Mnogi imaju problema s vidom pa je teško čitati nešto na iPhonu, sve dok ne nađete naočale. Ali Apple je uradio dobru stvar za sve nas, jer je omogućio da uvijek možete napraviti tekst većim i čitati normalno na svom iPhonu ili iPadu, a također možete i povećati veličinu ikona aplikacija, tekstualnih oznaka i drugih elemenata korisničkog sučelja na vašem iPhone 6, 6 plus, 6S, ili 6S Plus, tako da Vam je sve lakše za korištenje.

Prema zadanim postavkama, vaš iPhone ima uvijek rezoluciju u “Standard” modu, jer ga tako i kupite. Međutim, možete ga sasvim lako i jednostavno postaviti na “zumiran” mod-način, što u biti čini da Vaš iPhone prikazuju korisničko interfejs-sučelje iste veličine kao i najmanji iPhone model.

Na primjer, iPhone 6S Plus u zumiranom modu će izgledati kao iPhone 6S u standardnom načinu: umjesto da bude više sadržaja na zaslonu, sadržaj će sada biti veći, što je vrlo korisno ako imate problema s vidom i ne razaznajete baš dobro sve stavke na iPhone zaslonu. Slika ispod pokazuje Standardni način iPhone 6S plus na lijevoj, i povećan tj zumiran mod na istom iPhonu na desnoj slici.

To ne samo da utječe na početni zaslon, već će cijeli OS pokazati malo veće elemente, tako da ih je lakše vidjeti. Da biste postavili svoj iPhone u zumiran mod tj način, dodirnite ikonu “Postavke-Settings“ na početnom zaslonu.

postavke-na-iPhonuNa Postavkama-Setting (slika lijevo), nađite i pritisnite “Displej i Osvjetljenje-Display & Brightness”. Zatim kliknite na “View-pogled” na zaslonu za prikaz svjetline screena a tu Vam obično piše „standard”; idite na to standard pa ćete, kada ga otvorite, vidjeti „Zoom”, pa kliknite na to Zoom-”Zumirano”. Ikone na zaslonu pokazaće Vam uzorke da vidite kako će zumirana rezolucija izgledati. (sve slike su ispod)
Da biste postavili ovu zumiranu rezoluciju, sada pritisnite “Set”. Dobit ćete „popup” potvrdu s porukom da će mijenjanje standardnog moda u zoom prikaz ponovno pokrenuti vaš iPhone. Pritisnite „Use Zoomed” tj “Koristi zumirano” na dnu ekrana za korištenje povećanog displaya i ne uznemiravajte se ni u jednom trenutku da će nešto biti pokvareno.

Pogledajte i ovo:  I starije osobe mogu biti zlostavljane, jednako kao i djeca

Zaslon će malo zacrniti i ostati crn kratko vrijeme, a zatim se vratiti na zaslon sa Zoom modom (moguća je i poruka koja će potvrditi da će se Vaš telefon ponovno pokrenuti). Kad se sve vrati, dobit ćete na početnom zaslonu povećane ikone i tekst, naljepnice će biti veće, kao i ostali tekst i elementi na telefonu.

Konačna „kvaka” koju morate znate, ako imate modele sa onim „plus” (6 Plus ili 6S Plus): ako imate iPhone 6 Plus ili 6S Plus, početni zaslon se neće promijeniti u landscape modu, dok ste u zomiranom modu, odnosno kada okrećete telefon, nećete ništa moći mijenjati: glavni zaslon se neće okretati prema Vama, ali ćete moći okretati i slike i mailove, internet i sve drugo. Morate ge vratiti na standardni zoom zaslon kako bi se omogućilo Vašem telefonu da se Početni zaslon ili Home screen automatski promijeni u landscape mod, kada ga okrećete. Ukoliko Vam landscape način ne treba (a zaista nije važno da li će se početni zaslon ikada okretati), ostavite ga u zumiranom modu stalno, jer će Vam sve biti veće i preglednije!

 

izvor: How- To Geek
slike How- to geek

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.