Sinoć je Amerika vidjela remake kultnog filma Prljavi ples, baš gotovo trideset godina nakon originalnog filma, puštenog u distribuciju u augustu 1987. I naravno, apsolutno niko ga nije pohvalio!

Razlozi zbog kojih je televizijska kuća ABC odlučila snimiti trosatni remake Prljavog plesa nisu važni: vjerovatno filmotvorcima nedostaje pravih i originalnih ideja i stalno se vraćaju na klasike, kvareći uspomenu na kultne filmove koje ne bi trebalo dirati. Tako je bilo sa gotovo svim velikim filmovima, čak je i Titanik imao remake koji je istog dana i zaboravljen. Preostaje im remake Miki Mausa i sličnog, da ukompletiraju nedostatak mašte današnjih stvaralaca na filmu.

Ne znamo da li će se ova nesretna verzija pojaviti uskoro i kod nas, u Engleskoj će biti prikazana 4. juna, ali nakon sinoćnje američke premijere i užasnih kritika, teško da će popraviti rejting.

Prljavi ples iz 1987.

glumci-prljavi-ples-original-i-remake

Originalna glumačka postava i protagonisti TV fima

Sjetimo se, Prljavi ples je snimljen 1987. u režiji Emila Ardolina, redatelja koji je 1993. umro u 50-toj godini života. I tada film nije niti pretendirao da postane ”veliki film”: radnja je smještena u 1963. godinu i izletište na Catskill planini kod New Yorka, gdje Frances “Baby” Houseman (igrala je Jennifer Grey) dolazi kao dobra tatina djevočica od koje se očekuje udaja za ljekara i pristojan bogataški život a koja se zaljubljuje u problematičnog instruktora plesa (Patrick Swayze) Johnnyja Castle koji dolazi iz sasvim drugačijeg svijeta od njenog. I naravno, korištena je tada ne baš slušana muzika iz 60-tih godina, glavna glumica i nije bila ranije poznata i nije pristajala uz oznaku ljepotice po hollywoodskim pravilima. Ali je na kraju film završio kao jedan od najvećih hitova osamdesetih godina, film koji je donio i mnoge muzičke hitove, poput Time of my life, She’s Like the Wind, Hungry Eyes i druge, kao i veliku slavu protagonistima.

Pogledajte i ovo:  Najveći filmski hitovi svih vremena

I danas ga gledaju mnogi i, iako melodramatične priče o pravoj ljubavi i samosvjesnoj djevojci koja se zaljubljuje u ”lošeg” dečka, ipak i danas privlači gledatelje svih uzrasta i spada u onu vrstu filmova koje uvijek možete gledati: strast bez scena seksa, vulgarne golotinje i svega onoga što je danas ”must have” u svakom filmu. A istovremeno, osjetite strast u svakom dodiru glavnih glumaca koji se, prema njihovim ondašnjim izjavama, nisu čak ni podnosili na početku snimanja.

Remake Prljavog plesa

prljavi-ples-verzije-original-i-remake

Novi plesni par desno i originalan par lijevo

Remake je režirao Wayne Blair a igraju popularni glumci Abigail Breslin (21) koja glumi Frances ‘Baby’ Houseman, a instruktora i ljubavnika Johnnyja glumi Colt Prattes (31).
Osim njih, u filmu se pojavljuju i Debra Messing, Nicole Scherzinger, Sarah Hyland, Katey Sagal i drugi. Osim originalne radnje, u film su producenti ubacili i neke sporedne radnje i tako od njega napravili mjuzikl, što se nikome nije dopalo.
Kritike su poražavajuće:

“Patetično, bez strasti i jeftino, bez trunke kreativnosti i mašte koja bi bila i blizu originalu”, samo je najblaža kritika. Na Twitteru je po hashtagom ”Ostavite klasike na miru” objavljeno puno toga:

“Uništili ste mi omiljeni film”, “Ovo nikome nije najbolje vrijeme u životu”, “Remake ‘Prljavog plesa’ najtraumatičnije mi je iskustvo od američkih izbora 2016,” do toga da je to najgore nepoštivanje preminulog Swayzea i da je bolje vaditi zubni kanal nego gledati ovo. ”Gledala sam bez tona i i dalje je bilo loše, pisala je druga, dok ga je neko uporedio i sa muzičkim djelom učenika 8.razreda sa multimilionskim budžetom.

Ne dirajte klasike!

Naravno, učesnicima ovog remakea nije bilo nimalo lako: trebalo je popuniti cipele popularnih likova i zadatak je bio pretežak. Mnogi tvrde da je najviše kriva glavna glumica, njena težina i loš ples, ali je činjenica da, ako je nešto već savršeno, ne dirajte u to!

Pogledajte i ovo:  Film ”Bježi”, o kojem se puno govori, od danas u kinima

Ako ni ovo nije dovoljno Hollywoodu da ostavi na miru svoje klasike, koje skrnavljenje je sljedeće na redu?

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.