• Tokom svog života svi prolazimo kroz različite faze i tjelesne promjene. Sve te promjene su popraćene često i jako neugodnim simptomima i strahovima, čak i kada tek ulazimo u plodno doba, a posebno kada osjetimo da se ono bliži kraju.

Ni žene ni muškarci nisu pošteđeni klimaksa, iako se o muškom puno manje zna i govori. Činjenica da muškarci mogu i dalje proizvoditi spermije, iako slabo pokretne, ponekad zamagljuje činjenicu da su u klimaksu jednako kako to budu i žene. Jedina istina je da svi mi prolazimo kroz tu fazu i da je ne možemo izbjeći, jedino usporiti njen dolazak.

Muški i ženski klimaks

Za ženski klimaks znaju svi i postoji toliko priča o promjenama u menopauzi. Muški klimaks, nazvan andropauza (prema grčkim riječima andros-muškarac i pausis-kraj) je slabo poznat i mnogi muškarci niti ne žele priznati njegovo postojanje. Zato sve promjene koje doživljavaju rado vole staviti u koš ”krize srednjih godina”, iako nemaju veze ili tu krizu prouzrokuje baš sama andropauza. Jer kriza srednjih godina je psihološko preispitivanje svojih ličnih dostignuća, stavova, nadanja i želja, dok je andropauza isključivo fiziološke prirode i odnosi se na hormonske promjena u tijelu muškaraca.

I menopauza i andropauza su sasvim prirodni biološki procesi tokom kojih tijelo prolazi kroz razne fizičke promjene. Sve te promjene su prouzrokovane neuravnoteženom razinom hormona u našem tijelu. I dosta simptoma su slični i kod muškaraca i kod žene, čak i vrijeme kada se pojavljuje može varirati i kod jednih i kod drugih.

U posljednja dva desetljeća je primjetno da se povećava, možda i poduplava broj osoba koje prerano ulaze u menopauzu: ranije je 92 posto žena ulazilo u menopauzu iznad 45 godina, jednako kao i muškarci kod kojih je to variralo i do 65 godina. Danas imate veliki broj slučajeva ranog starenja organizma pruzrokovanog stresnim načinom života, medicinskim tretmanima, genetskim predispozicijama koje naš brzi način života samo pogoršava. Zato i nije rijetkost sresti osobe koje ulaze u period klimaksa već nakon trideset i nešto godina.

Za razliku od žena koje izostanak menstruacije opominje na klimaks, kod muškaraca ne postoji neki očevidan znak da dolazi prelaz. Ono što je zajedničko i muškarcima i ženama je snižavanje nivoa hormona, estrogena kod žena a testosterona kod muškaraca. Isto tako su i simptomi jako slični, u mnogome potpuno isti pa je i ublažavanje simptoma također slično.

Simptomi ženskog klimaksa

zena-menopauzaValunzi, stalne promjene raspoloženja, opadanje kose, nesanica i česti porivi na plač su sastavni dio menopauze. I to vanjski znaci. Oni dublji i teži su osteoporoza i atrofija mišića koji dovode do debljanja ili zakrčenja krvnih sudova, što opet vodi do srčanih tegoba.

1. Promjena menstrualnog ciklusa

To je uvijek prvi znak menopauze: pouzdan znak da je menopauza pokucala na vrata je kada žena koja je imala redovite mentruacije gubi menstruacije na više mjeseci, pa se ponovo jave. Uz to se pojavljuje i niz drugih smetnji koji obilježavaju ovaj period: napadaji vrućine, razdražljivost i bol pri spolnim odnosima.

2. Valunzi

Znak menopauze s kojim se žene najčešće susreću ulaskom u menopauzu su valunzi – prolazni valovi vrućine koji su praćeni znojenjem. To je neugodna pojava koju proživljava oko 80 posto žena u srednjim godinama i uzrokovana je padom razine estrogena. Valunzi onda mogu uzrokovati anksioznost, stres i ubrzan rad srca. Dobro je što traju kratko, uglavnom par minuta, ali je loša strana što se mogu javljati često, kod nekih žena i do desetak puta dnevno.

Pogledajte i ovo:  Kad je pravo vrijeme za ”hard reset“ vlastitog života?

Mnogi ljekari preporučuju dijetu i specijaliziranu hranu, poput sojinog mlijeka, zatim jogu i različite tehnike meditacije i relaksiranja. Problem je što to traži da zamišljate hladnu tekuću vodu i slične gluposti koje trebaju vrijeme i to slobodno: zabaciti glavu i zažmiriti sanjareći na poslu može vam donijeti samo otkaz; treba i vremena da se takve tehnike savladaju, ako se uopće i savladaju; promjena ishrane je također teška jer većina žena u tom periodu poseže za hranom kao utjehom.

Jedini savjet je – izdržati, kao i sve drugo. Ili nabaviti biljne preparate koji prilično pomažu. I naravno, voditi puno više računa o tjelesnoj higijeni zbog pojačanog znojenja.

3. Opadanje kose

Neuravnoteženost hormona dovodi do ovog uistinu teško padajućeg simptoma. Sve je lakše podnijeti dok to drugi ne opažaju, ali opadanje kose i njeno stanjivanje ženama ne pada lako: pošto estrogen i progesteron ubrzavaju rast kose i produžuju vijek trajanja vlasi, sada nemamo te pomoći jer im je razina opala. Kosa opada a nova raste sve sporije.

Farmaceutske kompanije su i ovdje na usluzi jer mnoge zarađuju na skupim kapsulama protiv opadanja kose. Ljekari preporučuju ponovo zdravu ishranu i vježbe i, naravno, kao i za sve – što manje stresa, iako je opadanje kose stres sam po sebi!

Pokušajte stare domaće recepte, koprivu, kamilicu, maslinovo ulje, majonezu i slično; tek ako to podbaci, onda možemo tražiti skupe proizvode poput Vichyjevih kapsula i šampona za koje tvrde da djeluju.

4. Promjena tjelesne težine

Pošto nam je hrana često utjeha, obično i posežemo za njom kada smo pod stresom. I ne zavaravajte se, nije krivo naše životno doba za naše debljanje nego činjenica da mijenajmo navike, krećemo se puno manje i sporije i to se odražava i na težinu. Ako nastavite istim tempom i sa istim navikama u jelu nakon menopauze, nećete dobiti na težini. Ali ako se ”usjedite” dubeći noći na kauču pred televizorom, naravno da ćete dobiti na kilaži!

5. Nesanica

Sasvim je prirodno da nam treba manje sna, što smo stariji: ne rastemo i ne obnavljamo se kao u mladosti, niti se umaramo fizički kao ranije. Pošto i više sjedimo, potreba za snom je manja.

Ali zbog neuravnoteženosti hormona, valunga i nepravilnog rada srca, ali i kao posljedica tog stresa, san postaje sve neredovitiji i nepotpun, intervali buđenja učestaliji a mnogi iskuse i prerana buđenja i nemogućnost ponovnog povratka u krevet nakon toga.

Kao pomoć, stručnjaci opet pominju izbjegavanje stresnih situacija, relaksaciju i pravljenje rasporeda spavanja. Obično tvrde da je slušanje muzike koja smiruje jako dobro kao i zamišljanje kako se svaki pojedini dio tijela, od nožnih prstiju do glave, uspavljuje sam za sebe.

Brojanje ovaca ne pomaže, ali mnogi tvrde da je brojanje od 100 unazad (100,99, 98..) jako efikasno. Vrijedi probati sve, prije nego se latimo farmaceutskih proizvoda.

Pogledajte i ovo:  Žene žive bolje kad im umre muž?
6. Promjene raspoloženja

Mnoge žene su tokom menopauze izložene i naglim dizanjem i spuštanjem raspoloženja. Jako je opao nivo tolerancije u odnosu na onaj ranije jer su razdražljivo raspoloženje i depresija uzrokovani promjenom hormona.

Obično prijateljski razgovori budu utjeha pa se treba družiti sa ženama sa sličnim simptomima. One će razumjeti ako često plačete ili histerišete.

Treba i razumjeti sebe i objasniti i okolini kroz šta prolazimo, lakše će nam oprostiti naše ispade. Pokušajmo i da dišemo dublje jer dubok udisaj smiruje.

5. Umor

Povećava se i osjećaj umora, što je sasvim razumljivo jer ste nenaspavani, hormoni vam luduju i stres je povećan.

Obično opet savjetuju šetnje i zdravu prehranu, kao i što duži boravak u prirodi i na svježem zraku. Puno voća, povrća i omega 3 kiselina, istezanje ili slične vježbe koje povećavaju nivo energije u našem tijelu mogu puno pomoći.

Simptomi muškog klimaksa

muskarac-andropauzaKada dođu u zrele godine, i muškarci prolaze kroz klimaks jer im se smanjuje lučenje hormona testosterona.

Ovakvo smanjenje funkcije testisa se obično događa između 45. i 65. godine. Prvi znaci javljanja andropauze mogu da se jave i odmah nakon tridesete godine. Uzrok za to je starenje i vaš način života: da li konzumirate alkohol, duhan, da li ste imali kakve medicinske zahvate i najviše od količine stresa i naslijeđenih gena.

Testisi proizvode hormon testosteron ali i spermatozoide, pa tako imaju dvojaku funkciju. Starenjem onda obje ove funkcije opadaju: smanjuje se količina testosterona i broj spermatozoida ali i njihova pokretljivost.

Razvoj simptoma je samo posljedica činjenice da su testisi sada slabije snabdjeveni kiseonikom, zbog čega onda i dolazi do poremećaja metabolizma bjelančevina, proteina i seksualnih steroida.

Zato dolazi do česte atrofije mišića i osteoporoze, a ako se mišići manje grade, onda lakše i talože masnoću pa se i muškarci lakše i brže debljaju.

1. Smanjenje energije i vitalnosti

Već nakon četrdesete godine muškarci počinju osjećati smanjenje vitalnosti i energije, snage svojih mišića, blagi pad efektivne funkcije. Većina simptoma je blaga i muškarci rijetko ili nikada ne pomisle na klimaks. A pošto je i taj pojam “adropauza” upotrijebljen tek 1940. godine prvi put, a proučava se mnogo manje, čak i ljekari često griješe i pripisuju takva stanja stresu na poslu ili drugim uzročnicima.

I ovdje pomaže zdrav način života, dobra ishrana, vježbanje i šetnja.

2. Promjene raspoloženja i opadanje seksualne želje

Jednako kao i žene, i muškarci tada imaju velike oscilacije u raspoloženju: mnogi se žale na zaboravnost, osećaj straha, depresiju, rasijanost i nemoć veće koncentracije, a često im opada i pažnja i pamćenje. Jednako kao i kod žene, ove oscilacije idu od tuge do depresije.

Pošto klimaks uzrokuje i smanjen seksualni nagon kod muškaraca, teško je ljekarima ustanoviti pravu dijagnozu, pogotovo što se o svemu još uvijek slabo i zna.

3. Opadanje kose i debljanje

Kosti postaju krtije zbog osteoporoze, a kako mišići atrofiraju, salo se brzo nataloži. Osobito brzo salo se skuplja na stomaku.

Pošto dolazi i do opadanja kose i slabijeg vida, većina smatra da su uzroci druge vrste pa se žale ljekarima na ubrzan rad srca, bolove u grudima ili preskakanje srca, zaboravljajući na ovu jasnu životnu promjenu.

Pogledajte i ovo:  10 najsnažnijih prirodnih antibiotika poznatih čovječanstvu
4. Loš san i ponekad valunzi

I muškarci imaju probleme sa snom u periodu andropauze: često misle da je uzrok vanjski, u nekim njihovim odlukama koje su u vezi posla ili nečeg važnog, a dosta njih i kada spava sanja jako teške snove. Zato i kada spavaju ne nalaze odmor kakav im treba.

Slično ženama, i muškarci mogu imati navale vrućine, mada su kod njih simptomi manje izraženi.

Pomoć ljekara je teška jer se obično traže vanjski a ne fiziološki faktori. Ljekari bi morali ispitati razinu testosterona i napraviti spektogram koji će pokazati razinu spermatozoida. Na to se rijetko odlučuju, osim ako prilikom pregleda jasno vide povećanu gojaznost, omekšanje testisa i smanjenu dlakavost u pubičnom dijelu.

Upitnik ”ADAM” za muškarce

Pošto je teško ustanoviti da li su muškarci u andropauzi, osmišljen je i upitnik ADAM – ”Androgen Deficiency of Aging Man”. A ako na više od pet pitanja odgovorite potvrdno, javite se ljekaru radi terapije:

1. Da li imate 50 godina ili više?
2. Da li imate smanjen libido u poslednjih šest mjeseci?
3. Da li imate teškoća sa slabijom erekcijom?
4. Da li osjećate nedostatak mišićne snage ili izdržljivosti?
5. Da li ste primijetili smanjenje visine?
6. Da li više ne uživate u životu kao ranije?
7. Da li ste često sumornog raspoloženja, zabrinuti ili tužni?
8. Da li osjećate ukupan pad energije?
9. Da li se više ne bavite sportom istim intenzitetom kao ranije?
10. Da li često zaspite odmah poslije večere?
11. Da li imate bolove u zglobovima i mišićima?
12. Da li imate česte napade vrućine ili se pretjerano znojite?
13. Da li teško zaspite i rano se budite iako ste umorni?
14. Da li ste često napeti i nervozni?
15. Da li lako planete i teško se obuzdavate?

Pomoć kod klimaksa

Simtomi klimaksa su gotovo jednaki kod oba spola, razlika je jedino što se kod žena brže manifestiraju i što su već prilično dobro shvaćeni. Za muški klimaks je teže jer simptomi variraju i različiti su od osobe do osobe: jedino je sigurno da je smanjenje funkcije hormona neizbježno i svakome dolazi sa godinama; ali se zato može odložiti i simptomi se mogu umanjiti.

Ljekari savjetuju svima:

– Ako pušite, prestanite,
– odbacite alkohol
– smanjite psihičke i stresne situacije
– povećajte fizičku aktivnost
– smanjite tjelesnu težinu
– pravilno se hranite
– po potrebi uzimati hormonske dodatke, tablete ili ampule

Danas se živi puno duže i zato je potrebno da povedemo računa o sebi i svome zdravlju. Nikome nećemo pomoći ako se pretvorimo u prerano sasušene i zgrbljene starce oslabljene osteoporozom koji se jedva drže na nogama. Moderno doba pruža i moderan način liječenja, a da li ćemo izbrati zvaničnu ili alternativnu medicinu, ostaje na nama. Važno je samo da ne dozvolimo da nam klimaks umanji životnu radost i sposobnost.

I menopauza i andropauza su sasvim prirodni biološki procesi tokom kojih tijelo prolazi kroz razne fizičke promjene. Ali kako se izboriti s njima?

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.