“Himna generacije” je prvi single sa novog albuma Dubioza kolektiva koji će svjetlo dana ugledati krajem ove godine.

Dubioza kolektiv je popularna grupa koja već godinama koristi oproban recept za uspjeh: potički angažiran tekst koji napada vladajuće strukture. Pa iako ni ova pjesma nije drugačija, nekako smo je morali postaviti na stranicu, barem zbog riječi u refrenu s kojima se većina stanovništva slaže:

”Ovo himna je generacije
živimo od sekiracije…
Ovo himna je generacije
u šupku civilizacije.”

Iako mladi misle da se pod ovim ”generacija” podrazumijeva samo njihova generacija, a to je čak i navedeno na njihovoj stranici, mišljenja smo da se pjesma može odnositi na sve žive ljude i sve generacije u BiH.

Spot je odlično napravljen i, nakon gledanja policije i trke naroda, na kraju se čak i slatko nasmijete kada shvatite zbog čega se toliki narod digao na noge. A to je i realnost trenutka u kojem živimo: svi kukaju, pričaju (ili pjevaju) kako nam je loše, a niko ne poduzima ništa! Ali svi trče kad je ovako nešto u pitanju…

Evo šta iz Dubioze kolektiva kažu za samu pjesmu:

“Nakon što nas godinama neosnovano optužuju da predstavljamo “legitimni glas izgubljene generacije” mi smo odlučili da konačno zloupotrijebimo tu kvalifikaciju i napravimo prigodnu muzičku numeru na tu temu. Na ovim prostorima je omiljena sportska disciplina – sekiracija na duge staze – dovedena do savršenstva i ovaj region je dao niz svjetskih šampiona u teškoj kategoriji.
Sekiramo se neselektivno, neprestano i prilikom sekiracije ne diskriminiramo teme po važnosti i mogućem uticaju na vlastite živote. Sekira nas sve – od ugroženosti južnoameričkih prerijskih oposuma do mogućeg termonuklearnog rata na korejskom poluostrvu, od izbora Trump-a za predsjednika SAD-a do izbora na takmičenju za najvećeg pjevačkog talenta mjesne zajednice Zabrđe.
Ako su neke manje važne ljudske opsesije poput ljubavi prema ženama ili alkoholu opjevane u bezbroj pjesama – onda i ljubav prema sekiraciji zaslužuje makar jednu.” – poručuju iz Dubioza kolektiva.

Pogledajte i ovo:  Dodijeljene 68. Emmy nagrade za TV serije: „Igra prijestolja” najbolja a najviše nagrada za „Narod protiv O.J. Simpsona"

Spot za pjesmu je sniman u Sarajevu početkom aprila i u snimanju je učestvovalo 400 statista koji su se volonterski javili na poziv koji je bend objavio putem socijalnih mreža.

Ovo je bilo jedno od najmasovnijih snimanja na području sarajevskog kantona još od epskih prizora iz filma “Valter brani Sarajevo”. Za potrebe snimanja je u nekoliko navrata blokirana glavna gradska saobraćajnica što je, naravno, izazvalo dodatnu sekiraciju vozača koji su bili pogođeni ovim obustavama u saobraćaju.

Autori:
Produkcijska kuća: Fabrika
Režija: Salem Kapić Kantardžić
Direktor fotografije: Almir Đikoli
Montaža: Antonio Ilić
Color grade: Salem Kapić Kantardžić
CGI compositing & roto: Salem Kapić Kantardžić, Dino Hujić
3D crowd simulacija: Adnan Peco

izvor: Dubioza kolektiv

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.