Svakodnevno tuširanje je navika samo zadnjih četrdesetak godina, uglavnom zbog pritisaka medija koji objavljuju reklame različitih gelova i šampona.

Nekada su se ljudi tuširali jedanput sedmično, obično kad i peru kosu, dok se danas smatra nezamislivim ne uraditi to barem jedanput dnevno. U mnogim zemljama je i navika svakodnevnog pranja kose sasvim uobičajena, iako kod nas bar to još nije uzelo maha.

dugo-lezanje-u-kadiSve ovo nije niklo iz stvarne ljudske potrebe već komercijalne potrebe različitih proizvođača sredstava za održavanje higijene za što većom prodajom i zaradom. Tako se danas kao osnovno ne podrazumijeva samo biti čist i uredan, već i mirisati lijepo i posebno. Zato su gelovi, šamponi i sapuni dodatno obogaćeni mirisnim notama, kako bi izazvali ugodu i želju za što češćim korištenjem. Nema među nama nikoga ko nije bar nekad poželio i probao napuniti kadu toplom vodom, obilno zaliti pjenom i brčkati se dugo, samo zato što smo to vidjeli na reklamama i u medijima.

Najveći „čistunci” se smatraju Australijanci od kojih se 90 % tušira svaki dan, za razliku od npr Šveđana kod kojih to radi 50 % žena i 35 % muškaraca.

Za našu državu ne postoji statistika, iako se pretpostavlja da je procenat onih koji to čine svakodnevno veći među mladim ženama i djevojkama koje su usvojile tu naviku najviše zahvaljujući modernom marketingu.

Čemu sve šteti svakodnevno tuširanje

Navika tuširanja od ranije, 1 – 2 puta sedmično se danas smatra pravom neurednošću, iako za to ne postoje stvarni razlozi. Naša koža ima zaštitni sloj prirodnog tjelesnog ulja preko sebe i svakodnevno čišćenje će samo odstraniti tu zaštitu.

tusVrela voda je dodatni faktor oštećenja kože a naučnici to objašnjavaju sljedećim primjerom: ako prospemo ulje na sudoperu i pokušamo to očistiti krpom umočenom u hladnu vodu, neće ići! Ali ako krpu umočimo u vrelu vodu, ulje se skida.

Pogledajte i ovo:  Ne miješajte lijekove sa različitim vitaminskim dodacima

Osim toga, naša koža je čitav ekosistem dobrih bakterija i ako ih stalno uklanjamo, izlažemo našu kožu opasnijim organizmima, a često i astmi, alergijama i aknama.

Koliko često se tuširati?

Naravno da ne postoji univerzalno pravilo kada i koliko ćemo se kupati. Zimi je potrebno puno rjeđe, djeca i stariji takođe trebaju rjeđe tuširanje, ali ako smo radili teže stvari, znojili se ili isprljali, normalno je da nam treba kupanje.

sapunOsnovno pravilo je da ne koristimo nikakve kupke sa mjehurićima niti dodacima mirisa, da ono čime peremo tijelo bude po mogućnosti bez sapuna, jer je i sapun alkalin i nagriza kožnu zaštitu te da tuširanje ne traje duže od 3 minute, jer i dugo sjedenje u vodi oštećuje kožu.
Pošto i voda kojom se peremo najvjerovatnije nije potpuno čista, već možda ima i fluorida i hlorida, pesticida i teških metala, svaki dodatak u sredstvu za čišćenje je samo još jedna opasnost više.

Treba se tuširati onda kad postoji stvarna potreba za tim, oko tri minute maksimalno, nježnim sredstvom i mlakom vodom. Tuš je puno zdraviji od kade i trebamo ga koristiti, posebno u poznijim godinama kada je upotreba kupatila i teža i opasnija.

tusiranje

tusiranje

Svaki dan treba oprati samo dijelove koji su izloženiji prljavštini, a naša koža se i sama čisti svakodnevno i odstranjuje mrtve ćelije, što je posebno vidljivo u starijem dobu. Tog se možemo riješiti ako prilikom kupanja koristimo piling rukavicu od prirodnog materijala kojom ćemo kružnim pokretima masirati kožu, a nakon kupanja umasiramo kvalitetne i hranjive kreme za tijelo.

Protiv ovog modernog fenomena svakodnevnog tuširanja govori i nanovija kontraverzna hipoteza dr. Johna Cannellia iz SAD-a da svakodnevno tuširanje smanjuje razinu D vitamina u tijelu. S tim se ne slažu svi doktori, ali su svi saglasni (dr. Elaine Larson, Univerzitet Columbia, koja je pokazala i da upotreba anti bakterijskog sapuna nema nikakvu stvarnu vrijednost, prof. dr Stephen Shumack, predsjednik Udruženja dermatologa Australije i mnogi drugi) da je sa tuširanjem potrebna umjerenost.

Pogledajte i ovo:  Kokosovo ulje: magija u našoj kuhinji

Sjećate li se da su i naši roditelji govorili da se”ne peremo toliko jer ćemo odrati kožu”:)

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.