Sinoć je Amerika vidjela remake kultnog filma Prljavi ples, baš gotovo trideset godina nakon originalnog filma, puštenog u distribuciju u augustu 1987. I naravno, apsolutno niko ga nije pohvalio!

Razlozi zbog kojih je televizijska kuća ABC odlučila snimiti trosatni remake Prljavog plesa nisu važni: vjerovatno filmotvorcima nedostaje pravih i originalnih ideja i stalno se vraćaju na klasike, kvareći uspomenu na kultne filmove koje ne bi trebalo dirati. Tako je bilo sa gotovo svim velikim filmovima, čak je i Titanik imao remake koji je istog dana i zaboravljen. Preostaje im remake Miki Mausa i sličnog, da ukompletiraju nedostatak mašte današnjih stvaralaca na filmu.

Ne znamo da li će se ova nesretna verzija pojaviti uskoro i kod nas, u Engleskoj će biti prikazana 4. juna, ali nakon sinoćnje američke premijere i užasnih kritika, teško da će popraviti rejting.

Prljavi ples iz 1987.

glumci-prljavi-ples-original-i-remake

Originalna glumačka postava i protagonisti TV fima

Sjetimo se, Prljavi ples je snimljen 1987. u režiji Emila Ardolina, redatelja koji je 1993. umro u 50-toj godini života. I tada film nije niti pretendirao da postane ”veliki film”: radnja je smještena u 1963. godinu i izletište na Catskill planini kod New Yorka, gdje Frances “Baby” Houseman (igrala je Jennifer Grey) dolazi kao dobra tatina djevočica od koje se očekuje udaja za ljekara i pristojan bogataški život a koja se zaljubljuje u problematičnog instruktora plesa (Patrick Swayze) Johnnyja Castle koji dolazi iz sasvim drugačijeg svijeta od njenog. I naravno, korištena je tada ne baš slušana muzika iz 60-tih godina, glavna glumica i nije bila ranije poznata i nije pristajala uz oznaku ljepotice po hollywoodskim pravilima. Ali je na kraju film završio kao jedan od najvećih hitova osamdesetih godina, film koji je donio i mnoge muzičke hitove, poput Time of my life, She’s Like the Wind, Hungry Eyes i druge, kao i veliku slavu protagonistima.

Pogledajte i ovo:  Wonder Woman: istinsko čudo od filma ili superherojski film poput drugih?

I danas ga gledaju mnogi i, iako melodramatične priče o pravoj ljubavi i samosvjesnoj djevojci koja se zaljubljuje u ”lošeg” dečka, ipak i danas privlači gledatelje svih uzrasta i spada u onu vrstu filmova koje uvijek možete gledati: strast bez scena seksa, vulgarne golotinje i svega onoga što je danas ”must have” u svakom filmu. A istovremeno, osjetite strast u svakom dodiru glavnih glumaca koji se, prema njihovim ondašnjim izjavama, nisu čak ni podnosili na početku snimanja.

Remake Prljavog plesa

prljavi-ples-verzije-original-i-remake

Novi plesni par desno i originalan par lijevo

Remake je režirao Wayne Blair a igraju popularni glumci Abigail Breslin (21) koja glumi Frances ‘Baby’ Houseman, a instruktora i ljubavnika Johnnyja glumi Colt Prattes (31).
Osim njih, u filmu se pojavljuju i Debra Messing, Nicole Scherzinger, Sarah Hyland, Katey Sagal i drugi. Osim originalne radnje, u film su producenti ubacili i neke sporedne radnje i tako od njega napravili mjuzikl, što se nikome nije dopalo.
Kritike su poražavajuće:

“Patetično, bez strasti i jeftino, bez trunke kreativnosti i mašte koja bi bila i blizu originalu”, samo je najblaža kritika. Na Twitteru je po hashtagom ”Ostavite klasike na miru” objavljeno puno toga:

“Uništili ste mi omiljeni film”, “Ovo nikome nije najbolje vrijeme u životu”, “Remake ‘Prljavog plesa’ najtraumatičnije mi je iskustvo od američkih izbora 2016,” do toga da je to najgore nepoštivanje preminulog Swayzea i da je bolje vaditi zubni kanal nego gledati ovo. ”Gledala sam bez tona i i dalje je bilo loše, pisala je druga, dok ga je neko uporedio i sa muzičkim djelom učenika 8.razreda sa multimilionskim budžetom.

Ne dirajte klasike!

Naravno, učesnicima ovog remakea nije bilo nimalo lako: trebalo je popuniti cipele popularnih likova i zadatak je bio pretežak. Mnogi tvrde da je najviše kriva glavna glumica, njena težina i loš ples, ali je činjenica da, ako je nešto već savršeno, ne dirajte u to!

Pogledajte i ovo:  Kad se političarka šali na svoj račun

Ako ni ovo nije dovoljno Hollywoodu da ostavi na miru svoje klasike, koje skrnavljenje je sljedeće na redu?

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.