• USB Kill 2.0 ubija tj uništava bilo koji kompjuter u nekoliko sekundi
  • može uništiti i druge uređaje, poput televizora, kopir aparata, mobitela i sl
  • izgleda kao i obični stik, ali za par sekundi sprži matičnu ploču

Sjećate li se ”Killer USB sticka” za koji je ruski istraživač nazvan Dark Purple napravio prototip prošle godine u martu, kao dokaz koncepta da se preko USB ulaza mogu efikasno uništiti osjetljive komponente kompjutera kada je priključen u struju?

I taj je izgledao kao običan USB stik, čak se i pričalo da je neko na ulici namjerno ostavio jedan takav, stavivši oklop sa drugog USB-a na kome je stajala oznaka da je od 128 GB! Naravno da se čovjek obradovao pronalasku i odnio USB kući, samo da bi ustanovio da mu je odmah uništio kompjuter.

E, pa sada je neko i stvarno stvorio Killer USB stick koji uništava gotovo sve – kao što su laptopi, PC ili televizori – bilo šta u što se priključi tj što ima USB priključak.

Proizvođač tehnologija sa sjedištem u Hong Kongu prodaje ovaj USB stik pod nazivom USB Kill 2.0. To nipošto nije USB memorijski stik jer samo sprži svaki kompjuter na koji se priključi i to strujnim udarom preko USB porta. Taj USB ubica košta 49,95 dolara.

Kako USB Kill 2.0 radi?

Kompanija koja je proizvela ovog monstruma objašnjava da, kada je priključen u uređaj, USB Kill 2.0 stick brzo puni kondenzatore preko USB napajanja i to s moćnih 200 volti, a zatim prazni i to ponavlja nekoliko puta – sve u roku od nekoliko sekundi.

“Kada se testirao na računarima, uređaj nije bio dizajniran ili namijenjen za brisanje podataka”, kažu u toj kompaniji. “Međutim, u zavisnosti od konfiguracije hardvera (SSD drive ili HDD), disk kontrolera može biti oštećen do te mjere da je pronalaženje podataka sa diska jako nepraktično.”

“Svaki javni USB port se treba smatrati napadnim vektorom”, kaže ista kompanija u svom saopštenju. “Zbog sigurnosti podataka, ovi portovi su često zaključani za sprečavanje izvlačenje podataka ili infiltracije malwarea, ali su vrlo često nezaštićeni protiv električnog napada.”

Pogledajte i ovo:  Yuri Milner i Stephen Hawking najavili prvi međuzvjezdani brod

Kome je USB Kill uopće namijenjen?

USB Kill stick može biti blagodat za ”krtice”, novinare, aktiviste, cyber kriminalce koji žele zadržati svoje osjetljive podatke od pogleda policije kao i za cyber lopove.
To je kao da, ako vas policija uhvati na kriminalnom djelu, izvršite samoubistvo! Onako kako to teroristi rade… Ovdje se samo ”ubijaju” podaci sa laptopa, ako će Vam policija uzeti mašinu. A USB Kill stick sve to radi za sekundu.

usb-kill-stickKompanija tvrdi da su razvili USB Kill 2.0 stick isključivo u svrhu omogućavanja kompanijama da testiraju svoje uređaje protiv USB Power Surge napada i da tako spriječe krađu podataka preko “Juice Jackin” napada.

(”Juice Jackin” je vrsta cyber napada u kojem malware instaliran na računaru može tajno kopirati podatke sa pametnih telefona, tableta i kompjutera putem USB porta koji služi kao veza podataka, obično preko USB punjenja.)

Iako je ovaj USB stick ugledao svjetlo dana tek prošli mjesec, imate već desetine prijedloga kako ga koristiti, od onog što rade kriminalci u slučaju hvatanja do – podvaljivanja ljudima koje ne volite, prženja komjutera na radnom mjestu, ako ne volite šefa ili dobijete otkaz, pa do huliganskog uništavanja javne imovine.

Zato je veliko pitanje zašto bi neko i pokušao napraviti ovako nešto jer je ljudska potreba za nerazboritim uništavanjem očito puno veća nego bilo kakva korist o kojoj kompanija govori. Jedini savjet je da nipošto ne uzimate ”pronađene” USB-ove niti neke koji su stigli poštom, ako nisu naručeni. Treba biti oprezan i s time kome uopće više i dozvoliti da priključi svoj USB na Vaš uređaj jer više ne postoji samo opasnost od virusa, već od potpunog uništenja.

Pogledajte i ovo:  Kako popraviti vodom oštećen iPhone ili Android telefon

Web stranica kompanije “najoštrije osuđuje zloupotrebe svojih proizvoda, što je deklarativna glupost i ne znači ništa. Trebalo je da ga barem, ako već misle da mu je originalna namjena korisna, naprave da izgleda potpuno drugačije od USB memorijskog stika.

Možete pogledati i kompanijinu video demonstraciju koja prikazuje USB Kill 2.0 stick u akciji:

Kompanija tvrdi da je oko 95% svih uređaja dostupnih danas na tržištu ugroženo električnim napadima preko USB porta.

Međutim, postoje i kompjuteri koji nisu osjetljivi na USB Kill napade, a to su jedino nedavni modeli Apple MacBooka, jer je Apple tu optički izolirao linije podataka na USB portovima.

Također su korisnici testirali i iPhone i otkrili da je zaštićen od ovog stika, ako ima šifru za otključavanje. Isto je bilo i sa najnovijim i povučenim modelom Samsung Galaxy Notea 7, ali su se ostali telefoni uništavali.

Pošto se niko ne može tek tako potpuno prebaciti na Appleove proizvode, moramo povesti računa kome dozvoljavamo pristup našim uređajima.

Dok je USB Kill 2.0 “dizajniran i testiran da bude siguran”, kompanija upozorava da je USB stick “visokonaponski uređaj” i namijenjen samo za “odgovorne odrasle osobe.”

USB Kill 2.0 dolazi i sa USB zaštitnim štitom pod nazivom ”Test Shield” koji se posebno prodaje za dodatnih 15,70 dolara, a dizajniran je kako bi se omogućilo testiranje USB Killer sticka bez uništavanja mašine domaćina.

izvor: The Hackers News

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.