• Da biste smršali, dijeta nikada nije dovoljna. Metabolizam je usporen i jedino ga kretanje naših mišića može uspješno pokrenuti i tako omogućiti tijelu da troši mast.

Poput mnogih od nas, vjerovatno želite da smršate, neko 20, neko 15 ili 10 kg ili možda onih zadnjih par koje vam smetaju. I to možete postići, sasvim je sigurno.

Sama dijeta ne pomaže

Uradili ste pripreme, našli recepte, kupili možda i saplemente za ishranu, možda i uložili u komad odjeće broj ili dva manji nego vam momentalno pristaje. I to je u redu, to je motivacija: uvući ćete se u toj komad odjeće baš za sezonu godišnjih odmora 😉 Super. Na pravom ste putu! Ali ste i na putu da se izgubite prije i no što ste počeli. Jer ima jedna veoma važna stavka koju ne smijete izgubiti iz vida, ako želite smršati. A to je – sama dijeta ne pomaže!

Mogli ste se uvjeriti i sami: gladujete danima i, nakon početnog blagog šoka vašeg tijela kad izgubite nešto malo, kilogrami stoje, ma koliko vi gladovali. I mnogi onda i odustanu, teško je mučiti se bez rezultata.

Ima i onih koji se odluče za vježbe bez dijete, misleći kako će im to pomoći. Pomaže, naravno, mišići su im zdraviji, tijelo bolje tonirano ali kilaža ostaje gotovo ista.
Zašto? Zato što je nemoguće smršati bez kombinacija oboje, ako želimo i ostati zdravi!

Izgradnja mišića

”Izgradnja mišića” nije ekskluzivno vezana za bodibildere ili sportaše; to je i osnova na kojoj funkcionira ljudsko tijelo. A izgradnja mišića ne podrazumijeva to da trebamo dizati tegove ili jesti bjelanca po cijeli dan. To je sasvim druga stvar: ta gradnja mišića važi za sve nas, bez obzira na dob, rasu, spol, entitet, fleksibilnost ili nefleksibilnost!

Pogledajte i ovo:  Zdrave navike koje bismo trebali usvojiti

Pogledajte samo kako smo dizajnirani! Naš tvorac sigurno nije smislio ovaj savršen dizajn misleći kako ćemo satima sjediti za kompjuterom, televizorom ili na kauču. Naše tijelo je stvoreno za kretanje, dizajnirano je za veliku i brzu pokretljivost i stalnu upotrebu mišića. Onako kako su korišteni nekada. To naravno ne znači da moramo ići loviti svoj ručak po šumi ili skupljati biljke, ali znači da svaki dan nekretanja naprosto ubija naše mišiće. I nas!

Mišići se moraju održavati! I naše čudesno srce je mišić! Mi ne možemo funkcionirati bez kretanja mišića, bilo naših ili nečijih drugih…A mišići trebaju kondiciju. Oni nisu sakupljači koji imaju dovoljno zaliha zauvijek niti neutralni po pitanju naše aktivnosti ili neaktivnosti. Oni su živi, poput biljaka u vrtu. A kad se brinemo o biljkama u vrtu, imamo hranu; ako ne, oni su puni korova tj mišići masti!

Iako smo i ranije preporučivali posebne vježbe šetanja u kući, evo šta i autorica tih vježbi kaže za mišiće u videu ispod:

Ako se ne krećete, mišići vam se smežuraju u slabo stanje nazvano atrofija. I ne samo da gubite funkciju, što je samo po sebi dovoljno loše, već i sakupljate mast i sakupljate i prirodnu sposobnost za skupljanje još više masti jer vaši mastima obloženi mišići više nisu u stanju da obavljaju svoju funkciju.

Kako uraditi dijetu da bi uspjela?

stari-ljudi-setajuAko se već hranite ispravno i zdravo, nema potrebe da mijenjate ishranu. Naprosto smanjite obroke. Ili ih prepolovite. Ili izbacite večeru, što mnogi savjetuju. Nipošto ne uzimajte slane grickalice i izbacite slatkiše gotovo potpuno. A da bi sve uspjelo i da dobijete liniju koju želite, krećite se. Pokrenite metabolizam!

Jer vaš metabolizam se usporio. Mišići trebaju kretanje da bi preživjeli i napredovali. Zato stavite svoje mišiće u pokret i gubićete mast. A kad to radite, dobit ćete i bonus: bićete više motivirani tokom vremena za obrok. Jer radite na tome da smršate i vaše tijelo to tada zna!

Pogledajte i ovo:  Sve što kafa čini našem zdravlju

A najbolji dio? Ne morate se ubijati od vježbanja u teretani, samo trebate biti aktivni. A šetanje je najprirodniji, najsigurniji, najljepši i dugoročno najefikasniji način za to. Razlozi su jednostavni: gradite mišiće i topite mast istovremeno.

Samo kretanje i zdrava ishrana zajedno mogu dovesti do cilja. Uostalom, krećite se radi svog života i zdravlja. Ne radite dijetu bez toga!

izvor: NFM

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.