Danas je Svjetski dan zdravlja (engl. World Health Day), a obilježava se 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Dan se obilježava još od 1950. godine kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje.

Prioritetna tema ove godine je diabetes, kuga modernog doba od koje obolijeva sve veći broj stanovništa, a čak više od 40% oboljelih i nije svjesno da je bolesno. Pretpostavlja se da gotovo 400 miliona osoba u svijetu boluje od šećerne bolesti, a ona je i na 4. mjestu u Evropi kao uzrok smrtnosti.

borba-protiv-diabetesa

Zato će se danas, širom naše zemlje, održati mnogi obrazovni i edukativni skupovi, kao i mjesta gdje će gradjani moći provjeriti razinu šećera (GUK) i saznati dosta o samoj bolesti.

Bit će i akcije u kojima će stručnjaci građane savjetovati o zdravoj prehrani, regulaciji šećerne bolesti i važnosti fizičke aktivnosti u borbi protiv ove opake i podmukle bolesti.

mjerenje-secera-u-krviŠećerna bolest je kronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može da upotrijebiti proizvedeni inzulin. Neadekvatna proizvodnja inzulina prouzrokuju povišenu razinu glukoze u krvi (hiperglikemija), što lako vodi do štetnih posljedica na organizam.

Pretpostavka je da u zemljama svijeta u kojima je povećana pretilnost – gojaznost, postoji i veći broj oboljelih, tj oko 10 % populacije. Zato treba obratiti posebnu pažnju na edukaciju o pravilnoj prehrani, kao i štetnosti konzumiranja različitih vrsta pića i sokova, na koje se u mnogim zemljama već uveo i dodatni porez!

U Sarajevu i drugim gradovima će centri biti postavljeni na više mjesta, a globalan naziv ove akcije je Pobijedimo dijabetes!

Barem danas se diabetes-priborsjetimo da smo mi najugroženija generacija kad je riječ o ovoj bolesti, iako i sve veći broj mladih oboljeva od nje. I da se ne bi ostvarila crna pretpostavka da će se uskoro broj oboljelih udvostručiti, povedimo računa šta jedemo, uzmimo edukativne materijale koje će dijeliti i šetajmo! Šetajmo dugo i svakodnevno, to je odlična fizička aktivnost za zrelu dob!

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.

Pogledajte i ovo:  Zdrave navike koje bismo trebali usvojiti