• Prema riječima vodećeg naučnika u istraživanju, profesora Davida Sinclaira, čovječanstvo je sada najbliže ostvarenju svog sna – poništavanja efekata starenja!

Zar ne bi bilo zabavno živjeti zauvijek?

Niko se od nas ne podmlađuje, znamo to dobro i svaki dan naše ćelije umiru li umiru… Naravno, i obnavljaju se, jer sve ćelije u ljudskom organizmu imaju tu urođenu sposobnost za popravak oštećenja u DNK. Ali, tu i jeste kvaka: sposobnost ćelija da to učine opada s vremenom i kako starimo, postaje sve manja. To znači da tada postajemo osjetljiviji i na kraju neotporni na opasne mutacije koje uzrokuju bolesti.

Ali sada je tu mogućnost pilule koja obrće čitav taj proces starenja i može biti na policama prodavnica već oko 2020. godine! Istraživači su napravili onaj važan ”revolucionaran” korak naprijed u anti-aging tehnologiji i možda je najstariji san čovječanstva, vječna mladost, tek tri godine ispred nas!

Anti-Ageing tableta bi trebalo da bude dostupna za neke tri godine

david-siclair-unsw-tim

profesor David Sinclair i njegov UNSW tim, slika:
Britta Campion/sciencedaily.com

”Revolucionarni lijek” i ne bi privukao previše pažnje, jer se stalno pokušava ponuditi nešto kao čudesno sredstvo podmlađivanja. I nijedno ne djeluje, osim što prirodni načini, poput veće konzumacije nara, povoljno djeluju uopćeno. Ali je ovaj eksperiment toliko obećavajući da je privukao i veliku pažnju NASA-e. NASA ne traži čudo već način da svoje astronaute koji putuju daleko u svemir, sada do Marsa, nekako odbrani od efekata zračenja na putu.

Miševi podmlađeni za samo 7 dana!

Nakon što je uspješno korišten na miševima, istraživači vjeruju da bi mogao biti testiran i na ljudima već u roku od šest mjeseci.

Tim naučnika na University of New South Wales, predvođen dr Davidom Sinclairom je identificirao kritičan korak u molekularnom procesu i otkrio ključni metabolit, NAD +, koja ima centralnu ulogu kao regulator u interakciji protein-na-protein. Ta interakcija i kontroliše popravke naše DNK.

Pogledajte i ovo:  Otkriće arheologa: Meksičke piramide građene kao ruske drvene lutkice matrjoške

Liječenje miševa ovim NAD + boosterom nazvanim NMN je poboljšalo sposobnost ćelija kod starih miševa za popravak oštećenja u DNK izazvanih zračenjem ili starošću i to za samo sedam dana liječenja!

Vodeći naučnik profesor David Sinclair je rekao:

“Ovo je najbliže što smo ikada bili sigurnom i efikasnom anti-aging lijeku koji je možda svega tri do pet godina od toga da se pojavi na tržištu, ako pokušaji na ljudima dobro prođu…Ćelije starih miševa nisu se razlikovale od ćelija mladih miševa, nakon samo sedam dana liječenja.”, rekao je.

A to znači da, primijenjeno na ljude, za kratko vrijeme možemo poništiti sve posljedice starenja. San o kome čovječanstvo sniva od pamtivijeka i koji bi za svega nekoliko godina mogao biti ostvarljiv!

NASA zainteresirana za ovo istraživanje

NASA je zainterana za ovaj naučni projekat zbog njegovog velikog potencijala u zaštiti astronauta od radijacije. Čak i na kratkim misijama u svemir, astronauti iskuse ubrzano starenje zbog kosmičkog zračenja, boluju od mišićne slabosti, iskuse gubitak pamćenja i druge simptome kada se vrate sa misije.

Na putovanju na Mars bi situacija bila još mnogo gora, jer bi 5% ćelija astronauta umrlo i njihove šanse za rak bi se približile na 100%.

Kosmičko zračenje nije samo problem za astronaute: svi smo izloženi tom zračenju kada letimo. Procjenjuje se da let London-Singapur-Melbourne ima otprilike isti ekvivalent radijacije kao i rendtgensko snimanje grudi.

Ako ispitivanja na ljudima zaista započnu tako brzo i pokažu uspjeh, naše je samo da preživimo ovih par godina i dočekamo 2020; onda nam nema kraja:)

izvor: The Huffingtonpost
foto: screenshot
o istraživanju pogledajte više na stranici Sciencedaily

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.