Kakav je uticaj medija na naše gledanje vlastitog tijela?

ogledalo-pogled

slika:psychcentral.com

Slika tijela je način na koji percipiramo sami sebe kada se gledamo u ogledalu. Mi zamišljamo sebe, svoj izgled i ponašanje na jedan određeni način, iako možemo izgledati i djelovati potpuno drugačije onima oko nas. Neko ima pozitivnu sliku svog tijela samo ako je ta slika usklađena sa stvarnošću njegovog tjelesnog oblika i veličine. Ta osoba u potpunosti razumije svoju težinu, oblik svog tijela (od zavoja do bora), te način na koji mu se tijelo kreće i funkcionira.

Većina nas, međutim, imaju prekinute vezu između našeg tijela i slike stvarnosti našega oblika i veličine. k. Ova negativna percepcija nas samih može uticati na naše ponašanje i suzdržavati nas od socijalne interakcije, kao i osjećaja sigurnosti i sreće.

Osobe s izrazito negativnom slikom vlastitog tijela često postaju opsjednute pojedinim dijelovima svog tijela koje ne vole. Ova opsesija dovodi do poremećaja prehrane, depresije i opsesivno-kompulzivnog poremećaja koji uveliko utiču na zdravlje i kvalitetu života te osobe.
Iako i muškarci i žene imaju problema sa svojim tjelesnim izgledom, žene imaju veću vjerovatnost da imaju negativne samopercepcije. Gotovo je normalno čuti žene kako u svakodnevnom razgovoru sa porodicom i prijateljima omalovažavaju vlastiti izgled, smatrajući da je bolje da same ismiju ono što misle da im ne valja (a najčešće to nije istina ili niko to ne bi ni primijetio), nego da to okolina primijeti prva i ismije. Pri tome i ne shvataju da ovaj negativni samoopis dovodi do sve nižeg samopoštovanja i samopouzdanja.

Zašto su žene nezadovoljnije svojim izgledom od muškaraca?

Ali zašto su žene toliko nezadovoljnije svojim tijelom od muškaraca? Neke žele manja bedra, druge veće grudi ili ravniji stomak, dok najveći broj smatra da im treba manje kilograma i puno više korekcija. Prema psiholozima, sve počine još u ranom djetinjstvu!

FROZEN_Elsa

Elsa iz Frozena

Naučnici kažu kako i bajke i crtani filmovi koje prikazujemo djeci o princezama iz Disneyevih filmova upravo pojačavaju beskorisne stereotipe. One djevojčice koje su bile opsjednute Disneyjevim princezama i htjele da izgledaju kao one, najčešće imaju nisko samopouzdanje u vezi svog tijela. Izmišljeni likovi promoviraju negativne stereotipe o ženskom tijelu: Elsa iz „Frozena” ima nevjerovatno uzak struk, kao i mnoge Disneyjeve princeze, a sve su vitke i nenormalno građene, kao što je i omiljena lutka Barbika.

Autorica studije o tome, Sarah Coyne, kazala je kako je baš to uzrok da djevojčice žele biti mršave, te ne žele raditi poslove koji nisu toliko povezani sa ženama.
U okviru ovog istraživanja analizirano je 198 predškolske djece i otkriveno je da 96 posto djevojčica i 87 posto dječaka gleda Disneyjeve crtiće s princezama. Svaka šesta od 10 djevojčica se igrala igračkama koje predstavljaju neki lik iz crtanog filma najmanje jedanput sedmično, a tako i dječaci.

„Disneyjeve princeze predstavljaju neke od prvih primjera izlaganja idealu mršavosti. Kao žene, izložene smo mu cijeli život i to zaista počinje rano, u trećoj ili četvrtoj godini. Roditelji misle kako je kultura Disneyjevih princeza sigurna, ali trebali bi uzeti u obzir dugoročniji uticaj na njihovo dijete”, rekla je Coyne.

Disneyjeve princeze poput Else iz crtanog filma „Frozen”, Jasmine iz „Aladina” i Ariel iz „Male sirene” loše utiču na samopouzdanje djevojčica. Ti fimovi čak i određuju stereotipove o tome šta mogu raditi žene a šta muškarci, pa nije rijetko da čujete od djece da „to ne rade djevojčice” ili „to ne rade dječaci”!

„Znamo da djevojčice koje se drže ženskih stereotipa misle da ne mogu raditi neke stvari. Ne vjeruju u sebe i misle da ne mogu biti dobre u matematici i nauci. Ne vole se isprljati i ne vole raditi eksperimente.

Kako biste izbjegli negativan uticaj, uključite svoje dijete u razne aktivnosti i neka princeza bude jedna od mnogih stvari koje žele biti”, kazala je Coyne.

Djevojčice i u kući budu izložene pogrešnim izrazima od milja, pa uvijek čuju da su male slatke princeze, ali rijetko kako su pametne i vrijedne djevojčice!

Pogledajte i ovo:  Hrana koja nas zapravo čini gladnijima

Tako je onda sasvim logično da i kasnije žene često koriste poznate i slavne osobe kao svoje uzore, a ovaj trend se mora zaustaviti. U cilju da se zaustavi negativno pričanje o samom sebi, moramo naučiti tehnike i metode izgradnje pozitivne i realne slike vlastitog tijela.

Kako izgraditi pozitivnu sliku vlastitog tijela?

Isključite televiziju! Ograničavanje izloženosti eksploatatorskoj televiziji je potrebno ako želite obnoviti pozitivnu i realnu sliku svog tijela. Televizija i mediji su glavni uzročnici kroz koji marketing i oglašivači iskorištavaju nisko žensko samopoštovanje.
Dobar primjer je i nedavna buka oko manekenke Mylae Dalbesio, koja je inače savršeno normalna i zgodna djevojka, ali su je Calvin Klein kao i Ford Models Agency proglasili predebelom jer nosi broj konfekcije M! Svuda je navođena kao Plus size model iako nema viška kilograma, samo zato jer je modni lobi odlučio da je sve iznad veličine XS (otprilike 34-36 veličina) – predebelo!

tvit

manekenka Myla Dalbesio

A kako u stvarnom životu ne postoje djevojke koje takav izgled mogu imati bez nezdravih restrikcija hrane, jasno je kakav je konflikt u njihovoj glavi!

spider-manMuškarci sa izgledom nemaju toliko problema, ali su i njima usađeni stereotipovi zaštitnika žena, porodice, superheroja i junaka koji spašavaju i održavaju cijelu porodicu, pa se i oni teško psihološki nose sa mnogim stvarima, loše plaćenim poslovima ili s plaćom manjom od one koje ima žena, jer misle duboko u sebi da su upravo oni i samo oni dužni da opskrbljuju porodicu! Ono što misle da je normalna i gotovo genetska dužnost muškarca, samo je usađeni stereotip kojeg se moraju riješiti.

Kako sebi pomoći da izgradimo bolji pogled na svoje tijelo?

Započnite prestankom gledanja celebrity vijesti i reality emisija. Show emisije i vijesti o slavnim ličnostima su često krivotvoreni i vješto prerađeni kako bi dobili i imali velik broj pregleda. Slike su retuširane i nestvarne i niko od njih i ne izgleda u stvarnosti tako! Samo ako prekinemo tu stalnu struju reality TV-a i medija, vijesti o slavnim i reklama, uspjet ćemo se vidjeti kao ljudska bića u stvarnosti.
Počnimo da provodimo vlastita istraživanja, čitajmo više članaka, blogova i knjiga punih informacija, a ne nekakve reklame koje plaćaju različiti lobiji radi zarade. Počnimo na sebe gledati kao osobe koje predstavljaju zdrave, samouvjerene i inteligentne ljude kakvi i želimo postati.

Pogledajte i ovo:  Kako popraviti vodom oštećen iPhone ili Android telefon

Imate i emisije, muziku, filmove i knjige koje imaju za cilj poboljšanje naših života. Moramo tražiti sva ova pozitivna mjesta inspiracije i motivacije koji će obogatiti naš način života i naučiti nas kako širiti pozitivne poruke onima oko nas.

Pozitivno pričajte o samom sebi

Možemo izgraditi pozitivnu i realnu sliku vlastitog tijela i kroz jednostavno pozitivno pričanje o sebi, postajući svjesni onoga za što smo sposobni, a i razumijevajući naš pravi oblik i veličinu. Pozitivno pričanje o sebi je govor pomoću pozitivnih i aktivnih riječi koje opisuju kako se zaista osjećamo, kako izgledamo i šta radimo.

Mnogi od nas u praksi pričaju negativno o sebi iz navike. Kada se gledamo u ogledalu, fokusiramo se na dijelove našeg tijela koje ne volimo i prenosimo tu poruku, bilo verbalno ili mentalno, na našu podsvijest.
Mislimo: “Moja bedra su predebela”, ili: “Pogledajte kako ružno izgleda moja stražnjica.” Muškarci često misle da nisu dovoljno mišićavi, da im je stomak nedovoljno tvrd i ravan, sve ono što i oni prihvate kao lijepo preko medija i reklama. A svaki put kada govorimo te negativne percepcije, mi oštećujemo i vlastito samopoštovanje.

Umjesto da se fokusirate na nešto što ne volite na sebi, morate se usredotočiti na područja vašeg tijela koja Vam se sviđaju. Mogli bismo reći: „Moje ruke izgledaju stvarno tonirano i fit”, ili „Imam stvarno bijel i lijep osmijeh.” Ili jednostavno „lijepa mi je kosa”, imam soficistirani izgled i slično.

Korištenje pozitivnih izjava da opišemo sami sebe može pojačati naše samopouzdanje i pomoći nam u interakciji bez osjećaja stigmatiziranosti zbog naših nesigurnosti.

Ne samo da bismo trebali koristiti pozitivan jezik kada govorimo o našim tijelima, treba i da koristimo aktivan jezik kako bi sebi pomogli do cilja. Ako planiramo gubljenje težine ili početak nove prehrane, negativan govor će neizbježno dovesti do neuspjeha.

Pogledajte i ovo:  Treba li nam 4K Ultra HD TV?

Aktivan jezik koristi riječi kao što su „biram i jesam”. Izjave poput: „Odlučio/la sam jesti zdravo danas”, ili „ja sam lijep/a i jaka” su aktivni i pojačat će podsvijest, što nam pomaže u postizanju naših ciljeva.

Izbjegavajte koristiti izraze poput “moram”, “biti” i “misliti” i izjave poput “Ja”. Ako kažemo: “Moram napraviti 30 sklekova”, naša podsvijest osjeća kao da nema izbora po tom pitanju. Ako kažemo: „Ja ću jesti samo jedan čokoladni kolačić”, naš um zna da mi to možemo učiniti u nekom trenutku, ali i da taj trenutak nije upravo sad. To je oblik odugovlačenja i kašnjenja koja ometa napredak prema ciljevima i rokovima.

Ako kažemo: „Radim 30 sklekova”, naš um će uraditi sve da bi naša tijela i napravila tih 30 sklekova. Ako kažemo: “Biram da jedem jedan čokoladni keks”, osjećamo se osnaženi i imamo kontrolu nad našim odlukama, a ta kontrola je ono što i gradi naše samopouzdanje.

Praksa pomoću pozitivnog i aktivnog pričanja o sebi dok se gledamo u ogledalu je potrebna za stvaranje samopouzdanja i pozitivnog samoprihvaćanja. Koristite pozitivno ponavljanje koliko god je to puta moguće, jer će aktivne izjave, uz ponavljanje fraza poput: „Ja radim 30 sklekova”, naglas ili u sebi i dovesti naše tijelo da se zaista namjesti da to i odradi!

Niko na svijetu nije savršen niti to može biti! Svako ima svoju vrstu ljepote i svoju individualnost i tražiti zajednički imenitelj za sve je naveća glupost! Ako želite da zadržite svoju jedinstvenost, nećete željeti da izgledate kao jedna od lutaka u izlogu, već kao stvarna osoba sa karakterom. Umjesto da dozvolite stereotipovima da Vam unište život, iskoristite sve prednosti današnje mode i izbaberite ono to Vam odgovara! Ni sve kolekcije nisu iste, kao što ni mi ne možemo biti isti. Otkrijte šta je ono što Vas čini psebnim ili posebnom i njegujte upravo to! A kad smo dobri sebi, dobri smo i drugima! Moda će se promijeniti, mijenjaju se i slavne ličnosti, ali mi moramo ostati dosljedni samo sebi, jer je to ono što nas i čini posebnim.

izvor: PsychCentral

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.