• Sjećate li se koliko smo samo puta nasamarili nekoga za 1. april, u vrijeme naše mladosti? Ili bili nasamareni? Naravno, sve su to bile bezazlene psine i zezancije zbog kojih nikoga ne bi baš zaboljela glava: naprosto si ili natjerao nekoga ili bio natjeran da odeš negdje gdje uopće nisi morao, napraviš dužu šetnju ili neki uzaludan posao. I svi su, osim tebe, znali da je to šala i smijali se rezultatima.

Od onog smiješnog ”rekla ti je mama da odmah dođeš kući, razbit će te”, do ”šef ti je naredio…” . I sve se završavalo smijanjem i onim ”..aprililili..”

Bili smo prilično bezazleni ali i okrutni negdje duboko u sebi jer su se mnoge ”šale” igrale teško s našim emocijama i srcem: a da smo imali tu okrutnost negdje duboko u sebi pokazuje i činjenica da je baš u vrijeme naše ”bezazlene generacije” izbio najkrvaviji rat ovih prostora. A nije bio prvoaprilska šala.

Posljednji put put kad se neko poigrao za 1. april sa mnom je bilo prije tri godine, kada su mi stavili umjetne bubašvabe unutar platnene svjetiljke pored kreveta i zalijepili ih. Kad sam upalila svjetlo, srce me gotovo zdrmalo: unutar platna su stajale ogromne bube i ja sam skočila vrišteći…

Naravno, bili su to moji ukućani koji znaju da se volim našaliti s njima 1.aprila: nekako to radim u spomen onih iz moje porodice kojih više nema… I stalno sam se zezala sa ukućanima: radila sam im svašta, od lijepljenja stolice, slanja kojekuda, stavljanja folije preko kompjutera da izgleda kao da je razbijen desktop i mnoštva gluposti. Ali otkako su mi stavili te bube, i ja sam prestala.

Odakle potiče ova tradicija 1. aprila?

Mnogi vjeruju da se ovaj “narodni praznik” pojavio u Evropi krajem srednjeg vijeka, kada je nazivan “Dan svih luda” i bio opštenarodno veselje.

Pogledajte i ovo:  Dodijeljene 68. Emmy nagrade za TV serije: „Igra prijestolja” najbolja a najviše nagrada za „Narod protiv O.J. Simpsona"

Englezi misle da je Dan šale preuzet sa Istoka i 1. april zovu “Danom svih glupaka”. Finci i Švicarci taj dan povezuju sa proljetnim podučavanjem djece o privrednim radovima.

Happy April Fool's Day !Postoje mišljenja da korijeni tog “praznika” idu još od starog Rima i njihovog praznika Hilaria, drugi da je bio poznat i u doba Nojine barke i da u Bibliji ima dokaza za to. Englezi tvrde da njihova historija pokazuje da je i u 14. stoljeću u vrijeme kralja Richard II Engleskog tradicija bila široko rasprostranjena.

Neki opet misle da se taj običaj pojavio u 16. stoljeću u Francuskoj, kada se i pisalo o tome, iako je u početku praznik slavljen 25. marta u većini Evrope. Ali nigdje i nikada nije zabilježen kao nacionalni praznik.

U Eindhovenu u Holandiji se održava posebna tradicija zbijanja šala 1. aprila: tamošnje novine se utrkuju ko će objaviti “ekskluzivniju” vijest koja je neistinita, na primjer o dolasku svjetskih državnika u taj grad, o epidemijama, eksperimentima i opasnostima. A tako nešto rade i u drugim zemljama, iako je još od 1957. trajna polemika da li je to u redu: 1957. je BBC emitirao ”šalu” poznatu kao Swiss Spaghetti Harvest, koja je trebalo da nauči švedske farmere kako da uzgajaju špagete?! Listu medijski dobro poznatih šala možete naći na Wikipediji.

Nijemci 1. april smatraju danom u kojem su ranjivi, a svoje loše osjećanje manje vezuju za zbijanje neukusnih šala, a više za predanje da se baš  1. aprila rodio apostol Juda, onaj koji je izdao Krista.

Ovaj običaj zbijanja prvoaprilskih šala nije zaobišao ni nas, iako danas puno manje nego ranije: sada ga uglavnom pominju novinari, mladi se rijetko i sjete te činjenice. Čini se da je to još jedna prastara tradicija koja će izumrijeti na ovim prostorima. Jer se ovdje politika i vlast takmiče u tome ko će svaki dan zbiti što više prvoaprilskih šala.

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.