Često čujemo da je neko rob navika i to nikada nije dobro. U životu je važno opustiti se i živjeti prema prirodnom ritmu, ali je to nemoguće za modernog čovjeka.

Priroda ima svoje smjene dana i noći koje mi već dugo ne pratimo. Niko ne liježe sa zalaskom sunca, vrijeme provedeno u snu se znatno smanjilo, jednako kao i vrijeme koje provedemo u kretanju.

Sve to utiče i na naše zdravlje, pa bismo morali početi usvajati, makar i prisilno, navike koje će nas osnažiti, oporaviti i vratiti u ritam s prirodom.

Navike koje su dobre

  • rano ustajanje
  • vježbe i masaža tijela
  • pravilno disanje
  • dobro ižvakati svaki zalogaj
  • ne pretjerivati ni u čemu
  • piti vodu, mlijeko s đumbirom, mlaćenicu
  • puno kretanja
  • lagana večera
  • meso jesti rjeđe
  • lijeganje bar oko 22:00 uvečer

Najprije bi trebalo ustaliti vrijeme ustajanja, umivanja, tjelovježbe, vrijeme obroka i vrijeme lijeganja.

Uhvatiti prirodni ritam

Zdravo srce

Zdravo srce

Prema kineskoj medicini, bilo bi dobro ustajati sat prije izlaska sunca i obaviti sve što treba ujutro: tuširanje i masaža cijelog tijela, izvođenje vježbi (najbolje kraj otvorenog prozora, kad vrijeme to dopušta, ili u bašti, ko je ima), vodeći pri tome računa o disanju, kao najvažnijem faktoru vježbanja.

Doručak je također važan za početak dana, jer daje snagu našem tijelu da podnese sve napore koji ga čekaju. Iznimno je važno da jedemo u miru, bilo bi dobro i u tišini, i da smo svjesni svakog zalogaja koji uzimamo.
Nipošto ne bismo smjeli čitati ili raditi bilo što drugo prilikom jela, jer nam to skreće misli i jedemo puno više a da ne žvačemo pravilno.

Ako svaki zalogaj sažvačemo bar tridesetak puta, pomažemo našem probavnom traktu, ali istovremeno jedemo i duplo manje, jer osjećaj sitosti brže dopire do mozga. Na taj način, bez imalo mučenja i prisile, možemo izgubiti par kilograma za mjesec dana, a da nismo ni pokušavali ići na dijetu.

Pogledajte i ovo:  Sve dobrobiti jaja za naše zdravlje

Mjera u svemu

Mlijeko i hljeb

Mlijeko i hljeb

Ne treba pretjerivati sa unošenjem hrane, posebno ne uveče, kada zadnji obrok mora biti barem dva sata prije spavanja. Meso ne bi trebalo jesti češće od tri puta sedmično, jer se dugo probavlja i zadržava u crijevima i po nekoliko dana.

Uz obrok ne treba uzimati sokove, pogotovo ne gazirane, jer unosimo višak kalorija i otežavamo probavu. Dobro je popiti čašu mlaćenice sa malim dodatkom đumbira ili kima (prstohvat), jer to pomaže probavu.
Ako uzimamo suviše hladna pića, smanjujemo otpornost oganizma i povećavamo količinu sluzi.
Umjesto toga, pred spavanje bi bilo dobro popiti čašu svježeg mlijega sa prstohvatom đumbira, jer to hrani i tijelo i mozak.

Djumbir

Djumbir

U toku dana je važno dosta kretanja, pješačenja po čistom zraku, posebno pored rijeke. Ako je zrak zagađen, možemo vježbati u sali ili u kući, bitno je da svaki dan pređemo između dva i tri kilometra, zbog zdravlja i srca i cjelokupnog organizma.

Jednom sedmično bilo bi dobro imati dan posta, kad se pije samo 2-3 litra vode sa par kapi limuna, a ako ne možemo izdržati, možemo barem jednom mjesečno.

Ni u postu, kao ni u hrani, nipošto ne treba pretjerivati. Jednako tako, ne treba ni lijegati odmah nakon obroka, jer ćemo i dobiti na kilaži i izgubiti na zdravlju.

Svi se slažu da je veoma važno leći barem dva sata prije ponoći, jer je taj dio sna najvažniji.
Treba lijegati u provjetrenu prostoriju, nipošto ne držati TV u njoj i izbjegavati svaku vrstu uzbuđenja pred spavanje, bilo da je riječ o filmu, knjizi ili nečemu drugom.

Osnovno u svemu je ne pretjerivati ni u čemu i naš organizam će polako hvatati prirodni ritam.

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.