“Dan nezavisnosti: Nova prijetnja 3D” imat će prekosutra svjetsku premijeru u kinima. Riječ je o akciji, avanturi i fantaziji Rolanda Emmericha u kojem uloge tumače , Jeff Goldblum, Bill Pullman, Maika Monroe, Jessie T. Usher, Sela Ward i drugi. Pisci scenarija su Nicolas Wright James i A. Woods sa još 9 suradnika.

Pretpostavljamo da se svi i sada sjećaju originalnog filma i njegove postave, pa su svi začuđeni da se neki više ne pojavljuju u filmu, a s druge strane, likovi koji su umrli u prvom dijelu se sada vraćaju!

Zašto se Will Smith nije pojavio?

Will Smithu je ponuđeno da igra opet ulogu kap. Stevena Hillera ali su pregovori između njega, Foxa i filmaša na kraju propali. Ovisno o tome koga pitate, Fox je rekao da je Smith želio previše novca (50 miliona dolara) sada kada je mnogo veća zvijezda, ali je redatelj Roland Emmerich izjavio da je Smith očito umoran od velikih sci-fi filmova, što je pokazao i filmom „After Earth”, koji i nije bio dobro primljen. Naravno, Emmerich je možda to rekao kako bi zaštitio Smithov ugled holivudske zvijezde, ali je razlog vjerovatno kombinacija i jednog i drugog. Ranije ove godine je Will Smith izrazio žaljenje što ne sudjeluje u nastavku i kazao da će mu biti vrlo teško gledati ovaj nastavak.
Roland Emmerich je potvrdio još u junu 2013. godine za Daily News da Smith neće biti u nastavku, ali je spomenuo da bi se Jeff Goldblum mogao vratiti u svoju ulogu kao David Levinson. Osim toga, Maiku Monroe zamijenila je Mae Whitman kao Patricia Whitmore.

I Susan Sarandon je ponuđena uloga u filmu, ali je odbila rekavši da joj je scenario neshvatljiv!

Pogledajte i ovo:  Najveći filmski hitovi svih vremena

Nije li dr. Okun umro u posljednjem filmu?

U prvom filmu Dr. Okun je napadnut i zaposjednut od vanzemaljca, koji je tada ubijen. Vidjeli smo polaganje na pod beživotnog tijela dr Okuna sa otvorenim očima, očito mrtvog. Ali to nikada nije potvrđeno. Sam dr Okun (glumac Brent Spiner) kaže da je to bio samo uvod u ovaj nastavak.

Kako je došlo do nastavka?

dan-nezavisnosti2Ubrzo nakon uspjeha prvog filma, 20th Century Fox je platio Deanu Devlinu veliku sumu novca da napiše scenarij za nastavak. Međutim, nakon što je završio scenarij, Devlin ga nije predao, umjesto toga je vratio novac natrag studiju, jer je osjetio da se priča ne može mjeriti s prvim filmom. Samo 5 godina kasnije, Devlin se susreo se s Rolandom Emmerichom i pokušao ponovo, nakon što je osjetio da su njih dvojica spremni za priču o nastavku. Ranije glasine navode i da su Dean Devlin i Roland Emmerich odbili sudjelovati u pravljenju nastavka, nakon propasti serije „The Visitors” tj nakon što je FOX TV otkazala taj projekt u koji su njih dvojica bili uključeni.

O filmu “Dan nezavisnosti: Nova prijetnja 3D”

Pretpostavljamo da Roland Emmerich drži rekord za najviše uništenih znamenitosti Amerike tj definitivno je u prvih pet. Redatelj je do sada digao u zrak Bijelu kuću barem dva puta, potopio New York, napravio pravo Godzillino gnijezdo u Madison Square Gardenu, ali je “Dan neovisnosti: Resurgence” Emmerichov do sada najdestruktivniji film, odnosno uspio je da uništi najviše toga! Nije ni čudo, jer je film pravo tehnološko remek djelo, iako smo odgledali samo piratsku verziju!

Dva desetljeća nakon događaja iz 1996. godine i “Dana nezavisnosti”, čovječanstvo je ujedinjeno i kooptiralo je tehnologiju vanzemaljaca spašenu iz njihove prve invazije. Svijet je učinio sve što se može da se pripremi za slučaj da se vanzemaljci ikada vrate.
20-godišnji vremenski skok je ponudio priliku da se u nastavku urade i naprave neke zanimljive svjetske zgrade, ali se one unište čim eksplozije na filmu počnu. A počnu brzo!

Pogledajte i ovo:  Popularna Samantha iz „Seksa i grada” proslavila 60-ti rođendan

Emmerich, koji je usavršio specijalne efekte još od 1990-ih kada je napravio prvi “Dan nezavisnosti”, nema nikakvu suzdržanost u njihovom korištenju u ovom nastavku, pa je napravio pravi spektakl, iako tu i nije potrebna njegova velika umjetnost.

Film je i tehničko i vizualno čudo, ali je nekako teško ne umoriti se od svega toga prije velikog finala. Također je bila malo prostora za eskalaciju nakon početnog, impresivnog otkrića, što čini da je kraj filma nekako ravan, očekivan i neimpresivan. No, za nas koji smo gledali prvi dio filma, pravi problem nije granica do koje ide zamor pokoljem i uništavanjem na filmu, već su to glumci.

jeff-goldblum

Jeff Goldblum je i u ovom nastavku

Povratak likova poput Jeffa Goldbluma, Bretta Spinera i Judd Hirscha je uspio ubrizgati dovoljno entuzijazma u sve da bi “Preporod” ili „Nova prijetnja” kako je nazvan kod nas mogao biti ekstra uzbudljiv, ali trud starih glumaca i primjetnog učešća novih, predvođenih Jessiejem T Usherom (Igra Smithovog sina) i Liamom Hemsworthom nekako ne doprinose boljem doživljaju nastavka nego što je to bilo sa originalom. Svaki karakter filma dobiva svoj trenutak ili dva, ali su to sve novodošli likovi i ne čine se kao potpuni dio svega toga.

„Resurgence” je upravo ono što smo i očekivali, predvidljiva priča, komično-ozbiljni dijalozi, prilično nerazumijevanje nauke, ali je sve to bespredmetno jer i ne treba očekivati da bude bilo što drugo.
Film je svakako impresivan zbog svoje tehnike i ukupnog doživljaja spektakla, te ga svakako treba pogledati, ali ne razmišljati puno o originalnom filmu, jer će to starijima koji ga se sjećaju vjerovatno pokvariti utisak. Za mlade će film biti izvrstan jer nudi obilje onoga što danas vole: tehnika, destrukcija, borba, avantura i sve to umotano u sci-fi priču koje su danas tako popularne!

Pogledajte i ovo:  25 filmova za mart 2017. koje možemo gledati

Pa iako je prvi film imao rejting na Imdb-u tek 6,9, skloni smo nekako više voljeti prvi dio, iako je ovaj u svemu veći: tehnika, spektakl, utrošeni novac za snimanje i sve ostalo.

Naravno, pošto je ovo bila piratska verzija filma, za očekivati je da će na filmskom platnu sve biti puno veličanstvenije! Čak i prema Imdb bazi podataka, film se najviše dopao mladima ispod 18 godina, dok su ga stariji od 45 godina ocijenili kao nešto malo iznad prosjeka (5,2 ocjena) i za divno čudo, više se dopao starijim ženama nego starijim muškarcima. U svakom slučaju, film Dan nezavisnosti: Nova prijetnja 3D vrijedi pogledati!

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.