• Ako vam je iPhone ili Android telefon pao u vodu, ne bi trebalo da dižete paniku. Umjesto toga, pokušajte popraviti telefon oštećen vodom prateći ispod navedene upute.

Kada vam iPhone ili Android telefon padne u vodu, osjećate se kao da vas je neko prelio kipućom vodom ili kao da vam je sve potopljeno u toj vodi. Naravno da je teška situacija za svakog modernog korisnika kad mu smartfon padne u vodu.

Čak i ako ste dovoljno imućni da kupite novi već sljedećeg trenutka, imate puno podataka, fotografija, video snimaka i drugih sadržaja na tom ”utopljenom” telefonu. S obzirom na toliko rješenja za čuvanje podataka na tzv ”cloudu”, trebalo bi da je jako malo šansi da se podaci izgube nepovratno. Ali nisu svi korisnici pametnih telefona i dovoljno pametni da pohrane svoje podatke u nekom takvom oblaku.

Osim toga, postoje i mnogi korisnici koji sebi i ne mogu priuštiti najnoviji vodootporan smartphone; zato bi takvi uvijek trebalo da koriste vodonepropusne zaštite za telefone, koji se danas uveliko prodaju.

Ali, tu smo da damo rješenja šta ako ništa od ovoga niste pripremili. Imajte na umu da ovi trikovi i savjeti ne garantiraju povratak na vaš originalni telefon koji savršeno radi. Ako je uređaj oštećen do srži, možda ćete se morati oprostiti od njega. A ako je šteta minimalna, velike su šanse da ćete svoj telefon vratiti u dobru kondiciju.

Stvari koje ne smijete činiti

Nikad ne uključite telefon nakon što je izvađen iz vode. Hardver unutra je vlažan i električne komponente ne rade dobro kada su mokre. Moderna tehnika i voda se ne podnose, to svi znamo odlično. Zato i ne treba naglašavati da nipošto ne smijete povezati telefon s izvorom napajanja.

Pogledajte i ovo:  Riješimo se nepotrebnih postupaka i procedura u 2017.

Nemojte niti pritiskati bilo koju tipku na telefonu. To će samo omogućiti da voda uđe još dublje.

Nemojte koristiti nikakvu spravu, poput ventilatora, da osušite svoj uređaj; ovo će također samo dalje gurati vodu u telefon. Tresti telefon isto tako nije dobra ideja jer to može proširiti vodu u sve dijelove uređaja.

Mnogi korisnici koriste trik grijanja telefona, npr fenom; ali to je pogrešno jer zaboravljaju da i ekstremne vrućine mogu oštetiti telefon. Ako koristite iPhone, znate da postoje mnogi problemi u vezi pregrijavanja.

Osnovno: držite telefon fiksno na jednom mjestu; ne krećite ga uokolo niti ga mrdajte. Što ga više pokrećete, više je oštećen vodom.

Kako pokušati spasiti smartphone?

1. Izvadite iPhone ili Android iz vode i isključite ga

Ovdje ćete imati priliku da testirate svoje reflekse: morate zgrabite svoj telefon već narednog trenutka i hitro ga izvaditi iz vode. Brzina je vrlo bitna jer što više vremena bude u vodi, to su veće šanse da je ”utopljen”.

Dalje, potrebno je da odmah isključite uređaj i izvadite bateriju. Iako vaš telefon izgleda dobro izvana, trebalo bi da ga isključite i odmah izvadite bateriju. Onda stavite telefon na suhu površinu, po mogućnosti na pamučnu krpu ili papirni ubrus.

2. Uklonite neke dijelove vašeg iPhone ili Android telefona

Da ne bude zabune o tome, skinite samo one dijelove koje običan korisnik i može skloniti. To znači da bi trebalo ukloniti zaštitne korice ili poklopce, štitnike ekrana, SD kartice, SIM kartice i baterije. Ne petljajte se s bilo kojim hardverom pametnog telefona. A kada sve to skinete, stavite i to na suh papirnati ručnik. Jedino ako ste tehno stručnjak, možete i uklonite sve dijelove iz telefona.

Pogledajte i ovo:  Pametni telefoni - pametan napad na našu privatnost

3. Očistite eksterijer papirnatim ručnikom

Kada izvadite telefon iz vode, prva stvar koju trebate učiniti je pomno čišćenje eksterijera papirnatim ručnikom. Stavite sve komponente na papirnati ručnik i trljajte da se osuši. Dok čistite te komponente, nemojte ih pritisnuti prejako; sušite ih nježno.

4. Možete koristiti usisivač za vodu

Uvijek možete koristiti usisivač vode za usisavanje sićušnih kapljica. Papirnati ručnici ne mogu dospjeti svugdje; dok koristite taj usisivač, ne koristite ventilator već samo usisnu cijev za usisavanje vode. Imajte na umu da ne bi trebalo da mrdate telefon tokom ovog procesa.

5. Osušite iPhone ili Android telefon

Ako ste narkomanski vezani za smartphone, ovo je najveći izazov u naporima da popravite vodom oštećene iPhone ili Android telefone. Morate ostaviti svoj telefon netaknut ne sate već dane!

A šta je potrebno da se osuši telefon? Ne, ne morate da ga ostavite u šerpi na plameniku. Jednostavan trik je da stavite vlažan telefon u vreću riže na dva do tri dana. Riža ima odličnu kvalitetu da upija vlagu, ostavljajući vaš telefon suh iznutra. A to je roba koja je dostupna u svakom domaćinstvu na zemlji i zbog toga je najbrže rješenje. I ne očekujte da djeluje nakon par sati, ako isprobate telefon tada, sami ste krivi za kvar. Ostavite ga na dva do tri dana!

Ako vam ovo rješenje zvuči kao ”stara škola”, možete koristiti siliko-gel paketiće kakve možete naći u novim cipelama ili kutijama u kojima ste kupili elektronske aparate. Ovi gel paketi nisu lako dostupni, ali suše odlično.

Postoji i još jedna napredna opcija ali ona mora biti planirana odavno: Kensington torbice se proizvode baš da spašavaju mokre telefone prije nego što bude prekasno. Proizvod je 700 posto efikasniji u uklanjanju vlage od riže ali ga morate imati u kući, što znači da u 99,9 posto slučajeva i nije opcija.

Pogledajte i ovo:  Tableta koja poništava proces starenja u prodaji za tri godine?

Vrijeme je da provjerite rezultat

Nakon primjene svega, vrijeme je da provjerite rezultate. Da li su se vaši napori isplatili ili bili uzaludni? Izvadite telefon iz gdje-god-da-ste-ga-stavili i sastavite sve komponente. Sada priključite i uključite telefon da provjerite da li radi.

Ako radi, odahnite. Narednih nekoliko dana bi trebalo da posmatrate ”ponašanje” telefona. Provjerite sve funkcije i hardver; na primjer, napravite neke pozive i koristite spikerfon. Također napunite telefon, koristite kameru i sve drugo.

A ako telefon ne radi, jedino ga još možete odnijeti ovlaštenom serviseru. Vi ste napravili sve što se moglo napraviti. Nesreće se ipak dešavaju.

Izvor: Indabaa

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.