Prema pisanju BBC-a, podočnjaci ili crni krugovi ispod očiju mogu negativno uticati na psihu čovjeka i znatno smanjiti kvalitetu života. Mnoge pojave na ljudskom tijelu, iako ne znače nužno bolest, mogu uticati na to, a podočnjaci spadaju u vrstu problema koja čak može izazvati i psihičku bol.

Još 2007. godine je brazilska istraživačica Fernanda Magagnin Freitag istaknula sve ovo u članku o podočnjacima.
„Iako su vrećice ispod očiju unutar granica fiziologije, mnogi pacijenti zbog njih trpe psihičku bol, jer ih povezuju sa smanjenom kvalitetom života”, napisala je još tada Magagnin Freitag.

Podočnjaci, odnosno crne vrećice ispod očiju, su nemedicinski i narodski izrazi za medicinski fenomen periorbitalne hiperpigmentacije. Dermatolozi su se kroz historiju rijetko kada bavili ovom pojavom, pa se tako i danas o podočnjacima vrlo malo zna.

Odakle-podocnjaci-i-kako-ih-ukloniti1

Ponekad su podočnjaci kao otečeni, naročito ako jedete puno slano ili ste nenaspavani; slika Youtube

„Kada mi neko kaže da ima vrećice ispod očiju, volim ih ipak pregledati’, kaže Hayley Goldbach, dermatologinja iz UCLA-a. „Vrećice ispod očiju mogu značiti da osoba ima tamni pigment ispod očiju, mogu značiti da se događa efekt sjenčanja, a mogu također značiti i da se vene na tom području jednostavno jače i bolje vide, pošto je koža ispod očiju dosta tanka.
Dermatologinja Goldbach kaže da ona lično uvijek provjerava uzrok natežući kožu ispod očiju. Ako vrećice potamne, to znači da je problem krvožilne prirode. Ako se situacija poboljša, to znači da je problem u elastičnosti i opuštenosti kože.

Na licu čovjeka postoji još jedna pojava koja podliježe mijenjanju boje, a nalazi se između nosa, oka i obraza te je zadužena za navođenje suza iz oka prema van.
„Starenjem gubimo masnoću koja se nalazi ispod površine kože”, kaže doktorica Goldbach.
Razlog zašto to mjesto nekada djeluje tamnije leži u načinu na koji svjetlo udara na lice čovjeka.

Pogledajte i ovo:  Kako pravilno odabrati visinu potpetica da bi nam stopala ostala zdrava

Boja vrećica ispod očiju priča zasebnu priču. Ako izgleda kao da je plava, ružičasta ili ljubičasta onda je izvor problema vjerojatno u krvnim žilama. Ako je smeđe boje, tada je moguće da je u koži višak melanina, što je ujedno i najrjeđi slučaj crnih krugova.
Međutim, Goldbach navodi da je najčešće objašnjenje vrećica ispod očiju – strukturalna šteta nastala starenjem.

Kako onda objasniti privremene podočnjake, kakvi se na primjer pojavljuju kada ljudi nisu dovoljno odmorni i naspavani?

„I otečenja mogu biti razlog podočnjaka’, objašnjava Goldbach. Ako nakon buđenja uočite da su vam vrećice ispod očiju veće nego inače, to znači da ste noć prije vjerovatno konzumirali puno soli.
Istraživač Rashmi Sarkar je u članku u Časopisu kliničke i estetske dermatologije opovrgnuo povezanost podočnjaka s izlaganjem ultraljubičastom zračenjenu, konzumacijom alkohola i cigareta te stresom. Jedan od dokazanih uzročnika privremenih vrećica ispod očiju su alergije jer one vode do trljanja očiju, što opet vodi na oticanja kože.

Zbog cijelog niza mogućih uzroka, za liječenje podočnjaka na učinkovit način i ne postoji adekvatna procedura. Kozmetička industrija nudi kreme za izbjeljivanje, hemijski peeling i laser.
Postoje supstance koje se mogu ubrizgati u kožu kao zamjena za izgubljenu masnoću, a i operativni zahtjevi se nude kao opcija.

Istraživač Sarkar je utvrdio da je kod ljudi, koji zbog nekog tretmana primijete poboljšanje, zabilježen porast percepcije kvalitete života. U posljednje vrijeme se dosta reklamiraju i različite facijalne vježbe koje navodno pomažu ublažavanju bora i smanjenju podočnjaka. O takvim vježbama za lice ima mnogo kanala na svim društvenim mrežama, iako su dvojbena mišljenja o njihovoj učinkovitisti.

Ovdje Vam donosimo i Youtube video koji je najgledaniji kada je riječ o prikrivanju podočnjaka:

Pogledajte i ovo:  Vrijeme je da penzionišete penziju!

10 Načina za uklanjanje podočnjaka

  • 1) Izbacite sol iz vašeg večernjeg obroka pošto se voda u našem tijelu automatski kreće prema dijelovima gdje ima puno soli.
  • 2) Kontrolirajte vaše alergije jer iritacija očiju može uzrokovati podočnjake, odnosno oticanje područja ispod očiju
  • 3) Slanom vodom isperite nos tako što ćete je usipati u jednu nosnicu te ispustiti kroz drugu
  • 4) Promijenite poziciju prilikom spavanja kako biste otežali skupljanje tekućine ispod očiju zbog gravitacije
  • 5) Skinite šminku prije spavanja
  • 6) Smanjite unos alkohola, ali ako ipak odlučite nešto popiti, prije spavanja popijte vode, te nanesite hidratantnu kremu ispod očiju
  • 7) U slučaju izlaska na jako sunce, obavezno stavite kremu sa zaštitnim faktorom
  • 8) Prestanite pušiti
  • 9) Na oči i ispod njih stavite nešto hladno. Najbolje su hladne kašičice ili ohlađene vrećice od čaja
  • 10) Koristite kremu s retinolom

A da biste ih prekrili, koristite korektore koji odgovaraju boji tena, što u slučaju korektora uvijek znači nijansiju svjetliju od tena. Pošto su obično kremasti, morate ih češće lagano prelaziti jer se uvlače u sve pore i bore oko očiju, pa nepravilnom upotrebom možete samo pogoršati izgled. Najbolje ih je nanijeti prstima, iako je dobro prije toga nanijeti korektor u boji breskve ili narandže, jer te boje neutraliziraju plavu boju podočnjaka. Dakle, najprije narandžasta, može čak i lagana mekana i kremasta olovka a onda korektor nijansu svjetliji od tena preko nje.

 

Izvori: Jutarnji/BBC

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.