• šta je nova opcija za sinkroniziranje datoteka Desktop i Dokumenti u MacOS Sierri i kako to napraviti?
  • šta je nova opcija za optimiziranje pohrane podataka (Optimized Storage) i zašto je za sada ne preporučujemo?

Pošto smo primili priličan broj mailova i komentara u vezi s nekim opcijama koje ste dobili ako ste instalirali najnoviji MacOS Sierra koji je u prvoj verziji izašao u septembru, za nekoliko dana ćemo objaviti i potpuno objašnjenja o tome šta je u biti svega pod opcijom Optimize Storage (Optimiziraj Skladištenje tj čuvanje podataka).

U ovom tekstu ćemo objasniti samo Desktop i Documents sinhronizaciju, novu funkciju u Sierri koja je samo periferno povezana s optimiziranim skladištenjem.

Šta je Desktop i Documents sinkronizacija?

Ako tu opciju sinkronizacije svega što imate na desktopu i u folderu Dokumenti niste omogućili prilikom instalacije OS-a, to možete učiniti uvijek tako što ćete otići u System Preferences, kliknuti na iCloud a onda na Opcije i tu omogućiti takvu vrstu sinkronizacije.

Kada je to omogućeno, moći ćete naći sve te foldere preko Findera, u folderu iCloud, iako bi bili lijepo da je Apple omogućio da ih vidimo i tamo gdje su bili zadnjih 16 godina.

Ljepota ove sinkronizacije Desktopa i Dockumenata je u tome da, ako ste to omogućili i na vašim drugim Mac uređajima koristeći isti iCloud račun, sadržaji tih foldera na drugim Mac uređajima se spajaju preko iClouda, tako da sada imate jedinstven i zajednički folder za desktop i još jedan za dokumente.

Ili još bolje, možete pristupiti i punom sadržaju tih foldera putem iCloud Drive aplikacije na bilo kojem iOS uređaju gdje ste prijavljeni pod istim iCloud računom. To radi sasvim dobro prema onome što smo iskusili, iako je prilično šokantno u početku i treba vam vremena da se naviknete.

Pogledajte i ovo:  Facebook i stariji ljudi

Upozorenje:

Ali prije nego što to omogućite, najprije jedno upozorenje: ako imate besplatan iCloud račun, već znate da tu možete čuvati samo 5 GB besplatno. Sve što pređe taj limit, morat ćete platiti; zato ako imate iPhone i koristite iCloud za slike ili nešto drugo, provjerite najprije koliko imate slobodnog prostora i koliko imate GB podataka u folderima Desktop i Dokumenti. Ako ne želite plaćati dodatno za sinkronizaciju, ograničite te foldere na ono najosnovnije i najpotrebnije a ostalo prebacite u neke druge foldere. Ja plaćam dodatnih 200 GB mjesecno, što je oko 8,5 KM mjesečno i smatram to dobrom investicijom jer imam brdo slika i dokumenata koje su mi na dohvat ruke na svakom uređaju. Ali ta opcija ovisi od želje ili potrebe, pa ako insistirate na besplatnom, ostavite na desktopu i u dokumentima samo najpotrebnije da biste to uklopili u besplatnih 5 GB. Ili imate jeftiniju opciju za plaćanje 50 GB prostora.

upozorenje-za-optimize-storage

Upozorenja koja dobijete

Kad ste omogućili tu opciju, budite spremni na šok! OS Sierra će Vam odmah reći da će ubuduće i dokumenti i desktop folderi biti dostupni samo u iCloudu i to ne zvuči nimalo ohrabrujuće, jer ih želite imati uvijek pri ruci; ali uskoro slijedi i objašnjenje Sierre da sve te datoteke možete i vratiti sa iCloud Drivea.

Odmah kada pristanete, Sierra će rekreirati prazne foldere za dokumente i desktop u vašem Home folderu. A kad sam pokušao da ih zamijenim mojim pravim folderima koji su se premjestili u iCloud, nisam uspio.

U biti, možete istovremeno držati dugme Command i povući te foldere iz iCloud Drivea, ali će se odmah tamo ponovo rekreirati novi, ma koliko ih puta obrisali. A ako se predomislite i isključite ovu sinkronizaciju preko iCloud Drivea, morat ćete i restartovati svoj kompjuter i nakon toga pričekati malo da dobijete natrag sve svoje datoteke. I ako Vam se čini da ipak nisu vraćene sve, možete ih naći direktno na iCloud.com. Zato se ne bojte, ništa ne bude izgubljeno!

Pogledajte i ovo:  Kako popraviti ”zaglavljen” Windows 10 Update

Za one koji imaju dva Mac kompjutera i na oba uključe ovu opciju, stanje može biti zbunjujuće, dok se ne snađete gdje je koji folder u iCloudu. Ali je činjenica da je tako puno lakše raditi, ako radite na više uređaja, jer sve imate na svakom, sve što Vam je važno!

Opcija na Sierri: Optimized Storage

Osim ove začkoljice sa prostorom koji imate na iCloudu, postoji i nova opcija koja se zove „Optimize Mac Storage” što u biti znači da omogućavate Sierri tj Vašem sistemu da optimizira Vašu pohranu podataka odnosno da, kad ponestaje prostora na Vašem hard disku, briše stare velike fajlove sa Vašeg lokalnog diska i ostavlja samo kopiju u iCloud driveu. Na tim fajlovima će Vam se tada pojaviti bedž iClouda koji znači da ti fajlovi više nisu spremljeni na Vašem lokalnom hard disku.

Ako Vam se ovo ne čini baš pouzdanim, niste jedini. Svako od nas radije sam odlučuje koje datoteke želi da obriše jer više nema prostora na svom disku. Isto tako nismo još ni sigurni na koji način Sierra „odlučuje” koji su to veliki fajlovi koje briše, da li oni koje ne koristimo ili najstariji…

Uostalom, tako važnu stvar kao što je brisanje datoteka nikad nije dobro prepustiti bilo kome, pa nipošto ne preporučujemo da kliknete na ovu opciju „Optimize Mac storage” niti da je potvrdite. U najbolju ruku – ne dok se ne vidi kako to radi. Još nije jasno da li ćete moći povratiti te fajlove ako kliknete na njihovu bedž oznaku ili ne, pa je pitanje da li iCloud pravi stvarno njihov backup ili tek prazan folder…Bolje je i ne pokušavati dok sve ne bude sasvim jasno.

Pogledajte i ovo:  Treba li nam 4K Ultra HD TV?

Sa sinkronizacijom desktopa i dokumenata nemam problema, osim malo prvobitnog stresa kad sam tek to omogućio i kad sam se pitao gdje su mi nestale sve datoteke. U iCloudu su i, ako mu vjerujete, čuvajte tu ono što želite i imajte pristup svemu na svakom Apple uređaju.

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.