Sjećate li se The X-Files serije?

Davne 1993. godine, godine koje se niko od nas ne Balkanu baš i ne voli sjećati, počela je jedna od kultnih TV serija, The X-Files, sa čuvenim likovima FBI agenata, Dana Scully (Gillian Anderson) i Fox Mulder (David Duchovny).

Gledali smo je svi, porodično, kao nekada Dinastiju i slične serije koje su otvorile vrata svim ovim koje su došle.

The X-Files je bila drugačija od ostalih, zadirala je u teme koje su tada bile zanimljive svim uzrastima, misterije, vanzemaljci, različite urote vladinih organizacija, moćnih pojedinaca, nadzora građana, svega što se je golicalo maštu tadašnjih ljudi.

Povratak The X-Files serije

Povratak The X-Files serije

I bila je zabavna, uspješna, sjećam se da sam rijetko propuštala epizode i rijetko bila razočarana sadržajem. Naravno, život je bio drugačiji u to vrijeme, Amerikanci su imali puno više slobode, prije 11.septembra i napada na tornjeve, kritikovala se vlada i sve što se odnosilo na nju.

Ali nakon napada, kritike su prestale, prestalo je i zanimanje za misterije i traženje istine uz ono čuveno „Istina je tamo negdje”. I Hollywood i cijela filmska mašinerija su se okrenuli terorizmu, užasu, zaredale su stotine serija o tome ili, još gore, zombijima, vampirima i raznoraznim polumrtvim-poluživim junacima ili herojima sa nekakvim specijalnim moćima.

Uz te serije, naša djeca su usvojila i neke nove pojmove, poput meta-ljudi, biotički ljudi i puno meni stranih pojmova koji su našli mjesto u rječnicima svih mlađih od četrdeset.

Između stotinu glupih serija poput Živih mrtvaca ili desetina o vampirima, pojavljivale su se i neke dobre, ali se stariji svijet kod nas već davno okrenuo španskim, meksičkim, indijskim i turskim serijama, o čijem kvalitetu ne bih raspravljala.

Pogledajte i ovo:  Večernjakov pečat - čija je to manifestacija?

Ja sam davno prestala gledati televiziju, osim informativnih programa, jer sam sve što sam željela vidjeti, imala na internetu.
Ali kada sam 24.januara vidjela da je izašla prva nova epizoda The X-Filesa (prva nakon 2002.), bila sam presretna i skinula je isti dan.

Razočarenje početkom serije

Prva epizoda nije imala nikakvu kulminaciju, ali sam pomislila da je to neka vrsta uvoda, kratko upoznavanje „nekim novim klincima” koji počinju s gledanjem po prvi put. Razočaralo me pomalo što je „Mulder” toliko fizički propao, za razliku od Scully, ali i utješilo saznanjem da ni svi glumci nisu ludi za plastikom na licu. I – čekala sam novu epizodu…

Na žalost, ni u njoj nije bilo nekog pomaka i, skidajući treću, bila sam sigurna da će biti dobra, u skladu sa onim nekadašnjim koje sam odgledala.

Najgora TV epizoda u zadnjih deset godina

Nisam je uspjela čak ni odgledati do kraja, bilo je to najveće razočarenje, najveća moguća glupost koju je neko mogao smisliti i pitam se, kako i glumce, koji stvarno imaju reputaciju, nije bilo stid snimiti tako nešto?! Za koji novac bi neko respektabilan učestvovao u takvoj blesopizodi, nije mi jasno.

Možda je trebalo da se nasmijemo momentima poput onog kada se čudovište preobrazi u čovjeka i istog sekunda počinje da se brine o poslu, sutrašnjici i svemu onom što brine obična ljudska jedinka?! Je li to trebala da bude satira o ljudskom životu koja je potpuno propala, je li scenaristima nestalo ideja, da li koriste najgluplje pisce ili odbačene scenarije iz davnih serijala, nije ni važno.

The-x-files-junaci sada

Junaci serije danas

Bitno je samo da APSOLUTNO NIKADA I NIKO ne bi trebalo da pravi povratak na scenu nečeg što je prošlo, umrlo, završeno, pogotovo ne ako je to bilo hit i izuzetno!

Pogledajte i ovo:  Maturantice i maturske haljine i nakit za naše princeze

Čak i kada se potrude, nastavak nikada ne dosegne uspjeh prvog i uvijek bude razočarenje, jer svako očekuje puno više nego što je moguće!

Čuvajmo se nastavaka svega što je prošlo!

Naravno, lako je moguće da se serija vrati na dobar put, utaban devedestih! Ali je ja neću gledati!

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.