• Jedino ako vas filmovi baš apsolutno ne zanimaju, postoji mogućnost da ne znate za pomamu oko akcijsko-avanturističkog-fanstastičnog-superherojskog filma Wonder Woman koji je ovog ljeta pomeo blagajne kino dvorana i dobio vrhunske ocjene i kritike. Gotovo svi pišu i govore da nisu dugo gledali bolji akcioni film, da je Wonder Woman uistinu čudo od žene i filma i da je najbolje snimljeni film te vrste ikada.

E pa, ako ćemo po istini, drago nam je iz više razloga. Prvo, žene su u pravilu dugo zanemarivane u mnogim branšama, o filmu da se i ne govori: tu se ranije bile samo lijepa pozadina i kulise super junacima a da njihova uloga nikada nije ni bila dobro definirana.

Naravno da se tu dosta toga promijenilo. Nije li sada već davne 2004. Halle Berry požnjela svjetsku slavu ulogom u Catwoman? Ili Michelle Pfeiffer u Batmanu kao Catwoman? Nije li i Scarlett Johansson kao Natasha Romanoff iliti Black Widow pokazala šta sve mogu ženski likovi? Naravno, ona nije glavna u ovom Marvelovom univerzumu i nije niti humana niti puna ljudskosti, ženske topline i dobrote prema ljudskom rodu kao potonja amazonska princeza Diana (Gal Gadot) u Wonder Woman… I je li to razlog što film zovu ”daškom svježine u akcijskim filmovima”, genijalnim ostvarenjem i tako glamuroznim kritikama i onih najkritičnijih? Zato što se radi o ženskom superheroju sa ženskim osobinama koje nipošto ne krije, zato što je žena režirala ovaj film i zato što su akcijske scene odlično urađene? Ili zato što je u prvom vikendu emitiranja zaradio 223 mil. dolara pa se Patty Jenkin upisala u historiju kao prva redateljica kojoj je to uspjelo?

Iskreno, ma koliko pokušavali biti tako i toliko zadivljeni, teško je pronaći toliko spektakularno novih i zadivljujućih stvari koje kritičari pronalaze u filmu Wonder Woman. Ako ste ljubitelj Marvelovih junaka, naravno da će vam se svidjeti ovaj film, iako je superheroja postalo već pomalo previše. Ali ovaj film ima fantastične akcione scene, odlično je urađen, smješten u vrijeme 1. svjetskog rata (što nije baš uobičajena stvar), nema previše krvi a glavna junakinja je prava žena sa svim ženskim osobinama. Iako, naravno, ona je i princeza i Zevsova kćerka. I Amazonka.

Pogledajte i ovo:  Kad se političarka šali na svoj račun

Redateljica Patty Jenkins je već dobro poznata, ako ništa drugo a ono po čuvenom filmu o ženskoj serijskoj ubici Aileen Wuornos koju je odlično odglumila Charlize Theron. Naravno, i to je ženski junak, jednako kako je i u izvrsnoj seriji The Killing (također ženska junakinja) odradila režiju za pilot epizodu i još jednu kasnije. A ovaj superherojski ženski herojski film će joj očigledno donijeti veliku slavu.

Da Hollywood baš ne vjeruje u ženske filmove, govori i činjenica da je Warner Bros ovaj film reklamirao puno manje prije izlaska nego što je to radio sa filmovima  Batman v. Superman ili Suicide Squad čije su vas reklame i izjave glumaca zatrpavale na Youtubu pola godine prije izlaska filma. A eto, pokazalo se ono što narod već zna: i žene vole super junake, vole naučnu fantastiku, vole akcione filmove, a naročito vole vidjeti žene u ulogama heroja. Uostalom, žene po statistici idu više u bioskop nego muškarci.

Ako vas ne oduševi scena mitskog otoka Themyscira koji je Zevs stvorio za Amazonke da čuvaju ljude od Aresa, boga rata i na kome su se odvojile od ljudi, scene između glavne junakinje i jednog od muških likova, Stevea Pinea kojeg tumači Chris Pine i koji su puni suptilnog humora, onda će vam se dopasti borba postarijeg sir Patricka aka Aresa kojeg tumači David Thewlis, mnoštvo dobrih scena akcije i odlična režija. Voljeli bismo da lik doktorice Maru aka Poison nije ostao tako nedorađen jer je glumica Elena Anaya koja je tumači pokazala još u filmu Seks i Lucia koliko vrijedi. Naravno, ovdje i nije riječ o njoj, pa je Jenkins svu pažnju posvetila glavnoj superjunakinji.

Gal Gadot u ulozi Wonder Woman

Gal Gadot u ulozi Wonder Woman

A Gal Gadot (1985. godište) je kao rođena za ovu ulogu: ona je žena od krvi i mesa koja trči, jaše, zna da se tuče, bori i ubija – bez kaskadera. 2004. je ova Izraelka bila miss svoje zemlje, odradila je dvogodišnji rok u armiji, model je i umjetnik i sve scene je odradila sama. A da ljepota nije sve, pokazala je ovom ulogom Amazonke koja se bori za ljude, humanost i mir među ljudima.

Pogledajte i ovo:  Objavljene nominacije za ovogodišnji "Oscar"

Zvuči savršeno, zar ne? Ali takva je bila i Xena, ratnička princeza iz 1995…Lucy Lawless je bila prva glumica koja nije imala ogromne grudi i 40 kg već čisti mišić i zdravo tijelo. I igrala je sve scene, čak se i oporavljala tokom snimanja zbog pada s konja. Je li onda Wonder Woman toliko inovativan u svakom smislu?

Nije, naravno. Ali s ružnim okusom u ustima koje imaju žene u Hollywoodu oko svojih uloga, ovaj film je uistinu bio prijeko potreban.

Ipak, ostaje dosta toga što bi trebalo reći; pozdravljamo nove ženske superheroje (kad čak nema ni ženske imenice za heroj), ali film nije niti savršen niti ”najbolji svih vremana” kako ga predstavljaju. Stvarno dobar film i dobra razonoda, to je ono što bi trebalo da kažu…

Redateljica: Patty Jenkins
Pisci: Allan Heinberg (scenario), Zack Snyder (priča)
Glumci: Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright, Danny Huston, David Thewlis i dr.

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.