Odavno znamo za iscjeljiteljsku moć mnogih začina. Među njima je i cimet, jedan od najpominjanijih u posljednje vrijeme, pogotovo kad je riječ o dijabetesu, ali i drugim ljekovitim svojstvima.

Cimet kao čudesno sredstvo

Nastupa nam sezona gripa, prehlada i svih onih neprijatnih bolesti koje dolaze sa zimskim radostima. Mada je nestalno stalnog dječjeg boravka napolju, grudvanja i sanjkanja, i mi i djeca smo i dalje podložni svim onim bolestima koje povezujemo sa zimom. Osim onog stereotipnog o jedenju puno voća sa C vitaminom, provjetravanja prostorija da ne bismo isušili zrak, dosta kretanja i primjerenog oblačenja, postoje i druge stvari koje možemo učiniti za sebe.

Upotreba začina, posebno cimeta, kao lijeka

U svijetu se već dugo i uporno promovira upotreba različitih začina kao način da ozdravimo i poboljšamo tijelo, da čak i izliječimo mnoge bolesti, poput dijabetesa pa čak i raka. Sve više je prisutna i teza da najobičnija ljuta paprika, nekada strogo zabranjivana svima sa probavnim tegobama, uveliko pomaže tijelu i zdravlju.
Postoje stotine studija o utjecaju različitih začina jer su se oni koristili kao lijek i na početku civilizacije. Mnogi su izuzetno cijenjeni antioksidanti, prepuni vitamina, ali ja lično sam iskusila dobrobit cimeta, pa želim da podijelim to iskustvo sa svima koji imaju problema sa povišenim šećerom.

začini

Da napomenem da cimet o kojem govorim nije kupljen u samoposluzi, tamo se prodaje kineski cimet koji je prerađivan i sadrži više štetnih sastojaka. Konzumirala sam cejlonski cimet koji sam dobila iz Austrije od prijateljice, gdje je izuzetno cijenjen za mnoge zdravstvene tegobe.

Donijela mi je u prahu ( navodno se može kupiti i u štapićima) i objasnila da ga koristim svaki dan: dvije kašike cimeta stavite preko naribane jabuke, a onda sve to u zobene pahuljice (ili bilo koje koje ne sadrže šećer) i prelijete sve to domaćim jogurtom. To je trebalo uzimati kao međuobrok, dva puta dnevno, ali mi se dešavalo da mi zamijeni i večeru, kad sam umorna. Šećer mi je varirao između 12 i 15,5 a nakon tri sedmice je bio maksimalno 6. Da ni ne napominjem da sam ga nastavila piti. Sad sam naručila iz Hrvatske, mada sigurno ima i kod nas u trgovinama zdrave hrane.

Pogledajte i ovo:  Ne miješajte lijekove sa različitim vitaminskim dodacima

Cimet i kao sredstvo za mršavljenje

Moja kćerka ga je koristila kao sredstvo za mršavljenje, tako što bi prokuhala 1 dl vode i prelila njome kašičicu cimeta. To je trebalo ostaviti pola sata poklopljeno, a onda dodati kašičicu meda i popiti pola, kad bude hladno, druga polovina se pije ujutro, na prazan želudac. Tvrdi da joj je pomogao u mršanju. A kad je svemu tome dodala i đumbir, rezultati su bili vidni.

Naravno da ga možemo stavljati svuda, u kafu, kompote, kolače, možemo peći prekrasna peciva sa dodatkom cimeta, a da i ne govorim da sve prekrasno miriše i pretvara kuhinju u mjesto čarolija.

Sad ga koristimo svi; ja neću morati preći na inzulin, muž je smanjio kolesterol pijući cimet sa zelenim čajem tri puta dnevno, moja osamdesetjednogodišnja mama je prestala da se žali na artritis.

Probajte, sigurno neće naškoditi a sigurna sam da će pomoći mnogima.

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.