• Glavnu nagradu na Filmskom festivalu u Cannesu, Zlatnu palmu, dobila je švedska satira o svijetu umjetnosti “The Square”, djelo Rubena Östlunda.

70-ti festival u Cannesu je počeo 17. maja projekcijom filma “Ismael’s Ghost” francuskog reditelja Arnauda Desplechin, a za Zlatnu palmu se takmičilo 19 filmova. U samu nagradu je ove godine ugrađeno čak 167 sitnih dijamanata, kao znak da se obilježava jubilej – 70 godina ove manifestacije. Predsjednik žirija je bio španski redatelj Pedro Almodovar, a u stručnom žiriju su bili i Will Smith, Jessica Chastain, Maren Ade, Paolo Sorrentino i drugi.

Iako je “The Square” bučna i vesela parodija na temu političke korektnosti naišla na dobar prijem publike, čak je i režiser Ruben Östlund bio iznenađen nagradom, prenosi AFP, pa je usklicima “O bože, o bože” obilježio i samo proglašenje.

Sofia Coppola je osvojila nagradu za najbolju režiju za film “The Beguiled”, koji je remake drame o građanskom ratu iz 1971. godine, prenio je AP.

Diane Kruger je dobitnica nagrade za najbolju glumicu, dok je američkom glumcu Joaquinu Phoenixu pripala nagrada za najboljeg glumca. Diane Kruger je dobila nagradu za ulogu u filmu ”In the Fade” za lik majke koja je izgubila porodicu u neonacističkom napadu, dok je Joaquin Phoenix proglašen za najboljeg glumca za ulogu u trileru “You Were Never Really Here”, u kojem glumi psihološki poremećenog plaćenog ubicu.

Žiri festivala je također dodijelio i specijalnu nagradu glumici Nicole Kidman, nagradu povodom obilježavanja 70. godišnjice festivala.

Pošto Kidman nije prisustvovala svečanoj dodjeli, poslala je videoporuku iz Nashvillea, u kojoj izražava duboko žaljenje što nije prisutna na ceremoniji.

Pogledajte i ovo:  Kad se političarka šali na svoj račun

Nagrada za najbolji scenario je pripada filmovima ”The Killing of the Sacred Deer” grčkoga režisera Jorgosa Lantimosa, kao i filmu ”You Were Never Really Here”, škotske režiserke Lynne Ramsay. Za najbolju režiju nagrada je otišla u ruke ruskom režiseru Andreyju Zvyagintsevu i filmu Loveless.

Ovaj jubilarni filmski festival će biti upamćen i po tome što je po drugi put u cijeloj historiji festivala pobijedila ženska redateljka.

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.