Nedavno je IMDb (Internetska baza podataka o filmovima) objavila top listu od 20 horor serija za koje je glasalo najviše njihovih korisnika.

Na listu su dospjele samo serije za koje je glasalo najmanje 20.000 fanova i tu je, manje-više, uglavnom dosta naučno-fantastičnih serija pa rijetko koja od njih izaziva pravi strah. Nismo odgledali baš sve, ali dat ćemo i vlastiti komentar uz one koje smo gledali. Napominjemo i da bismo barem 90 posto ovih serija svrstali u žanr fantastika i drama, ali ovo i nije naš izbor najboljih.
Evo kako su gledatelji izglasali Top 20 svih vremena:

20.“Constantine” – Rejting 7.5

constantineMožda se sjećate Keanu Reevesa koji je igrao ovog supernatprirodnog detektiva u 2005. godini u filmu istog imena. John Constantine je DC strip lik koji lovi natprirodne entitete. NBC serija je prikazana samo jednu sezonu, tek 13 epizoda između 2014-2015 sa Matt Ryanom u glavnoj ulozi.

Ako provjerite IMDb-ove oglasne table, vidjet ćete da fanovi nisu zaboravili ovu seriju ili glavni karakter i bili su oduševljeni kada se pojavio u epizodi “Arrow”. Postoji nada da fanovi mogu vidjeti više od JC-ja u “Legends of Tomorrow”, sezoni 2 u 2017. godini, iako to još uvijek nije sasvim potvrđeno.

“Konstantin” je naprosto utapkao put za nekoliko drugih serija koje se mogu uzeti u obzir za ovu listu: “Being Human”, “Harper Island”, “The Strain”, “The Secret Circle” ili Syfy-jeva serija ”Being Human”.

20.19. “Haven” – Rejting 7.6

havenKao što se moglo i očekivati, Syfy ima nekoliko naslova na ovoj listi, uključujući “Haven”, koji je labavo zasnovan na Stephen Kingovom romanu “The Colorado Kid” i postavljen, kao i mnoge Kingove priče, u izmišljenom gradu u Maineu sa natprirodnim problemima. Ako se sjećate, Kingov roman, “The Tommyknockers,” također je postavljen u Haven.

“Haven” serija je trajala pet sezona, od 2010. do 2015, prije nego što je otkazana. Jedan IMDb-ov korisnik je objavio pregled u 2011. godini o odnosu ove serije na seriju “The X-Files”:

“Kada je The X-files završen, uvijek sam se pitao da li će ikada biti drugih koje će mi se toliko dopasti kao TXF. Ili serija koja bi pokazala da ima sve elemente koji bi meni mogli biti privlačni. Osam godina kasnije, Haven je emitiran. Predstava počinje prilično sporo, upoznajete likove i imate nekoliko priča koje imaju dosta rupa, ali probajte. Zbog toga što postaje sve bolja i bolja i završava scenom koja čini da želite da gledate i dalje.”

Pogledajte i ovo:  TV serije koje možemo gledati ove godine

Naša ocjena ove serije bi bila otprilike ista ovakva, čak se slažemo i sa mišljenjem fana kojeg smo izdvojili. Ovo je svakako jedna od najboljih serija pravljenih prema Kingovim romanima, uzimajući tu i one kasnije poput The Dome.

18.“Moonlight” – Rejting 7.7

moonlightNa neki način, “Moonlight” je kao proklet. Premijerno prikazan u 2007. i emitiran petkom uveče na CBS-u, sve u svemu samo 16 epizoda ukupno – pa i te epizode su „razbijene” pauzama zbog štrajka pisaca, Writers Guild of America.

Fanovi su se nadali da će “Moonlight” završiti na nekoj drugoj TV mreži, ali nije prošao. Ako krenete po oglasnim tablama na IMDb-u, možete vidjeti kako obožavatelji još uvijek traže taj show u kojem je glumio Alex O’Loughlin kao Mick St. John. Njega je vlastita supruga pretvorila u vampira prve bračne noći prije 50 i nešto godina, a on je potom otišao da radi kao privatni detektiv u moderni Los Angelos.
I danas se čuje izreka pod nazivom “Uh, propustio sam ovaj show!!!” koja je pokrenuta u februaru 2015. godine, nekoliko godina nakon otkaza serije u 2008. Kao što je jedan korisnik napisao:

“Volio bih da učinite nešto za ‘Moonlight’ kao što su uradili za ‘Firefly’ i napravite film. Nadam se da bi barem tako dobili neki kraj.”

Prema mišljenju mnogih obožavalaca ovog žanra, dosta dobrih serija je otkazano jer su imale nesreću da se prikazuju u pogrešno vrijeme ili na pogrešnim stanicama. Ovdje bi svakako trebalo pomenuti i seriju The Gates koja je imala i odličnu priču i vrhunsku glumačku ekipu, pa ipak završila sa samo jednom sezonom. Mnogo bolja od Moonlighta…

17.“Teen Wolf” – Rejting 7.8

teen-wolfSvako ko je gledao 1985. Michael J. Foxov film Teen Wolf mogao je biti iznenađen kada vidi da je MTV prilagodio film u TV seriji više od 20 godina kasnije. Ne samo da su napravili seriju, već je show i dalje na programu i još je uvijek popularan! U novembru počinje i 6. sezona.

Pogledajte i ovo:  Večernjakov pečat - čija je to manifestacija?

Tyler Posey igra vodeću ulogu Scotta, učenika srednje škole kojeg je ugrizao vukodlak, a dobiva pomoć od svog najboljeg prijatelja (Dylan O’Brien) i drugih koji pokušaju da se nose sa ovom novom realnošću.

Zašto “Teen Wolf” i dalje privlači fanove u 2016? Ako pogledate na IMDb-u mišljenja korisnika, postoji nekoliko poređenja sa Twilightom, ruganje i samom čuvenom filmu a to i dalje traje. Evo dio iz jednog takvog pregleda:

“Kada sam počeo gledati prvu epizodu, nisam očekivao ništa, jer nisam znao glumce ili šta je priča trebalo da bude. Na kraju sam shvatio da je brz, da ima smiješne dijaloge, da nije pretenciozan, a to je apsolutno ZABAVNO i to je ono za što je film i napravljen da bude… “Teen Wolf” je ono što Sumrak nikada ne može biti: ZABAVA! ”

16.“Grimm” – Rejting 7.8

grimmDavid Giuntoli je zvijezda serije, portlandski detektiv za ubistva koji otkriva da je potomak linije lovaca koji se zovu Grimm i koji se stoljećima bore protiv natprirodnih sila. Grimm je tamna drama, labavo inspirirana Grimmovim bajkama.
Serija i dalje privlači veliki broj publike, u prosjeku 4 miliona samo u Americi i to petkom uveče i tek nedavno je obnovljena za šestu sezonu koja uskoro počinje.

Evo dio komentara jednog IMDb korisnika:

“U početku sam mislio da je to spoj ”CSI” i “Buffy the Vampire Slayer”. Međutim, nakon gledanja svih epizoda, ova je napravila svoju jedinstvenu oznaku. Stoga, Grim ima ”palac gore” od mene. Samo tako nastavite… ”

Serija je zabavna i podsjeća vas i na bajke iz djetinjstva, ovaj put iz sasvim novog ugla. Možda joj ne bismo dali ocjenu 7.8, ali je sigurno oko sedmice. Zabavna.

Pogledajte i ovo:  Novogodišnja čestitka
15.“Being Human” (BBC) – Rejting 7.8

being-humanPostoje dvije TV serije ”Being Human” koje se prikazuju. Ovo je originalna BBC serija pravljena u Velikoj Britaniji koja je stekla bolji rejting kod gledalaca nego Syfyjev rimejk. Drugi “Being Human” ima ne-tako-dobar rejting od 7.5.

U BBC-jevoj seriji, vukodlak (Russell Tovey), duh Lenora Crichlow) i vampir (Aidan Turner) žive zajedno u Engleskoj i pokušavaju živjeti “normalan” moderan život, dok su u isto vrijeme i natprirodni entiteti.
Britanska serija je trajala pet sezona, od 2008. do 2013. godine, sa originalnim članovima glumačke ekipe koji su je napuštali i novim likovima koji su dolazili.

14.“The Vampire Diaries” – Rejting 7.9

the-vampire-diariesKada je lansirana 2009. godine, ova serija je zasnovana na seriji knjiga L.J. Smith je dao CW-ju najveći broj publike za premijeru u to vrijeme. Sada, 2016. godine, većina Mystic Falls operativne grupe glumaca su i dalje tu, sa izuzetkom Nine Dobreve. Serija je nedavno počela i sezonu 8.

Ogroman broj korisnika IMDb-a (preko 280.000) su glasali za ovu seriju. Dakle, jasno je da je to popularan šou čiji su fanovi i strastveni i vrlo tvrdoglavi.
Ako ste pročitali neke komentare i mišljenja, možete vidjeti da oni dovoljno mare za ovu seriju da je održe na visokim standardima, što možda nije slučaj za neke od više rangiranih emisija koje imaju manju bazu fanova.
Također, kad god je neka serija u javnosti onoliko dugo koliko je “The Vampire Diaries”, serija koja je osvojila nekoliko Teen Choice i narodnih Choice Awards nagrada, ima puno i kritika. Možete ih pronaći na istim oglasnim pločama IMDb-a.

Sama serija Vas može ugodno iznenaditi jer nije poput Sumraka i sličnih vampirskih stvari. Iako je preferijaju samo mladi, mogu je, zabave radi, gledati svi.

Kliknite ispod za nastavak liste

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.