• ovaj pigment je netoksičan i tako dobar i izdržljiv da nikada neće izblijediti.

Boja koju vidite u naslovnoj slici nije obična nijansa plave. To je jedna od najnovijih svjetskih i možda i jedna od najživljih nijansi plave, a nastala je kao rezultat briljantne greške!

Tim hemičara je otkrio tzv YInMn plavu tokom hemijskog eksperimenta na Oregon State Universityju (u nastavku OSU) još 2009. godine.

„To je slučajno sretno otkriće, zapravo”, rekao je u svom saopštenju Mas Subramanian, OSU hemičar koji je vodio eksperiment. „Sretno, slučajno otkriće!”

Sada su naučnici usavršili pigment i on konačno ove godine ide u prodaju kao opcija boje u komercijalnim premazima, plastici i kućanstvu.

Sve je počelo kada su Subramanian i njegov tim pokušavali pronaći materijale s magnetskim svojstvima koja bi se mogla koristiti u hard disku kompjutera. OSU hemičari su miješali mangan oksid, koji je crne boje, s različitim hemikalijama. Tada su zagrijavali smjesu na gotovo 2000 stepeni Fahrenheita, otprilike oko 1093,33 stepena Celzijusa.
Nakon neuspjelog probnog rada, jedan od Subramanianovih studenata je došao da ukloni smjesu iz peći i tada pronašao nevjerovatno plav prah.

„Očekivao sam će dobivena supstanca biti smeđe ili crne boje”, rekao je Subramanian 2014. „Ali kad sam vidio šta imamo, znao sam da je to nešto neobično.”

Hemičari su nazvali vibrantni pigmentirani prah YInMn plavom zbog hemijskih elemenata od kojih je napravljen: itrij, indij i mangan, prema javljanju artnet Newsa. Oni su objavili svoje živopisno otkriće prošle godine u časopisu Journal of American Chemical Society.

hemicar-Mas-Subramanian

Hemičar Mas Subramanian, slika: Oregon State University (OSU)

Intenzivna plava nijansa pigmenta je rezultat njegove neobične kristalne strukture, poznate hemičarima kao trokutasta bipiamidalna koordinacija. Ova struktura omogućava da manganovi ioni pigmenta apsorbiraju sve crvene i zelene valne dužine svjetlosti, a reflektiraju natrag samo plave valne dužine, navodi se u OSU priopćenju.

Pogledajte i ovo:  Muški mozak je veći od ženskog ali ne i pametniji

Kako se ovaj pigment može koristiti?

A spektakularna boja nije spektakularna samo zbog izgleda. YInMn plavi pigment također posjeduje jedinstvene karakteristike koje je je čine prestižnim materijalom za komercijalne tvrtke i umjetnike.

Restauratori umjetnosti su posebno zainteresirani za YInMn plavu zbog spojeva koji čine pigment izuzetno stabilnim i trajnim, a ni boja neće izblijedjeti, izvještava artnet News. Štoviše, pigment se može „uštimati” tako da proizvodi široki spektar plave, od nebo plave do skoro crne boje.

Pigment se također može koristiti za krovne materijale. Od YInMn plave boje se odbija oko 40 posto infracrvene energije, pigment održava zgrade hladnim pa bi mogao dobro smanjiti utrošak za klimatizacijske uređaje.

Zaštitni znak pigmenta je da uopće ne sadrži otrovne sastojke, kaže Subramanian. To ga čini sigurnijom alternativom od postojećih plavih pigmenta, kao što su pruski plavi i drugi koji imaju toksična svojstva.

„Još otkako su rani Egipćani razvili neke od prvih plavih pigmenata, pigment industrija se bori za rješavanje problema sa sigurnošću, toksičnosti i trajnosti pigmenata”, rekao je Subramanian u svom saopštenju za press.

Nakon što su detalji otkrića pigmenta objavljeni prošle godine, Subramanian je radio s proizvođačima boja, tvrtkama za očuvanje i restauraciju i hemijskim tvrtkama koje prave pigmente za plastiku, tintu, kozmetiku, te premaze za automobile i avione.

slika-Madd-Corbin

rad Madd Corbin, slika: OSU

Praktična primjena ovog pigmenta bi mogla napraviti naš svijet puno zelenijim mjestom, ali dok to ne započne, možete vidjeti šta sve umjetnici rade sa ovom plavom .
Subramanian je dao uzorke pigmenta nekolicini umjetnika, a pigment im je omogućio da kreativno eksperimentiraju sa ovom živom bojom.

„To je jedan od rijetkih trenutaka kada se susreću umjetnost i nauka”, rekao je Subramanian.

rad-Rebecca-Shapiro

rad Rebecca Shapiro, slika OSU

Na slikama vidite nešto od nijanse YInMn plave na umjetninama studenata sa OSU odjela za vizualnu umjetnost. Umjetnici su Maddy Corbin i Rebecca Shapiro.

Pogledajte i ovo:  Google računi napadnuti malwareom - milion i više uređaja!

Pretpostavljamo da je kod nas jako teško zamisliti plave krovove, bez obzira koliko nam mogli pomoći, jer je tradiciju teško pobijediti.
Ali u svijetu već dugo postoji običaj bojenja plavom zbog ptica, posebno golubova koji se ne spuštaju na tako obojene krovove i ne prljaju okolinu! Pretpostavka je da misle da je i to samo nebo tj vazduh! Pa ako takav krov može uštedjeti i energiju i čišćenje, bilo bi dobro ponekad poslušati i nešto drugo, pored tradicije!

izvor: The Hufftington Post
slike: OSU

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.