foto: Newfashionarea.com

Pronalaženje tek jedne sijede vlasi u kosi je često otrežnjujuće iskustvo koje se događa u mnogo mlađoj dobi no što se inače misli. Gotovo trećina žena otkrije sijedu vlas prije tridesete godine i prva reakcija je uvijek da je iščupaju.

Ali svi znamo i za one priče da „ako iščupaš jednu sijedu vlas iz kose, stotine će joj dođi na sprovod”. Da li u tome ima istine i koliko, provjerili su u britanskom Telegraphu pitajući stručnjake:

Ne čupajte sijede!

“Ne vjerujem da će više sijedih narasti, ako iščupate jednu, jer se okolne dlake neće „preokrenuti” u sivo sve dok njihov pigment folikula ćelije „ne umre”, kaže Joanna Williamson, direktorica za stajling i obrazovanja na Aer Blowdry Bar.

“Međutim, ako čupate sive vlasi, oni će i dalje rasti grube i mogu se držati korijena iz kojeg raste kosa. Kidanje sivih dlaka može uništiti folikul dlake i eventualno dovesti do formiranja ćelavih zakrpa, tako da je bolje da ostavimo kosu na miru, jer možemo izazvati urasle dlake koje su veoma bolne. A ako baš želite ukloniti sijede, ja bih radije preporučila njihovo rezanje nego čupanje “.

cupanje-dlaka-moze-izazvati-celavost

Ne čupajte sijede vlasi!

“Nema nauke koja bi nešto takvo dokazala”, kaže i Katie Allan, zamjenica kreativnog menadžera na Charles Worthingtonu, “ali primjećivanje sijede kose i njeno čupanje će samo izazvati da ste sve više svjesni da je tu. Ako ćete prihvatiti „vaše novo sivo” za kosu, postoje određeni proizvodi koje trebate onda i koristiti da bi kosa izgledala najbolje.

“Sijeda kosa može nastati kao posljedica starenja i stresa, ali je njena pojava također vrlo mnogo vezana i sa genima”, kaže ambasador za L’Oreal brend, Adam Reed. “Mislim da je mišljenje da nekoliko sijedih dlaka raste na mjestu jedne čista zabluda, ali isto tako ne bih ni savjetovao nikome da čupa sivi pramen koji se ističe jer to može dovesti do prorjeđivanja kose.”

Pogledajte i ovo:  Cimet za dijabetes

Sijede vlasi mogu biti jako lijepe

Sijeda kosa nema prirodnih pigmenata tako da može postati žuta tokom vremena. Da biste to spriječili, koristite dobre i specijalizirane proizvode za kosu koji će iskorijeniti slobodne radikale i nečistoće. Spajanjem takvih proizvoda sa šamponom koji ima u sebi ljubičasti toner će također pomoći da se neutrališe žuti ton u kosi i zadržati sive vlasi svježim i svijetlim.

„Preporučila bih da jednom sedmično koristite šampon koji čisti kosu, a onda jedan za toniziranje kose”, kaže Joanna Williamson. Sijeda kosa nema pigmenta u sebi, tako da može biti vrlo suha i žilava, zbog čega je teško održavati. Pokušajte sa hidratantnim šamponima sa puno vlage, a zatim i maskama za kosu koje pomažu glatkoću vlasi. ”

Svaka kosa je drugačija za održavanje

„Sijeda kosa može biti malo grublja tako da bih ja preporučio i pomoć malo jačeg hidratantnog regeneratora ili masku svake sedmice, kao i upotrebu stvarno dobrog šampona”, dodaje Adam Reed. „Pokušajte srebrne šampone, jer oni čiste i pročišćavaju vlasi, a istovremeno i neutraliziraju žutu boju, dajući kosi jasnoću, sjaj i mekoću.
I na kraju, razgovarajte sa svojim frizerom jer će on/ona biti u mogućnosti da Vas najbolje savjetuju o savršenoj boji, frizuri i koji proizvod da baš Vi koristite za sijedu kosu. Svako je drugačiji – tako da tu i nema pristupa koji bi odgovarao svima.”

Ono što je najznačajnije jeste činjenica da su i žene počele normalno prihaćati svoje sijede vlasi, pa čak i mnoge slavne glumice više ne boje kosu. Muškarci su u tome bili i inače prirodniji i smatrali da pokoja sijeda samo pridonosi šarmu. To i jeste činjenica, ali samo ako vodite računa o sljedećim detaljima:

1. Sijeda kosa može izgledati veoma zanemareno, čak i neuredno ako se redovito ne održava. Ako želite da vaša kosa bude sijeda i moderna, tada je morate redovito šišati svakih četiri do šest sedmica, neovisno da li je kratka ili duga.

Pogledajte i ovo:  Sve dobrobiti jaja za naše zdravlje

2. Sijeda kosa traži dodatnu njegu jer je sklona suhoći i kuštravosti. Zbog toga može izgledati umorno i beživotno, pa je potrebno posebno njegovati sredstvima koji oblažu sijede vlasi tankim slojem polimera, ceramida i proteina, štite i pružaju dodatni sjaj.

3. U starijoj dobi je gubitak kose uobičajen, pa ako Vam kosa opada, koristite posebne losione za stimuliranje vlasišta, poput onih sa kofeinom, zatim unosite prehranom vitamin H – biotin, cink, željezo, vitamin A, B2, B6 i folnu kiselinu.

Izvor: Telegraph
naslovna slika: Newfashionarea.com

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.