Psihološki triler “Bježi!” (Get Out), jedan od filmova o kojima se najviše pričalo ove godine, od danas, 25. maja je na našim filmskim ekranima.

Još otkako je film prikazan na Sundance festivalu, o njemu se ne prestaje pričati. Iako je na IMDB-u obilježen kao horor sa rejtingom od 7.9, radi se više o trileru u kojem imate i veliku notu humora.

Ono što je zanimljivo za ovaj film je sljedeće:

  1. dolazi kao prvo ostvarenje režisera Jordana Peelea, mladića rođenog u braku crnca i bijelkinje, pa za ovaj film tvrde i da započinje novu eru horora u kojem će crnci imati veću i drugačiju ulogu.
  2. snimljen je (za film) malu sumu od 4.5 miliona dolara a od februara do kraja marta je zaradio 265 miliona dolara, zauvijek brišući holywooodski mit da film sa crnim glumcima nosi manju zaradu u inostranstvu.
  3. Crnci preuzimaju po prvi put najznačajnije uloge u horor žanru, iako je film više triler nego horor.
  4. dotiče se bolnog odnosa rasa u Americi i to na satiričan način, pa su kritike različite: neki su oduševljeni dok drugi tvrde da je Peel imao prilično ”mekan” nastup s obradom ovog odnosa.
  5. gledamo strah kroz oči pripadnika crne rase, za razliku do sada snimljenih filmova ovog žanra. Film je odlična priča o tome kako crnci gledaju bijelce i obratno.

film-get-outSam redatelj je dugo pripremao film o mladom paru bijelkinje Rose (ulogu tumači Allison Williams) i crnca Chrisa (Daniel Kaluuya) koji žive na Manhhatanu i odluče da je vrijeme da posjete njene roditelje. Sama Rose ne strahuje od susreta, iako njeni roditelji ne znaju da Chris nije bijelac. Ona kaže da su njeni roditelji ”cool”, dok je Chris prestravljen zbog susreta s roditeljima, bojeći se rasne različitosti. A njegov strah nimalo ne popravlja gotički izgled imanja njenih roditelja, imanja koje je okruženo šumama i na kojima zatiče i dvoje crnih sluga: vrtlara Waltera (Marcus Henderson) i domaćicu Georginu (Betty Gabriel) i sve to pomalo nagovještava nekadašnje plantaže i ropstvo.

Pogledajte i ovo:  Cannes: svi pobjednici 69. festivala

Rosini roditelji su obrazovani, otac neurokirurg a mama psihijatar, baš ono što treba da nekome zamaglite pamet. I to se i dešava u ovom zanimljivom trileru punom obrta, filmu kojeg često porede sa Stepfordskim domaćicama i koji značajno dira odnose bijelaca i crnaca u Americi.

U filmu gotovo da nema horor scena: imate dva trenutka u kojima se možete preplašiti, ali zato imate puno energije i izvrstan završetak. Film izuzetno dobro povezuje historiju i ropstvo koje, iako ukinuto zakonom, podriva mnoge sfere života u Americi i pokazuje stvarno stanje tih odnosa. Psihološki triler o (ne)rasizmu bijelih liberalnih ljudi koji pokazuje stvarnost postropstva… Film koji svakako vrijedi da u njega uložite i vrijeme i novac za kartu.

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.