• Večernja tjelesna vježba i visoko-proteinska užina prije spavanja mogu obezbijediti povećanje i održanje mišićne mase kod starijih osoba, pa time i obezbijediti zdravo starenje

Ovo stoljeće donosi gigantske napretke u svemu, od proizvodnje hrane do sigurnosti aviona i automobila, pa nije ni čudo da se sve više razmišlja i o poboljšavanju procesa starenja.

Prosječan vijek ljudskog života je sada oko 80 godina, barem sudeći prema američkim istraživanjima. Shodno tome, razumijevanje činjenica o starenju u cilju poboljšanja kvaliteta života pod starost je važnije nego ikada.

Jedna od najvećih fizioloških promjene koja se javlja kod većina ljudi u starosti je gubitak mišićne mase, što može dovesti do slabosti, pada i trajne hospitalizacije.

Kako održati mišićnu masu pod starost?

Zbog toga je znanje kako održavati mišiće uvijek najveći fokus istraživanja za mnoge kliničare, istraživače ali i starije osobe uopće.

Nedavne studije su pružile dokaze da su starije populacije manje osjetljive na anabolička svojstva konzumiranja obroka koji sadrže proteine, a taj fenomen nazivaju “anabolički otpor”.

gubljenje-misicne-mase

Nipošto ne dozvolite sebi da izgubite mišićnu masu!

Drugim riječima, dok konzumiranje obroka bogatog proteinima signalizira sintezu mišića kod mladih i srednjodobnih pojedinaca, to se događa puno manje kod starijih osoba.

Tako ova istraživanja pokazuju da konzumiranje obroka punog proteina prije spavanja može biti nutritivna intervencija i dobra strategija koja pomaže da se nadoknadi ovaj anabolički otpor jer podržava očuvanje mišićne mase.

Šta je pokazala studija?

U radu objavljenom u časopisu Journal of Nutrition je istraživački tim prikazao rezultate te studije.

Oni su testirali svoju hipotezu na zdravim muškarcima čija je prosječna dob bila 71 godina. Dokazali su da dodavanje umjerene fizičke aktivnosti našoj svakovečernjoj rutini može povećati uticaj potrošnje proteina koje pojedemo uveče na mišićnu sintezu proteina preko noći.

Pogledajte i ovo:  Želite da smršate sa 50 ili 60 ili više godina? Pokušajte ovo!

Njihova studija je provedena tako što su nasumice birali ispitanike koje su nadgledali u kontroliranim kliničkim uvjetima. Ispitana su 23 starija muškarca.

Svi ispitanici su se složili da konzumiraju 40 grama mliječnih proteina prije odlaska na spavanje, polovina je i radile lagane vježbe oko sat vremena ranije te večeri.

U slučaju konzumiranja posebno proteina, istraživači su bili u mogućnosti procijeniti utjecaj povećane fizičke aktivnosti na sintezu proteina u mišićima tokom jedne noći sna.

Stope mišićne sinteze su bile značajno veće kod muškaraca koji su konzumirali visoko-proteinske obroke prije spavanja i vježbali ranije te večeri u odnosu na one koji su samo konzumirali proteine prije spavanja.

Istraživački tim je zaključio da je kombinacija fizičke aktivnosti prije spavanja i proteinski obrok zlatno sredstvo za starost: mogu pomoći starijim osobama da bolje očuvaju ili povećaju svoju mišićnu masu.

A to nije važno samo radi estetike već omogućava bolje i lakše kretanje, veću spretnost i samostalnost svim starijim osobama.

Izvor: Knowridge Science Report

Pišite za nas

Postanite autor! Pišite o onome što volite i znate i objavite na našem blogu. Za detaljnija uputstva klknite ispod.