• Naš svijet se sastoji od stalnih promjena, iako se u poznijim godinama čini da gotovo neprestalno živimo jedan te isti dan. Dok trepnemo, prošla je cijela sezona. Stiglo je proljeće…

Možda nam se čini da je to nebitno, samo više svjetlosti i duži dani. Ali se sva priroda budi u proljeće a i mi smo dio prirode. Vrijeme je za buđenje iz zimskog sna.

Proljetno čišćenje

Kad to kažemo, većina pomisli na krečenje i čišćenje kuće! Zidovi su prljavi, ćilimi i prostirke, sve to dobro vidimo na jačoj svjetlosti! Ali je prava istina da to čišćenje više treba našem tijelu: zidove vidite, ali je gora količina otrova prikupljena u nama i treba je izbaciti.

Ulijenili smo se, manje izlazili, manje se kretali i kilogrami su se namnožili…Nekako imamo i manje volje za sve: nedostatak D vitamina zbog manjeg izlaganja sunčevoj svjetlosti, kostobolja ili ukrućene kosti zbog manje hodanja ili vježbanja, osjećaj težine i pomalo depresije… Organizam nam je pun toksina. Vrijeme je da to prevaziđemo. A evo kako:

Detoksikacija organizma

Počnite odmah sa detoksikacijom organizma! Zatvoreni prostori, teška hrana, premalo kretanja – sve je to usporilo, ako ne i gotovo zaustavilo naš metabolizam. I sa prvim lijepim danima vrijeme je da se otresete svega. A potrebna su samo tri dana malog ”mučenja”.

Voćna dijeta

voce-zdrava-hrana

Voćni obroci su uvijek najzdraviji, foto: Epicurrence/Unsplash

Nutricionisti preporučuju više vrsta detoksikacije organizma: češnjak je uvijek na listi, isto tako i cejlonski cimet, kurkuma i slično.
Poenta takvih detoksikacija je da hrana čisti organizam dugoročno i da se uvijek treba hraniti zdravo. Ali za brzo čišćenje koje nama treba je najbolje koristiti neko niskokalorično voće koje volimo i koje nam je pri ruci. Uzeli smo za primjer jabuku jer je svima na dohvat ruke. Osima toga, ima i malo kalorija.

Pogledajte i ovo:  Kokosovo ulje: magija u našoj kuhinji

Obroci su isti za sva tri dana i moramo samo dodati tome dovoljnu količinu tekućine koju popijemo. Jer i ona čisti organizam.

Doručak

Naribati jednu jabuku i odozgo dodati limunovog soka. Možemo dodati i neki prirodni zaslađivač, recimo steviju, iako je bolje konzumirati sve bez ičega. Uz to i popiti šolju prirodnog čaja po izboru. U periodu do ručka možemo piti nezasleđeni (ili stevijom zaslađeni) čaj koliko hoćemo i pojesti jabuku.

Ručak

Za ručak pojedimo dvije naribane jabuke koje ćemo ”zaliti” ili vodom ili šipkovim čajem.

Večera

Pojedimo dvije jabuke, ovaj put cijele, s korom. Možemo ih naribati ali koru moramo ostaviti. I možemo piti i dalje čaj, ali voditi računa da prestanemo na vrijeme, jer će nas mokrenje buditi.

Ova dijeta je odlična da bi se organizam očistio, ali i ubrzao proces mršavljenja koji je u poznijim godinama jako spor. Detoksikacija je korisna i kao preventivno sredstvo protiv pojave mnogih bolesti. Nakon tri dana ćemo se osjećati puno bolje.

Kretanje

Vrijeme je lijepo i iskoristimo ga: napravimo duže šetnje koje će nam ojačati kosti, dati energiju a s njom dolazi i volja i nestaje depresija. Prošetajmo i do prodavnice, počastimo se nekom sitnicom u vedroj boji koje preporučuju za proljeće ili kupimo neko cvijeće za vrt. I dišimo duboko, punim plućima jer je disanje veoma bitno. I zrak koji udišemo.

Otiđimo i do frizera, mala promjena frizure ili boje kose znači puno za naše samopouzdanje. A ono nije baš veliko nakon prespavanog zimskog sna. I ne opterećujte se čišćenjem kuće, očistite najprije sebe, dobit ćete i volju za proljetno pospremanje svega ostalog.

naslovna slika: Farsal C/Unsplash

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.