnijeg Windows 7. Sada ovaj OS (Windows 10) ima već preko 350 miliona uređaja. Međutim, neki korisnici su već naišli na poteškoće s ažuriranjem, navodeći da je to uzrok što se njihovi uređaji često zamrzavaju nakon pokretanja.

Ako i dalje želite da nadogradite na Windows 10, Microsoft tvrtka je ostavila prazninu na svojoj stranici koju možete iskoristiti da i sada napravite besplatnu nadogradnju. Za one koji koriste pomoćne tehnologije, još uvijek je otvoren prostor na stranici za besplatnu nadogradnju na Windows 10. Microsoft čak i ne provjerava da li te tehnologije stvarno koristite.

Načini besplatne nadogradnje

  1. Prema dosta zavučenoj stranici na Microsoft sajtu, korisnici koji trebaju ove značajke i dalje mogu besplatno nadograditi i to na neodređeno vrijeme. Da biste se prijavili za besplatnu nadogradnju, jednostavno morate klinuti na potvrdni okvir koji kaže da koristite potporne tehnologije, a Microsoft ne čini ništa da se provjere Vaše tvrdnje, tako da to može raditi čak i za tipične korisnike, poput nas, koji su propustili rok.
kako-besplatno-nadograditi-na-windows-10-i-nakon-isteka-roka2

Microsoft stranica za nadogradnju, slika Screenshot

Naravno da Microsoft može ukinuti ili izmijeniti ovu ponudu u bilo koje vrijeme, pa ako želite nadograditi na Windows 10 i ne želite platiti, vjerovatno biste trebali provjeriti ovu stranicu što je prije moguće. Na samoj stranici piše da se ne zna do kada će ova ponuda biti validna, ali da će najaviti prije no što je ukinu. Ipak, bolje je to uraditi odmah.
Za početak, kliknite na link izvor OVDJE ili na kraju članka, zatim kliknite na Nadograditi odmah (Upgrade Now). Nakon toga samo kliknite na „save” dugme i snimićete exe file koji možete pokrenuti kasnije i napraviti nadogradnju! Mi smo isprobali i link je savršeno radio.

Pogledajte i ovo:  Kako izbjeći da budeš „hakiran”?

Update: Microsoft je dao izjavu za ZDNet u kojoj navodi da ovaj alat nije namijenjen da bude zaobilazno rješenje za korisnike koji ne koriste pomoćne tehnologije ili su propustili rok. Međutim, nema naznaka o tome kako to tačno i da li uopće Microsoft provjerava da li Upgrader tj onaj koji želi nadogradnju koristi njihove pomoćne alate. Nama koji smo probali ovaj link ništa nije traženo, čak nismo ni morali kliknuti da potvrdimo da to koristimo i jedino je trebalo kliknuti na „Ugrade now” i onda sačuvati fajl! Sve je radilo savršeno lako i jednostavno.

kako-besplatno-nadograditi-na-windows-10-i-nakon-isteka-roka

Mijenjanje vremena na kompjuteru

2.  Međutim, neki korisnici tvrde da su otkrili i drugi jednostavan trik za besplatnu nadogradnju i sada, nakon isteka roka. Prema istaknutom kreatoru na YouTubu, mijenjanjem sata na kompjuteru i vraćanjem operativnog sastava natrag na 28. juli će ponovno aktivirati onu opciju za nadogradnju i dopustiti korisniku da pokrene postupak ažuriranja. Nakon što ste resetirali vrijeme na svom operativnom sistemu, brzo će se pojaviti i ono traženje da nadogradite i dati vam mogućnost da započnete nadogradnju na Windows 10. Ovu opciju nismo pokušavali i ne znamo sa sigurnošću da li radi.

3.  Oni koji su nekada prije skinuli nadogradnju i predomislili se pa vratili stari sistem, moći će uvijek nadograditi na Windows 10 besplatno.

4.  Na stranici Reddit neki korisnici tvrde da su nadogradili i samo stavljenjem tačnog originalnog Windowsovog ključa sa svog kompjutera, ali i to nije provjereno pa ne znamo da li to radi svima ili samo nekima.
Lako je moguće da ova američka tehnologijska tvrtka sada „potajno” nudi kupcima mogućnost za nadogradnju na Windows 10, unatoč tome što je promocija završila, jer im je cilj da ga koristi što veći broj ljudi.

Pogledajte i ovo:  Kako se zaštititi od online prevara s kreditnim karticama?

Microsoft je imao juče i godišnji update-ažuriranje (sadrži redizajnirani izbornik Start s dvostruko više od prethodne verzije, novi softver za prepoznavanje rukopisa, poboljšanje sposobnosti za Cortanu i još mnogo toga) koji je napravio podosta problema korisnicima, a najavili su i još jedan veći update uskoro.
Iako je u cjelini ovaj update tj ažuriranje dobro primljen, update za Windows 10 je donio i puno problema jer se korisnici žale na sporo dizanje sistema, zamrzavanje, probleme sa Wifi mrežama, sa sigurnošću i dosta toga.
Definitivno je samo to da je Windows 10 Microsoftov odlučan projekat i da će raditi na ovom OS-u, pa bi bilo pametno da ga besplatno skinete, dok još možete.

link za nadogradnju: stranica sajta Microsoft: Windows 10 free upgrade for customers who use assistive technologies
izvor: Express.co.uk
naslovna slika: Microsoft

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.