• Ceremonija dodjele Oscara će biti 26 februara, u nedjelju. Ali postoje i neke zanimljivosti oko same nagrade. Evo 30 interesantnih činjenica o Oscaru.

Svi već znamo ko je sve nominiran ove godine za Oscara i da film ”La La Land” vodi u svim predviđanjima. Ceremonija dodjele Oscara će biti 26 februara, u nedjelju. Ali postoje i neke zanimljivosti oko same nagrade, njenog imena, cijene od 1 dolara koju je odredila Akademija i sl.

Oscar je napoznatija nagrada na svijetu ili barem jedna od njih. Oscar statueta je dizajnirana 1927. a svakog januara prave se nove u R.S. Owens, čikaškoj tvornici. Tu se prave i pločice sa gravurama imena svih nominiranih unaprijed, prije nego se zna pobjednik.

30 činjenica koje možda niste znali o Oscaru

1. Najmlađi dobitnik Oscara je bila Tatum O’Neal koja je dobila nagradu za najbolju sporednu ulogu 1973. u filmu ”Paper Moon”. Imala je 10 godina. (ako se sjećate Shirley Temple, ona je sa 6 godina dobila tek nagradu Juvenile Award koja je brzo ukinuta).

2. Nakon dobivanja Oscara za najbolju glumicu za film “Cabaret” (1972), Liza Minnelli je bila i ostala jedina dobitnica Oscara čija su oba roditelja i sami dobitnici te nagrade. Njena majka Judy Garland je dobila počasnu nagradu 1939. a otac, Vincente Minnelli, je dobio nagradu za najboljeg redatelja za film “Gigi” (1958).

3. Pločice sa imenima za sve potencijalne dobitnike se prave unaprijed; 2014. je napravljeno 215 pločica!

natpisi-za-oscar

Pločice sa imenima u tvornici

4. Prva dodjela nagrade Akademije je bila 1929 i to na privatnoj večeri u Hollywood Roosevelt Hotelu sa oko 270 ljudi. Večera je koštala tek 5 dolara. Prvi televizijski prijenos je bio 1953, a sada Oscar ceremoniju možemo gledati u više od 200 zemalja.

5. Samo su tri žene nominirane za nagradu za najbolju režiju, ali je Kathryn Bigelow jedina dobitnica, za film “The Hurt Locker” (2009). Bigelow je tada pobijedila bivšeg muža James Camerona, koji je bio nominiran za film ”Avatar.”

6. Sa 82 godine je Christopher Plummer postao i najstarija osoba koja je dobila nagradu i to za Glumca koji je najviše iznenadio u filmu “Beginners” (2010), gdje je glumio sa Ewanom McGregorom.

7. Peter Finch (“Network”) i Heath Ledger (“The Dark Knight”) su jedini glumci koji su nagrađeni posthumno. Ledgerov Oscar – kao i svo bogatstvo -su darovani njegovoj kćerci Matildi.

8. S nominacijom od prošle godine za “Into the Woods”, Meryl Streep drži rekord od 19 nominacija. Dobila je tri nagrade Oscara za najbolju glumicu — posljednji za “The Iron Lady” (2011).

9. Katharine Hepburn drži rekord od četiri osvojene Academy Awards — sve Oscari za najbolju glumicu — posljednji za “On Golden Pond” (1981), u kojem je započeo karijeru Henry Fonda.

10. Prvi Oscar je održan u poznatom Hollywood Roosevelt Hotelu. Danas se ceremonija održava u the Dolby Theatre (iza ugla od Roosevelta).

dvorana-oscar

Dvorana za ceremoniju dodjele, foto: Twitter

11. Jack Nicholson je najviše puta nominiran muški glumac sa 12 nominacija za Oscara, počevši od 1969. sa filmom “Easy Rider.” Tri puta je i dobio nagradu, jednako kao i Walter Brennan i Daniel Day-Lewis.

12. Oscar statueta je tehnički vlasništvo Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Kao rezultat toga, vlasnik – dobitnik Oscara mora, ako želi da proda svog Oscara, najprije da ga ponudi Akademiji na prodaju i to za 1 dolar. Ovo bi trebalo da obeshrabri dobitnike Oscara da prodaju svoju nagradu. Sve do 1950. nije bilo takve klauzule, pa je 2011. godine Orson Welles, dobitnik Oscara 1941. za film Građanin Kane, prodao svog Oscara na aukciji za preko 800.000 dolara!

13. Samo tri filma su dobila sve one ”Velikih pet” (“Big Five”) nagrade Akademije: Dogodilo se jedne noći (”It Happened One Night” (1934), Let iznad kukavičjeg gnijezda (”One Flew Over the Cuckoo’s Nest”) (1975), i Kad jaganjci utihnu (“The Silence of the Lambs”) (1991). Ove “Big Five” kategorije su: Najbolji film, Najbolji redatelj, Najbolji glumac, Najbolja glumica i Najbolji scenario.

14. 1940-e je LA Times prekinuo embargo Akademije i objavio imena svih nagrađenih prije ceremonije. Rezultat toga su zapečaćene koverte koje su prisutne i danas.

15. Legendarni Alfred Hitchcock je nominiran pet puta za Najboljeg redatelja ali nikada nije i dobio Oscara.

16. “Ben-Hur,” “Titanic,” i “The Lord of the Rings: The Return of the King” su najuspješniji filmovi u historiji Oscara. Svaki od njih je dobio čak 11 Oscara. “Return of the King” je jedini film ikada koji je dobio Oscara baš za svaku kategoriju za koju je nominiran.

17. Kompozitor John Williams je najviše nominirana živa osoba sa ukupno 49 Oscar-nominacija u toku karijere, počev od 1967. i Doline lutaka (“Valley of the Dolls”).

18. Najduži govor na Oscaru ikada je bio 5,5 minuta 1943. za nagradu Najbolja glumica – Greer Garson (“Mrs. Miniver”).

19. Oscar statuete su pravljene od obojene plastike tokom 2. svjetskog rata, jer je nedostajalo metala. Nakon završetka rata, ovi Oscari su zamijenjeni tradicionalnim statuetama.

20. Bob Hope je bio domaćin ceremonije 19 puta, pa je tako oborio rekord u tome. On je najčešći domaćin u historiji Oscara.

21. Sa nominacijom za Najboljeg glumca u filmu “American Sniper,” Bradley Cooper je nominiran tri puta za redom za tu kategoriju. To je samo za jedan manje od vodećeg u tome, Marlona Branda.

22. Prva nagrada Najbolji glumac je data Emilu Janningsu za “The Last Command” i “The Way of All Flesh” (da, za oba filma).

23. Na 29-oj Academy Awards ceremoniji 1957. je predstavljena i nagrada za Najbolji strani film. Prije toga je takav film bio jednostavno proglašen nagradom za Specijalno dostignuće.

24. 1999-e su Cate Blanchett i Judi Dench bile nominirane obje za ulogu Elizabete u filmovima ”Elizabeth” i “Shakespeare in Love.” Dench je dobila nagradu za Najbolju sporednu glumicu, iako se u filmu pojavila ukupno osam minuta. Blanchett je, opet, izgubila od Gwyneth Paltrow – također u filmu “Shakespeare in Love.”

25. Zašto se nagrada naziva Oscar? Niko ne zna tačno. Najranije priče idu do glumice Bette Davis koja je rekla da zadnja strana statuete izgleda kao njen prvi muž, Harmon Oscar Nelson. A prema drugoj teoriji, ime je došlo od sekretarice Akademije Margaret Herrick koja je tvrdila da izgleda kao njen stric Oscar. Kako god bilo, Oscar je oficijelno dobio svoje ime 1939, 10 godina nakon prve ceremonije. A oficijelno ime ove nagrade je Academy Award of Merit.

26. Marlon Brando je odbio Oscara kada je dobio nagradu za fim Kum 1972. Umjesto njega se pojavila Indijanka, glumica Sacheen Littlefeather da ga zastupa na sceni. Ona je rekla da se Brandu ne dopada način na koji se američki Indijanci tretiraju na filmu. Od tada je Akademija zabranila da bilo ko bude zastupljen od strane nekog drugog na ceremoniji.

27. Kako je nastao kip? Osvajač jedanaest Oscara, Cedric Gibbons, osmislio je i dizajnirao poznati kip ”viteza” s mačem. Njegov kip stoji na kolutu filma koji ima pet zubaca, po jedan za svaku originalnu granu Akademije. Krugovi predstavljaju glumce, producente, redatelje, scenariste te članovi tehničkih disciplina.

28.  Od čega je napravljen Oscar? Originalno je statua bila od bronze, a danas je od tzv legure britanium, presvučena 24-karatnim zlatom. Visoka je 34,3 cm a teška čak 3,8 kilograma.

oscar-gotovo-dovrsen

Već gotovo dovršeni Oscari u tvornici

29.  Koliko članova ima Akademija? Iako je originalan broj bio 36, s godinama je ta cifra značajno narasla. Tako institucija sada ima oko 6000 članova i moguće je da će taj broj i dalje rasti.

30.  Kako se određuje pobjednik? Svi listići koji se vrate unutar dvije sedmice od primitka bivaju poslani posebnoj firmi koja sabira rezultate. Radi se o auditorskoj firmi PricewaterhouseCoopers, koja do kraja januara provjerava ko je nominiran i slaže liste za koje će se glasati. Onda se početkom februara šalju finalni birački listići za koje glasaju svi članovi Akademije. I tu vrijedi isto pravilo s povratkom listića unutar 14 dana.

Pogledajte i ovo:  Inferno" - avanturistički spektakl sa Tom Hanksom stiže u bioskope 20. oktobra

A kako sve izgleda u tvornici kada se pravi Oscar, pogledajte u videu ispod:

Izvori: Wikipedia, The Wrap, Empire, ET Online

Moviefone/TheFW

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.