• Jedan od najpoznatijih svjetskih glumaca iz stare hollywoodske garde, Kirk Douglas, danas slavi stoti rođendan! Tim povodom mu sin Michael i snaha Catherine Zeta Jones pripremaju veliku zabavu s dvjestotinjak zvanica.

Je li zaista „strašna gnjavaža u životu doživjeti stotu”? Nije, sudeći po činjenici da od danas ovoj generaciji stogodišnjaka pripada i legendarni Kirk Douglas, glumac svjetskog renomea i ikona holywoodskog filma.

Povodom svog stotog rođendana dao je i intervju za časopis Closer Weekly u kome, između ostalog, kaže da tako dug život zahvaljuje i svojoj 97-godišnjoj partnerici Anne, s kojom je u braku više od 60 godina!

„Sretan sam što sam prije 63 godine pronašao srodnu dušu i vjerujem da mi je naš divan brak pomogao da sve preživim”, rekao je Kirk.

Ikona filma se inače povukao iz glume još prije 20 godina, nakon teškog moždanog udara koji mu je oduzeo mogućnost govora. Nakon udara se posvetio mukotrpnom učenju i vježbama, ali i filantropskom i humanitarnom radu. Njegovo posljednje pojavljivanje na filmu je bilo u 2004. godini, u ostvarenju „Illusion”.

Kirk i supruga Anne Douglas su od tada izgradili 400 školskih igrališta u Kaliforniji i osnovali centar za Alzheimerovu bolest. Svoju imovinu nakon smrti namjeravaju dati u humanitarne svrhe.

kirk-u-filmu-spartak

iz filma Spartak, foto: Pictorial Press Ltd-Alamy

Kratko o filmovima Kirka Douglasa

Kirk je rođen 1916. kao Issur Danielovitch u siromašnoj i nepismenoj jevrejskoj porodici bjelorusko-ruskog porijekla (otac mu je rođen u Moskvi) koja se uselila u New York. Bježali su od pogroma Jevreja. Ime je promijenio 1941. godine kada se pridružio američkoj mornarici. Mornaricu je napustio nakon ozljeda 1944, a Kirk je počeo pohađati 1943. i glumačku akademiju. Tu je upoznao i Dianu Dill, koja mu je postala prva žena, kao i Lauren Bacall, koja mu je pomogla u karijeri.

Pogledajte i ovo:  Najveći filmski hitovi svih vremena

Ostvario je mnoge značajne filmske uloge koje su mu donijele svjetsku slavu, poput uloge Vincenta van Gogha, Doca Hollidaya, kauboja Jacka Burnsa, Spartaka i drugih, kao i mnoge nominacije za Oskara. Na žalost, činjenica je da je primio samo jedan i to za životno djelo još prije dvadeset godina. Glumio je i na daskama Broadwaya.

Uloga u filmu ”Šampion” iz 1949. mu je donijela prvu od ukupno tri glumačke nominacije za Oscara. Među drugim poznatim filmovima koje je snimio su i “Loši i lijepi” iz 1953. (druga nominacija za Oscara), “Dvadeset hiljada milja pod morem” iz 1954. te “Strast za životom” iz 1956, za kojeg je imao i treću nominaciju. Tu je odlično i strastveno odglumio Van Gogha. Inače, igrao je i heroje i zlikovce, tako da mu je opus potpun.

Poznati filmovi su mu i “Obračun kod OK korala” iz 1957, “Spartak” iz 1960. i “Sedam dana u maju” iz 1964. godine, a snimio je više od 80 filmova!

Spartak je svakako najznačajniji jer mu je baš on obezbijedio najveću slavu. Film ni danas nije prevaziđen jer se kasnije snimalo više verzija Spartaka, od kojih niti jedna nije dosegla onu slavu i popularnost koju je dosegao original.

Lični život Kirka Douglasa

Prvi brak mu je bio s glumicom Dianom Webster a razišli su se 1951. godine. Iz tog braka ima dva sina, Michela i Joela.

Popularni Michel, koji sa svojom suprugom Catherine Zeta Jones danas priprema i veličanstveno slavlje za ovog najslavnijeg stogodišnjaka, kaže tim povodom:

„Doživjeti stotu je svakako velika stvar, ali je važnije ono što je postigao u stotinu godina!…Ističem njegovu snagu i izdržljivost. Učio me da uvijek dam sve od sebe u svemu što radim.”

Pogledajte i ovo:  Paolo Coelho i njegove motivacijske izreke

Da ni slavni nisu pošteđeni tragedija, govori i činjenica da je Kirkov sin Eric, iz vanbračne veze s Belgijankom Anne Buydens, umro 2004. godine sa 46 godina od predoziranja.

Sam Kirk je preživio i sudar helikoptera sa malim avionom 1991. godine (on je bio u helikopteru) u kojem su dvije osobe i poginule. Imao je i težak moždani udar 1996. koji mu je oduzeo mogućnost daljnjeg bavljenja glumom, ali se slavni Kirk uspio oporaviti i nastaviti dalje.

Poznat je i kao pisac i producent filmova, a objavio je i 10 novela i memoara.

Njegov domet je mnogostruk

porodica-sa-kirk-douglasom

foto: Pixell

Cijeli život se borio protiv različitih represija, na koje je bio prisiljen kao Jevrej. Poznat je u Hollywoody i po činjenici da je pisca scenarija za Spartaka, Daltona Trumboa, koji je bio žigosan od strane McCarthyjeve histerije koja je tada vladala, ipak stavio kao potpisnika filma. O svemu u vezi različitih proganjanja na koja je nailazio tokom karijere je pisao u memoarima The Ragman’s Son iz 1988. Glumac je napravio i hodoćašće u Jeruzalem, odajući tako počast i vjeri svojih predaka.

Na projekciji obnovljene verzije filma “Spartak” prije pet godina, Douglasa su po ulasku u kino dvoranu u Los Angelesu dočekale gromke ovacije publike.

kirk-u-2013

foto: Rex

Pričao je o vremenu kad je film snimljen i duhovito rekao kako se „s 95 godina više ne gleda u budućnost. Gleda se unazad, radi se inventura”,  kada je upitan o planovima.

Danas izjavljuje: „Stalno me pitaju za savjet za dugovječnost. Nemam nijedan. Ali mislim da smo ovdje s razlogom. Pošteđen sam smrti nakon helikopterske nesreće i moždanog udara kako bi napravio još dobra na svijetu prije nego što ga napustim.”

Možda je činjenica što je i sa stotinu godina i sedam unučadi i dalje aktivan, (čak i sada ima svoj blog na sajtu Huffington Post) jasan znak šta je recept za doživjeti stotu: biti aktivan i aktivan i aktivan!

Pogledajte i ovo:  Upisao fakultet sa 72 godine

Sretan stoti rođendan, Kirk!

izvori: Mirror/Hina/Imdb
naslovna slika: Jordan Strauss-Invision

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.