• Da li ste ikada razmatrali koje sve akcije možete preduzeti za sprečavanje zloupotrebe i zlostavljanja starijih osoba? Jer baš ta vrsta zlostavljanja postaje sve češća i, pošto se malo pažnje tome posvećuje, mnogo zlostavljača se izvuče sasavim nekažnjeno.

Sasvim sigurno znamo šta bismo učinili ako bismo vidjeli neko zlostavljano dijete ili šta bismo učinili kada bismo prisustvovali zlostavljanju djeteta. Naravno, postoje mnoge ustanove i instance koje se bave pravima djeteta i brigom o njima.

Ali da li ste ikada razmatrali koje sve akcije možete preduzeti za sprečavanje zloupotrebe i zlostavljanja starijih osoba? Jer baš ta vrsta zlostavljanja postaje sve češća i, pošto se malo pažnje tome posvećuje, mnogo zlostavljača se izvuče sasavim nekažnjeno.

Kod nas i ne postoje pravi podaci o tome, ali se zna da, recimo, u Americi taj broj raste i iznosi nekoliko stotina hiljada svake godine.

Zlostavljači starijih osoba su uglavnom članovi porodice

Problem sa prijavama takve vrste zlostavljanja je puno veći i teži, jer su zlostavljači starih uglavnom članovi porodice na koje su ti stari i upućeni. Naime, usljed bolesti i godina starijih osoba, okolini nije ništa neobično ukoliko primijete da one slabe na težini, lome kosti ili imaju modrice, zato jer većina smatra da su to sve normalni znaci starenja. Ali nipošto nisu!

Dr. Elizabeth Crocco, šef gerijatrijske psihijatrije na Universitetu Miami Health System, napisala je mnogo članaka i stručnih djela o zlostavljanju starijih osoba a posljednji prije dva dana za Miami Herald. Nešto od toga donosimo ovdje.

Vrste zlostavljanja starijih osoba

Kao i djeca, odrasli koji zavise od drugih su pod velikim rizikom za zlostavljanje i zanemarivanje. Zlostavljanje starijih osoba može biti fizičko, seksualno, kao i emocionalno, koje je često prisutno i tamo gdje se niti ne pomišlja na zlostavljanje. Osim svega ovoga, zanemarivanja i finansijske vrste eksploatacije odraslih starijih osoba koje zavise od pomoći drugih mogu se također smatrati oblikom zlostavljanja.

Pogledajte i ovo:  Nova nijansa plave boje koja može poboljšati naš svijet!

Starije osobe imaju veće šanse da pate od medicinskih bolesti, demencije i sličnih, kao što imaju i druga fizička ograničenja zbog starenja. Kada pate od takvih oštećenja, to im može otežati donošenje dobrih finansijskih odluka, što lako vodi do njihove finansijske eksploatacije. Jer onda staratelji donose te odluke za njih pa, ako se radi o zlostavljaču, potroše svu njihovu imovinu.

Ovisne o nekom, takve starije odrasle osobe se ne mogu same brinuti o sebi i funkcionalno zavise od drugih za svakodnevnu brigu i pažnju. To je i razlog zašto one moraju vjerovati i oslanjati se na staratelje za pomoć. Staratelji koji u kući takve osobe vode brigu o njima kao i staratelji u ustanovama za dugoročnu brigu kao što su domovi ili ustanove koje se brinu za starije osobe mogu uvijek predstavljati rizik. Zlostavljanje starijih osoba može doći od stranaca, ali je najčešće izvršeno, nažalost, rukama porodice i najmilijih.

Starateljima starijih bolesnih osoba treba pomoći

Činjenica je da porodice imaju vrlo ograničenu podršku društva prilikom pružanja pomoći starijim najmilijim osobama. Negovatelji koji se brinu o njima često su izolovani s bolesnim starim osobama i imaju najveći teret brige o njima. Ali upravo zato takvi staratelji nakon dužeg vremena mogu da pate od povećane stope depresije i drugih fizičkih i emocionalnih bolesti. Ovakvi staratelji su tada izloženi većem riziku da zlostavljaju starije osobe o kojima bi trebalo da brinu. Pružanje podrške i stručne pomoći kada takav staratelj to treba, može biti ključ u pomaganju sprečavanja zloupotrebe. Mijenjanje osoba koje brinu o nekome i pomoć ostalih iz porodice je tu prijeko potrebna. Jer nije lako voditi brigu o nemoćnoj osobi i to samo po sebi, ako postane jedina svakodnevnica, može izazvati najgore osobine u čovjeku. Pa za sve loše počinje kriviti nemoćnu osobu o kojoj brine i iskaljivati bijes na njoj.

Pogledajte i ovo:  Kako besplatno nadograditi na Windows 10 i nakon isteka roka 29.07.

Zlostavljanje se mora prijaviti

Mickey-Rooney-svjedocenje-o-zlostavljanju-starih

Glumac i zastupnik za starije žrtve zlostavljanja Mickey Rooney daje emocionalno svjedočenje pred posebnim odborom Senata 2011. godine na Capitol Hillu u Washingtonu, foto ROD LAMKEY JR AFP / Getty Images File Foto

Kao i kod zlostavljanja djece, bitno je da svako ko sumnja da su neki stariji ljudi zlostavljani prijavi to nadležnim vlastima. Jer je veoma često da starija nemoćna osoba pati zbog zlostavljanja od strane svog djeteta ili bilo koga bliskog, ali nipošto ne želi to da prijavi, čak i kada je svjesna. Tu se ne radi samo o ljubavi koju stare osobe i dalje osjećaju prema zlostavljaču već i činjenici da misle da će ostati potpuno same i nemoćne ako ih prijave ili ako te osobe nestanu iz njihovog života. Osim što ih emocionalno zlostavljaju vrijeđajući ih i omalovažavajući riječima, takvi ”staraoci” izvlače i svaku moguću materijalnu korist od nemoćnih ljudi.

Znaci zlostavljanja starijih osoba

▪ Modrice, slomljene kosti, modrice od pritisaka ili štipanja, opekotine
▪ prljava odjeća, zaprljane pelene, dekubitus, gubitak težine
▪ socijalno povlačenje, nervoza, izolacija
▪ Spolno prenosive bolesti, teškoća pri hodanju, modrice ili krvarenje u genitalnom području
▪ neplaćeni računa, neobične kupovine, često podizanje gotovine, neobično korištenje kreditnih kartica ili podizanje kompletnog novca odjednom

izvor: Miami Herald

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.