• Postoji više načina za popravak Windows 10 Update-ažuriranja, ako on slučajno ”odluči” da iz čista mira prestane da radi normalno.

U idealnom svijetu, Windows Update je nešto o čemu ne bismo ni morali razmišljati jer se ne bi nikada ni zaglavio. Ali windows 10 je daleko od idealanog svijeta: Windows Update je jedna od onih komponenti koja je zamišljena da radi tako da je ni ne vidite ni ne čujete. Windows 10 Update je u teoriji zamišljen da se odvija nenametljivo u pozadini Windowsa 10, preuzimanjem ažuriranja samo onda kada ih treba.

I u većini slučajeva, ažuriranje Windowsa se i događa tiho u pozadini, ali svako malo ga treba nekako i potpomoći. U posljednje vrijeme ima mnogo ažuriranja koja zaglave: uobičajeni podmukli trikovi Windows 10 ažuriranja uključuju njegovo ”pretvaranje” da skida update i onda zapinje negdje ili na pola puta ili prije ili kasnije, ili naprosto zaglavi potpuno i bude potpuno pasivan. Hvala ti na ovom OS-u, Microsoft!

Ako Windows Update zaglavi, a sada se to javlja češće nego ikada, onda je prva pomoć da provjerite ovaj popis najčešćih grešaka u nadogradnji i kodove tih grešaka. Ako vam sam Windows Update izbaci poruku o grešci prilikom ažuriranja, zapišite sebi šifre tih pogreški i usporedite ih sa ovom listom – to će vam pomoći da prije svega shvatite razloge zbog kojih taj update ne uspijeva. Naravno, ako vas to uopće i zanima.

Ali kada je u pitanju rješavanje najčešćih problema Windows Updata, teško da će vam ova lista išta značajnije pomoći.

Većina nas i ne želi razmišljati o tome. Kompjuter samo treba da radi i bude ispravan”. Ali šta kad ga upalite ili otvorite laptop ujutro i vidite kako update stoji na 33 % ili ko zna kojem postotku?

Koristite System Restore tj vraćanje sistema na staro stanje

Ako je vaš računar i dalje nemoguće koristiti, jer se zaglavio na updateu, možete pokrenuti tzv System Restore. To će vratiti računar na ranije zabilježeno stanje. Trebalo bi da i sami pravite tu tačku povratka sistema svaki put kada instalirate nešto novo, ali ljudi to rijetko rade. Sreća je da windows sam, kada instalira ažuriranja, napravi tu tačku i, ako je zaglavljen na nekom procentu i ne radi ništa, pritisnite tipku za isključivanje i ugasite ga slobodno. Kada ga ponovo upalite, on će se sam vratiti na staro i to će trajati neko vrijeme. Nakon što ste se vratili na neku raniju tačku koju je kompjuter zabilježio, pokušajte ponovno normalno instalirati ažuriranja, iako je to najvjerovatnije samo gubljenje vremena.

Pogledajte i ovo:  Kako se zaštititi od online prevara s kreditnim karticama?

Kako napraviti tačku povratka sistema na staro?

system_restore_windowsOvo biste trebali raditi, iako nazbog updatea zaglavljenom kompjuteru neće pomoći. Ali za zlu ne trebalo, ponekad kreirajte i sami tu tačku povratka sistema, jer vam može zatrebati.

Za pristup ”System Restoreu” samo upišite System Restore u polje za pretragu i odaberite ““Create a restore point” (kreiranje tačke povrata sistema)”. To će vas odvesti do Protection Systema u prozoru System Properties. Iz System Restorea možete odabrati neku tačku tj trenutak u kojem je tačka povratka napravljena i vratiti kompjuter na stanje prije nego ste nešto vi sami pokvarili.

Kako popraviti zaglavljen windows update?

Evo liste šta sve možete uraditi, s tim da je najlakša prva pa onda sve redom kako su navedene.

1. PRIJE SVEGA

provjerite da li imate priključeno bilo šta, USB, tipkovnica ili miš, CD ili DVD i sve to isključite i izvadite jer je poznato da windows 10 zaglavljuje sa vanjskim dodacima uređaja. Ako ste imali nešto prikopčano, isključite i probajte update ponovo, velika je šansa da će uspjeti!

2. Budite jako, jako strpljivi

Lakše je reći nego učiniti ali malo strpljenja je uvijek dobro došlo: ponekad ažuriranje može biti veliko i zahtijeva i mnogo vremena za preuzimanje. Ako se određeni update zaglavi na, recimo, 75% za jedan sat ili dva – ne paničite. Međutim, problem je ako se taj broj ne prebaci preko noći.

3. Pokrenite program Windows Update troubleshooter (za rješavanje problema)

Ovaj program je Microsoft kreirao radi rješavanja problema i on će automatski (bar bi trebalo) prepoznati probleme u vezi vašeg sistema. Možete ga skinuti OVDJE direktno sa Microsoftove stranice. Sve to pregledanje ovog programa može potrajati tek nekoliko minuta. Preuzmite taj program za rješavanje problema, a kada odradi svoje, kliknite na Napredne opcije (Advanced Settings) i tu ćete naći i opciju “Primijeni popravke automatski” (“Apply repairs Automatically”).

Program za rješavanje problema je zamišljen da nađe i riješi sve probleme koji uzrokuju zaglavljivanje Windows Updata. Međutim, često i on zaglavi kada kliknete na ono da primijeni popravke, pa je u stvarnosti rijetko uspješan. Ali možda vi budete imali sreće.

Pogledajte i ovo:  Šta se događa kada je čovjek na granici smrti?
4. Brisanje datoteka u ”Software Distribution”

Ovaj trik, dobiven zahvaljujući Windows klubu, uključuje malo više vaše interakcije sa postavkama sistema na računaru. To neće dovesti do oštećenja kompjutera – samo ćete izbrisati privremene datoteke Windows Updatea i ne morate se bojati.

Preporučujemo ipak postavljanje System Restore pointa prije nego krenete dalje sa ovim jer je uvijek bolje biti osiguran.

terminalPrvo morate da zaustavite servis za ažuriranje windowsa, tzv. Windows Update Service i Background Intelligent Transfer Service.

Ukucajte ”Win + x” u polje za traženje da biste dobili meni WinX, i tu izaberite tzv ”Command Prompt”. Ako to nikada niste radili, slobodno, nije to nikakva gik opcija. Morate kliknuti na Command Promt desnim klikom i odabrati ”run as admin”, kako bi komande radile.
Postoje dvije komande koje morate ukucati:

net stop wuauserv
net stop bits

Pritisnite tipku Enter nakon unosa svake od njih (možete ih i kopirati pa zalijepiti). To će isključiti Windows Update Service i Background Intelligent Transfer Service.

datoteke-windowsSljedeće što ćete morati uraditi je brisanje datoteke u C: \ Windows \ SoftwareDistribution. Idite dakle na svoj kompjuter folder, nađite windows, zatim tu nađite SoftwareDistribution. Kliknite na taj folder i otvorite ga, odaberite sve datoteke u njemu i sve ih izbrišite (pritisnite Delete). Ne brišite sam folder nego samo sve u njemu! Ako su te datoteke u upotrebi (znate to ako windows ne da da ih obrišete) morat ćete ugasiti i onda ponovo pokrenuti računalo. Dakle, najprije isključite dva Windows Update servisa i zatim restartujte sistem pa pokušajte ponovno izbrisati datoteke.

Nakon što je taj folder ispražnjen, ispraznite i smeće, tako da je sve uklonjeno sa kompjutera. Nakon toga ponovo idite na onaj isti Command Prompt (admin)
i uključite Windows Update servise. Sada tu ukucajte ove komande, jednu po jednu (ne zaboraviti klknuti enter tipku nakon svake):

net start wuauserv
net start bits

Ovo će pokrenite Windows Update i tada će vaš PC trebati skinuti dosta ažuriranja. To može potrajati i nekoliko sati, ovisno o vašem sistemu i vezama interneta.

Pogledajte i ovo:  Pogrešno punite svoj smartphone!

Nakon što se ažuriranja instaliraju, morat ćete ili sami kliknuti na restart sistema ili će windows sam zakazati vrijeme za to.

5. Napravite brzu popravku – batch datoteka

Windows Update i dalje nije OK? Ovo je fiks u krajnjoj nuždi, iako je dostupan na mnogim forumima i web stranicama i zaista ne može biti jednostavniji.

• Otvorite ”Notepad” i kopirajte italic text ispod
• Spremite taj text kao Fix.bat (ova tačka je od presudne važnosti – .bat) i pobrinite se da ga sačuvate na desktopu tako da ga možete lako naći.
• Kliknite desnim klikom na tu datoteku na desktopu i odaberite ”run as administrator” (Pokreni kao administrator).
• Kada datoteka odradi svoje, restartujte sistem i ponovo pokrenite Windows Update.

@ECHO OFF echo This script is intended to stop Windows Update being COMPLETELY and UTTERLY rubbish echo. PAUSE echo. attrib -h -r -s %windir%\\system32\\catroot2 attrib -h -r -s %windir%\\system32\\catroot2\\\*.\* net stop wuauserv net stop CryptSvc net stop BITS ren %windir%\\system32\\catroot2 catroot2.old ren %windir%\\SoftwareDistribution sold.old ren “%ALLUSERSPROFILE%\\application data\\Microsoft\\Network\\downloader” downloader.old net Start BITS net start CryptSvc net start wuauserv echo. echo Windows Update should now work properly. Thanks Microsoft. echo. PAUSE

Kopirajte ovo iznad, sačuvajte kao .bat fajl, zatim pokrenite taj fajl kao administrator.

6. Napravite u Notepadu skriptu ispod

tj kopirajte je i sačuvajte sada kao WuFix.cmd (upamtite .cmd ekstenzija). Desnim klikom na WuFix.cmd i izvršite kao admin.

cls
echo Simple Script to Reset / Clear Windows Update
echo.
echo.
attrib -h -r -s %windir%\\system32\\catroot2
attrib -h -r -s %windir%\\system32\\catroot2\\\*.\*
start /wait net stop wuauserv
start /wait net stop CryptSvc
start /wait net stop BITS
del /q /s /f %windir%\\system32\\catroot2\\\*.\*
del /q /s /f %windir%\\SoftwareDistribution\\\*.\*
del /q /s /f “%ALLUSERSPROFILE%\\application data\\Microsoft\\Network\\downloader\\\*.\*”
start /wait net Start BITS
start /wait net start CryptSvc
start /wait net start wuauserv
echo.
echo Task completed successfully…
echo.
PAUSE

A onda možete uživati! Ili, umjesto svega, potpuno isključite update, iako je to veoma nesigurno za sistem. Ali vas više neće uznemiravati. A možete i svako veče gasiti laptop, neće se moći ažurirati bez vas.

naslovna slika: blogs.windows.com
izvori: The Windows Club/Alphr/Techradar

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.